TTZ Jarun 2013: više tehnike, više programa!

 

Nakon odlaganja za tjedan dana u odnosu na izvorno najavljeni datum, u nedjelju 2. lipnja 2013. godine, na prostoru zagrebačkog Športsko-rekreacijskog centra Jarun ipak je održan popularni javni dio proslave 22. obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske, praćen i prigodnim programom, te taktičko-tehničkim zborom. Dok su pripadajući protokol te aktivnosti braniteljskih zadruga bili u uobičajenim gabaritima, već viđenim proteklih godina, ovogodišnji je taktičko-tehnički zbor bio veći i sadržajniji u odnosu na prethodne godine.

Posve prirodno, i ovaj put je dominirala Hrvatska kopnena vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, uz razmjerno manju zastupljenost Hrvatske ratne mornarice, odnosno MUP-a. Među programskim točkama treba istaknuti prikazne vojne i policijske vježbe, ali i nastup akro-grupe Krila Oluje te padobranskog tima, dok je Vojni muzej nastupio s tri improvizirana oklopna vozila iz Domovinskog rata. Za razliku od prošle godine, kada je to u potpunosti izostalo, ovaj put je događanje uveličao i prelet tri borbena zrakoplova MiG-21 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (dva dvosjeda i jedan jednosjed).

Prikazana vojna tehnika

SH 122mm 2S1 Gvozdika

U svakom slučaju, izložene vojne opreme bilo je više nego lani, i to se poglavito tiče tehnike Bojne za specijalna djelovanja, kao i rodova oklopništva te topništva. Primjerice, bili su izloženi BVP M 80A i samovozna haubica kalibra 122 mm 2S1 Gvozdika, što je lijepa dopuna uobičajenom postavu tenkova i borbenih vozila. Topničko-raketna pukovnija izložila je top M46 H1 kalibra 130 mm i haubicu M1 H1 (155 mm L33 CITER), no oni su bili odvojeni od topništva gardijskih brigada (uobičajene haubice D-30 te SVLR-a), što je nekima moglo djelovati pomalo zbunjujuće. Jasno, borbena vozila Patria bila su najatraktivnija. Predstavljene su tri inačice – sanitetska, vozilo za izvlačenje, te primjerak naoružan borbenom stanicom Kongsberg M151 Protector – uz najavu inačice MCRWS, s topom kalibra 30 mm, koja ipak nije još bila prikazana.

 

Šator u sklopu zdravstvene postrojbe ROLE 1 MTF (Photo by Goran Zorja)

Posebnu vrijednost taktičko-tehničkom zboru daju izlošci koji se odnose na zapovjedne, potporne i logističke sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga, a koji su inače redovito izvan fokusa javnosti. Povrh demonstracije dekontaminacijskih sposobnosti, svakako treba istaknuti prikaz poljske bolnice u konfiguraciji ROLE 1, kao i nastup Odjela za veterinu, također iz sastava Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu.

 

Northrop Grumman GLTD II

Northrop Grumman GLTD II

 

Među logističarima prilično su bili zanimljivi – ali i jako neupadljivi – pripadnici dispečerskih timova ustrojenih temeljem NATO-vog sporazuma MOVCON, koji će ubuduće svakako samo dobivati na važnosti. Među zapovjednim kapacitetima možemo, primjerice, spomenuti također neupadljivi nastup tima prednjih motritelja iz sastava zapovjedne satnije Gardijske motorizirane brigade s laserskim uređajem za obilježavanje ciljeva GLTD II i komunikacijskim terminalom.

MOL – Mobilni obalni lanser švedskih raketa RBS-15 B

 

Bilo je i kurioziteta

Ukoliko bi se išta od izložaka moglo ocijeniti ponešto neobičnim, onda je to ustrajno prikazivanje obalnog protubrodskog sustava MOL, te pripadajućeg projektila RBS-15B. Naime, rasprave o perspektivnosti i uopće tehničkoj ispravnosti hrvatskih projektila RBS-15 traju i dan-danas, pa njihovo ustrajno izlaganje zacijelo ima veze s nastojanjima da se ipak očuvaju protubrodske sposobnosti Hrvatske ratne mornarice, iako o tome možemo samo nagađati.

Ukupan dojam

Haubica 155 mm M1 H1 (L33 CITER)

Kao i do sada, možemo jako pohvaliti susretljivost vojnog osoblja, iscrpnost podataka koji su prikazivani na panelima uz izloške, kao i promotivne materijale za građanstvo. No, čini se da je ovogodišnji taktičko-tehnički zbor bio nešto slabije posjećen u odnosu na ranije manifestacije iste vrste. Tri su razloga očito vojevala protiv veće posjećenosti. Ponajprije, promjenjivo vrijeme koje je, uz poneku kap kiše, na mahove prijetilo i obilnom kišom, do koje, srećom, na kraju ipak nije došlo. Drugo, mnogi su građani spojili blagdan Tijelova (koji je ove godine pao u četvrtak, 30. svibnja) s vikendom te otišli na ladanje. Naposljetku, vjerojatno najmanje utjecajan bio je treći razlog – drugi krug lokalnih izbora, koji se održavao upravo na dan priredbe.

Bilo kako bilo, manifestacije poput ove na Jarunu – druženje, javni program i pripadajući mu taktičko-tehnički zbor – nedvojbeno jako pridonose zbližavanju profesionalnih oružanih snaga s građanima. Upravo zato, bilo bi poželjno ovakve priredbe održavati i ubuduće, makar ih se moralo i odgađati zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.