Dan OS RH – puno “otvorenih vrata”

 

Kako je danas popodne objavilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, ovogodišnji Dan OS RH i Dan HKoV će, među ostalim, biti obilježen i čitavim nizom „otvorenih vrata“ na brojnim lokacijama obrambenog sustava RH. Ove zanimljive prigode treba pripisati činjenici da se ovih dana ujedno obilježava i 25. godišnjica formiranja OS RH, što se nadležni trude posebno obilježiti. Dio ovih prigodnih aktivnosti bit će organiziran sutra, u srijedu 25. svibnja 2016. godine (ukupno 13 lokacija širom Hrvatske), dok će ostatak (još 3 lokacije) biti u subotu, 28. svibnja ove godine – paralelno glavnini svečanog obilježavanja u Zagrebu, planiranog za (1) Stadion NK „Zagreb“ u Kranjčevićevoj i (2) RŠC Jarun. Konkretno:

„Posjetitelji će u srijedu, 25. svibnja 2016. moći razgledati izloženo naoružanje, borbenu i neborbenu tehniku te opremu postrojbi Oružanih snaga RH u vojarnama ‘Benkovac’ u Benkovcu, ‘Bilogora’ u Bjelovaru, ‘Eugen Kvaternik’ u Gospiću, ‘123. brigade HV’ u Požegi, u vojarni 5. gardijske brigade ‘Slavonski sokolovi’ u Vinkovcima, ‘Našice’ u Našicama, u vojarni 3. gardijske brigade ‘Kune’ u Đakovu, ‘Kralj Zvonimir’ u Kninu, ‘Pukovnik Predrag Matanović’ u Petrinji, u vojarni ‘Tuškanac’ u Zagrebu, na području parka Kralja Držislava u Osijeku, u gradskom parku u Slunju, te na području parkirališta ispred Doma HV-a u Karlovcu.

U subotu, 28. svibnja 2016. održat će se dani otvorenih vrata u vojarni ‘Zemunik’ u Zemuniku, u splitskoj gradskoj luci (Zapadna obala), te u luci Pula (Carinski gat)“.

O svakoj od ovih lokacija iz službenih je izvora dano i ponešto podrobnosti, koje će zainteresiranima zasigurno pomoći pri planiranju posjete.

Srijeda, 25. svibnja 2016. godine

1. Vojarna „Benkovac“ u Benkovcu

U vojarni „Benkovac“ u Benkovcu će se u srijedu, 25. svibnja 2016. godine, održati Dan otvorenih vrata između 8 i 16 sati. Tom će prigodom posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKoV-a.

2. Vojarna „Bilogora“ u Bjelovaru

U vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 8 do 16 sati, a posjetitelji će moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKoV – između ostalog i osobno pješačko te topničko naoružanje, kao i ostalu vojnu opremu.

3. Vojarna „Eugen Kvaternik“ u Gospiću

U vojarni „Eugen Kvaternik“ u Gospiću u srijedu, 25. svibnja 2016., održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 8 do 16 sati, gdje će posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKoV, a između ostalog i osobno pješačko naoružanje te sredstva veze.

4. Vojarna „123. brigade HV“ u Požegi

U vojarni „123. brigade HV“ u Požegi u srijedu, 25. svibnja 2016. godine, održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 8 do 16 sati, gdje će posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme OS RH, između ostalog, osobno pješačko naoružanje i sredstva veze.

5. Vojarna 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima

U vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima u srijedu, 25. svibnja 2016., održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 8 do 16 sati, gdje će posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme OS RH, između ostalog, osobno pješačko naoružanje i sredstva veze.

6. Vojarna „Našice“ u Našicama

U vojarni „Našice“ u Našicama u srijedu, 25. svibnja 2016., održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 8 do 16 sati, gdje će posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKoV, između ostalog, osobno pješačko naoružanje, tenk T-84 i ostalu vojnu opremu.

7. Vojarna 3. gardijske brigade ”Kune” u Đakovu

U vojarni 3. gardijske brigade ”Kune” u Đakovu u srijedu, 25. svibnja 2016., održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 8 do 16 sati, gdje će posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKoV-a, između ostalog, osobno pješačko naoružanje, tenk T-84 i ostalu vojnu opremu.

8. Vojarna „Kralj Zvonimir“ u Kninu

U vojarni „Kralj Zvonimir“ u Kninu u srijedu, 25. svibnja 2016. održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 8 do 16 sati, gdje će posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKoV-a, između ostalog, osobno pješačko naoružanje, MB 120 mm i borbeno oklopno vozilo Patria.

9. Vojarna „Pukovnik Predrag Matanović“ Petrinja

U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji u srijedu, 25. svibnja 2016. godine, održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 8 do 16 sati, gdje će posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKoV-a, između ostalog, osobno pješačko naoružanje i borbeno oklopno vozilo Patria.

10. Vojarna „Tuškanac“  u Zagrebu

U vojarni „Tuškanac“ u Zagrebu, u srijedu 25. svibnja 2016., Dan otvorenih vrata održavat će se od 8 do 16 sati. Posjetitelji će moći razgledati  vojno-akrobatski program pripadnika Počasno zaštitne bojne OS RH.

11. Park Kralja Držislava u Osijeku

U parku Kralja Držislava u Osijeku u srijedu, 25. svibnja 2016., održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 8 do 16 sati, gdje će posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKoV-a, između ostalog, osobno pješačko naoružanje, tenk T-84 i ostalu vojnu opremu.

12. Gradski park u Slunju

U gradskom parku u Slunju u srijedu, 25. svibnja 2016., održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 9 do 15 sati, gdje će posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKoV.

13. Prostor ispred Doma HV-a u Karlovcu

U sklopu obilježavanja Dana Hrvatske kopnene vojske i Dana OS RH, u srijedu, 25. svibnja 2016. godine, od 8 do 16 sati, na parkiralištu ispred Doma HV u Karlovcu će posjetitelji moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKoV-a, između ostalog i osobno pješačko naoružanje, tenk T-84 te borbeno oklopno vozilo Patria.

 

Subota, 28. svibnja 2016. godine

Za razliku od navedenih lokacija, samo će na tri mjesta prigodni program biti organiziran u subotu, 28. svibnja, na dan središnje svečanosti obilježavanja Dana OS RH i Dana HKoV. Evo što je o tim izdvojenim lokacijama prigodnog programa i njihovim zanimljivostima priopćeno iz MORH-a.

1. Vojarna „Zemunik“ u Zemuniku

U vojarni  Zemunik u subotu, 28. svibnja 2016., u vremenu od 9 do 14 sati održat će se Dan otvorenih vrata gdje će  posjetitelji moći razgledavati avione i helikoptere ZLIN 242 L, Pilatus PC-9 M, Bell 206 B Jet Ranger III, MI-8 MTV, Airtractor AT 802 i Canadair CL 415, a tom će prilikom biti priređen i prigodni letački program. Riječ je tu o punom akrobatskom programu kojeg su „Krila Oluje“ pripremila za svoje nastupe u 2016. godini, a koji bi trebao započeti oko podneva i trajati 24 minute.

2. Zapadna obala Split

U subotu, 28. svibnja 2016. na zapadnoj obali u Splitu, u vremenu od 10 do 19 sati održat će se Dan otvorenih vrata gdje će posjetitelji moći razgledati raketne topovnjače „Kralj Dimitar Zvonimir“ i „Dubrovnik“, lovca mina „Korčula“ i ophodni brod Obalne straže „Šolta“.

3. Luka Pula

U subotu, 28. svibnja 2016., u luci Pula (Carinski gat) održat će se Dan otvorenih vrata u vremenu od 10 do 19 sati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.