Dan OS RH u sjeni politike i financijskih rezova

 

Dvodnevno obilježavanje 25. obljetnice formiranja OS RH privedeno je kraju subotnjim središnjim svečanostima u Zagrebu, te danima otvorenih vrata u bazi u Zemuniku, te u Puli i Splitu. Pri tome, programom su dominirala događanja u Zagrebu – točnije, svečano postrojavanje 16 postroja MUP-a RH i OS RH, kao i njihovih veterana, na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, te aktivnosti na ŠRC Jarun (nešto pokaznih vježbi, tradicionalni taktičko-tehnički zbor, te koncert u kasno popodne).

Kao što je najednom postao običaj tijekom posljednjih 15 mjeseci, i program službenog obilježavanja 25. godišnjice OS RH započet je kratkom paradom tzv. “povijesnih postrojbi” (ovoga puta njih ukupno 14) – od kojih su sinjski alkari završili raspoređeni uz rubove počasne tribine, dok je ostalima bio obrubljen stadion nasuprot glavnim tribinama. Potom, uz oko 15 minuta ukupnog kašnjenja, stigli su i najviši uzvanici te je započet glavni dio svečanosti. Taj osnovni dio programa u Kranjčevićevoj otpočet je direktnim prijenosom (na namjenski postavljen veliki video-zid) počasnih plotuna koje se zapravo ispaljivalo na Jarunu. Riječ je tu bila o ukupno 25 plotuna (po jedan za svaku godinu), pucanih iz osam brdskih topova M1, kalibra 76mm – zaslugom pripadnika Topničko-raketne bojne Gardijske motorizirane brigade. Nakon toga, a po odobrenju Vrhovne zapovjednice OS RH danom general-pukovniku Dragi Matanoviću, otpočelo je postrojavanje.

Ukupno 16 postroja koji su stali pred javnost bilo je podijeljeno u četiri osnovna i ravnopravna segmenta: (1) protokolarni, (2) veteranski, (3) MUP RH, i (4) Hrvatska vojska. Pri tome, (1)Protokolarni segment sastojao se od 7 pripadnika Počasno-zaštitne bojne sa zastavom Republike Hrvatske, i postroja zastava ratnih postrojbi OS RH i MUP (192 zastave koje je nosilo osoblje HKoV). (2) Veteranski segment činili su postroj veterana MUP-a (ukupno 80 veterana Specijalne policije, udruge Prvi hrvatski redarstvenik i Temeljne policije) i postroj veterana HV, sačinjen od bivših pripadnika niza ratnih jedinica. (3) Treći po redu, segment MUP RH se sastojao od postroja 80 pripadnika Specijalne policije i Interventne policije MUP RH, te postroja sastavljenog od pripadnika Temeljne policije (30 ljudi), Prometne policije (10 ljudi) i polaznika školovanja za zanimanje policajac (30 ljudi).

(4) Četvrti i najveći dio postrojavanja činili su predstavnici današnjih OS RH, podijeljeni na ukupno 10 odvojenih postroja. Od toga su prvo predstavljene četiri manevarske bojne Gardijske motorizirane brigade (nastavljači tradicija ratnih gardijskih brigada – 1. “Tigrovi”, 2. “Gromovi”, 4. “Pauci” i 9. “Vukovi”), pa onda još i tri postroja pripadnika današnje Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV (nastavljači tradicija ratnih gardijskih brigada – 3. “Kune”, 5. “Sokolovi” i 7. “Pume”), svaki po 82 sudionika. Uz to, u ovom su segmentu još postrojeni i predstavnici HRM (82 pripadnika), HRZ i PZO (82 pripadnika) i Kadetske bojne Časničke škole HVU “dr. Franjo Tuđman” (83 pripadnika).

Iako se u najavama govorilo tek da će u doba svečanosti “iznad područja grada Zagreba i okolice letjeti zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane“, iznad stadiona NK Zagreb zabilježen je jedan prelet 3 borbena zrakoplova MiG-21, dok se na nebu iznad Jaruna moglo vidjeti niz vojnih i civilnih helikoptera, te letjelice akrobatske skupine “Krila Oluje”.

Program na Jarunu

Paralelno trajanju već tradicionalnog taktičko-tehničkog zbora na prostorima ŠRC Jarun, oko 11 sati je i uz Jarunsko jezero održan kraći prigodni program. Njega su otvorili skokovi ukupno 6 padobranaca (3 iz Zapovjedništva specijalnih snaga i još 3 iz Specijalne policije MUP), od kojih je jedan Predsjednici RH donio i državnu zastavu. Potom su uslijedila dva segmenta programa sastavljena od pokaznih vježbi – prvo Zapovjedništva specijalnih snaga OS RH, a onda i Specijalne policije MUP RH. Vojni specijalci su pokazali združeni postupak suzbijanja terorističke skupine u obalnom prostoru – gdje su prvo helikopterom u vodu jezera ubačeni borbeni ronitelji, koji su pripremili prostor za pristizanje borbenih plivača desantnim čamcima i dopremu posebnog navalnog tima (helikopterom i čamcima). Njihov je zadatak onda bio neutralizirati protivnike na kopnu, a nakon uspješnog djelovanja se sve te taktičke postrojbe brzo bile izvučene s prostora djelovanja – glavnina čamcima, a borbeni ronioci helikopterom (konop uz tehniku grozda). Specijalna policija se pozabavila obranom štićene kolone, i to uz dvije odvojene metode napada – blokadom prolaza radno-servisnim vozilom, i napadom na glavno štićeno vozilo ručnim protuoklopnim oružjem.

Kako smo već spomenuli, “Krila Oluje” su nad Jarunom izvela svoj skraćeni program. Ukupno 6 letjelica Pilatus PC-9M izvelo je ukupno 8 manevara, od kojih je posebno oduševilo tzv. “trostruko ogledalo”. Ukupno 9 minuta programa u Zagrebu bilo je vrlo dobro primljeno od brojne publike, a pri tome nije promakla ni činjenica da se tu ujedno radilo i o 100. nastupu pukovnika Damira Barišića, vođe ove akrobatske skupine. No, akrobacije nad Zagrebom su za “Krila Oluje” bila samo početak posla na obilježavanju 25. godina od uspostave OS RH, budući da su oni po obavljanju programa odmah nastavili let prema Zadru – gdje ih je nad Zemunikom još čekao puni akrobatski program. Sve to je obavljeno u jednome letu, koji je ukupno trajao sat i 40 minuta.

Što se izložbe vojne tehnike na prostorima ŠRC Jarun tiče, barem na prvi pogled je tu bilo sve prilično uobičajeno. Usprkos okrugloj 25. godišnjici osnivanja OS RH prikazana su bila samo dva povijesna oklopna vozila iz Domovinskog rata. Za vidjeti je bilo čitav niz vozila – među ostalim i razne varijante BOV Patria, kao i relativne nedavno pribavljena MRAP vozila američkog podrijetla. Uz helikoptere iz sastava HRZ je pokazan i simulator s kabinom borbenog zrakoplova MiG-21, a HRM je po prvi put mogla s ponosom pokazati praktično isprobani susta MOL i njegove rakete RBS-15B. Ujedno, pokazan je tu i širok raspon raznolikih potpornih te komunikacijskih sustava, u službi pri raznim rodovima i službama OS RH. Nažalost, usprkos premijeri na prošlogodišnjem mimohodu u Zagrebu – ove godine na Jarunu se nije moglo vidjeti sustav Panzerhaubitze 2000, budući su svi njegovi primjerci na modernizaciji u Njemačkoj, s koje bi se u RH prvi trebali vratiti krajem ove godine.

U ljeto 2015. je bilo i PzH2000 i publike

U ljeto 2015. nije manjkalo ni PzH2000 ni publike

Što je nedostajalo?

Svi odlaze, samo general Matanović čeka na pozornici

Postrojavanje na stadionu NK Zagreb zasjenila je politika. Ono se dogodilo samo dan nakon što je cjelokupnoj hrvatskoj javnosti postalo jasno da je do pada vlade preostao samo jedan mali korak, a dva njena potpredsjednika skinula su rukavice i otvoreno se počela šamarati. Njihovo neprijateljstvo bilo je jasno vidljivo i na proslavi Dana OS RH kada su, na svoj užas, morali sjesti jedan do drugoga. Ni vrhovna zapovjednica, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, nije odoljela da u govor o uzdizanju Hrvatske vojske ne ubaci dio o (ne)radu Vlade i opoziciji kao konstruktivnom korektivu. Ostali govornici (ministar obrane Buljević, predsjednici Vlade i Sabora Orešković i Reiner, načelnik GS OS RH Šundov) držali su se teme, ali Buljević i Šundov nisu odoljeli ne spomenuti omiljenu frazu o „nastavku opremanja i modernizacije“ – sve to, naravno, u skladu s „financijskim prilikama i gospodarskim oporavkom zemlje“. No 40-minutne govorancije bile su previše za ljude u postroju, pa je sunce, koje je već u pola 10 ujutro prilično upržilo, srušilo nekoliko što starijih što mlađih sudionika svečanosti. Nakon govora napadno je proglašen kraj svečanog postrojavanja, toliko naglo da je i sam šef Združenog provedbenog stožera za obilježavanje 25. godišnjice formiranja OS, general pukovnik Drago Matanović, zbunjeno na pozornici promatrao razlaz i premještanje publike na Jarun.

Politika je obilježila i sastav publike na stadionu. Sve je bilo podređeno VIP-osobama na glavnoj pozornici, dok su tribine bijelile poluprazne. No, i VIP-sastav je bio ponešto okljaštren, jer su izostali neki dužnosnici koji čine „stup hrvatske države“, uključujući tu i ministra unutarnjih poslova Vlaha Orepića, čiji je izostanak potpuno neshvatljiv budući su na postrojavanju u Kranjčevićevoj sudjelovali i brojni pripadnici specijalne i „obične“ policije, kao i njihovi veterani. Na središnjem dijelu glavne tribine skupilo se nešto pripadnika, što sadašnjih što bivših, vojske i policije, nešto članove braniteljskih udruga, te zapravo vrlo malo građana. Tome je, možda, pridonio i zbunjujući program proslave na Kranjčevićevoj, u kojem je nedostajala ona mala riječ „dođite“. Jer da građane ipak zanima ovakva vrsta programa, potvrdili su dolaskom na tradicionalni dio programa na ŠRC Jarun, te u bazu u Zemuniku. Dok je teško pobrojati koliko je ljudi tijekom čitave te sunčane nedjelje prošetalo Jarunom, organizatori su na Zemuniku izbrojali oko 4.000 posjetitelja.

Dok u MORH-u priznaju da je za ovogodišnje obilježavanje Dana OS RH i Dana HKoV-a potrošeno manje novaca nego prijašnjih godina, treba podsjetiti na prošlogodišnje prijepore oko obilježavanja 20. obljetnice VRO Oluja. Dok je tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović insistirao na dostojnoj proslavi te okrugle obljetnice, i održavanju velikog svečanog mimohoda, argumenti tadašnje opozicije, današnje vlasti, kretali su se od toga da će biti „nedovoljno publike jer se mimohod održava usred ljetnih godišnjih odmora“, do toga da je najprikladnije da se mimohod održi „sljedeće godine, i to 28. svibnja na Dan OS RH, kada će se ujedno obilježiti i 25. godišnjica osnivanja i postrojavanja ZNG-a“. No lopta je okrugla, pa je, za razliku od kolovoškog mimohoda, upravo prije 2 dana nedostajalo publike, a ni sama proslava nije bila tako spektakularna i veličanstvena kako se očekivalo s obzirom na prošlogodišnju strastvenu raspravu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.