Taktičko-tehnički zbor na zagrebačkom Jarunu

U nedjelju, 27.05.2012. godine, na prostoru zagrebačkog Športsko-rekreacijskog centra Jarun održan je taktičko-tehnički zbor povodom 21. obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske. Iako je manifestacija bila ponešto repetitivna u odnosu na lanjsku godinu, bilo je i nekih novina. Najveća je novina zacijelo bilo  istodobno održavanje Dana otvorenih vrata u vojarnama u Dugom Selu, Bjelovaru, Zadru, Našicama, Vinkovcima, Požegi, Vukovaru, Petrinji i Kninu. Dodajmo kako se Dan otvorenih vrata protegao i na Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski” u Zagrebu, kao i na pomorsku bazu Lora u Splitu.

Na samom Jarunu, prikazom materijalno-tehničkih sredstava dominirala je Kopnena vojska, dok su sustavi Hrvatske ratne mornarice, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brojnošću i raznovrsnošću bili bitno skromniji. Vojni muzej bio je, pak, zastupljen tek s dva povijesna vozila i nekoliko topničkih sustava, dok je izostao lanjski (iznimno dobro posjećeni) postav povijesnog streljačkog naoružanja. Ponešto iznenađuje sudjelovanje postrojbi MUP-a, čije su radne točke – posvećene uglavnom interventnoj policiji – bile primjetno slabije posjećene. Što se tiče samog programa, šteta je što izvedbe orkestra i klape HRM-a nisu bile poduprte adekvatnijim razglasom, a isto se odnosi i na program demonstracije padobranskog tima (opet iz sastava MUP-a), odnosno nastupa akro-grupe Krila Oluje.

Govoreći o prikazanim sustavima, slobodno možemo primijetiti kako je većina tehnike jednostavno ponovljena od lani. Doduše, izostao je avion MiG-21, no inače je tek tu i tamo dodano štogod od postojećih sustava. S druge strane, prikazani su i neki noviteti: među svakako najzanimljivijim izlošcima bila su vozila Patria u logističkoj te sanitetskoj inačici, i novi dekontaminacijski sustavi. Što se  oklopnih vozila tiče, radi se o zaokruživanju sposobnosti postrojbi opremljenih ovim vozilom: u slučaju logističke inačice glede izvlačenja, tegljenja i popravljanja oštećenih vozila, dok bi sanitetska inačica oklopnjaka mogla naći primjenu ne samo u borbenim situacijama (u kojima je prijeko potrebna), već i u slučaju nevojnih ugroza – jasno, u ekstremnim uvjetima. Isto vrijedi i za mobilne dekontaminacijske sustave koji su ove godine prikazani javnosti, pogotovo što se radi o sposobnosti glede koje su hrvatske Oružane snage do unatrag nekoliko godina bile ponešto deficitarne.

Ove je godine logistička inačica BOV Patria predstavljena javnosti

 

Ukoliko bi ukazali na neke možda čudne izloške, tada bi to bio, primjerice, protuzračni top M55A4 kalibra 20/3 mm, koji je prikazan kao dio postava Vojnog muzeja, iako nemamo podataka o otpisivanju ovog sustava iz naoružanja (isti sustav je u samovoznoj inačici sudjelovao u redovitom postavu Kopnene vojske). Nasuprot tome, HRM je – kao i lani – prikazala obalni protubrodski sustav MOL i pripadajući projektil RBS-15, iako je ovaj projektil u ovogodišnjem nacrtu Strateškog pregleda obrane proglašen neperspektivnim.

Otpisani projektil RBS-15

Protubrodski sustav MOL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na posljetku, pohvalni su bili susretljivost vojnog osoblja, iscrpnost podataka koji su prikazivani na panelima uz pojedine izloške, kao i obilje promotivnih materijala koji su stajali građanima na raspolaganju. Koliko se moglo procijeniti, manifestacija je bila dobro posjećena: za neke izloške koji su javnosti atraktivniji, poput tenka M84 ili helikoptera Mi-171Š, stajalo se doslovno u redu. Ovakve manifestacije bez sumnje bitno pridonose približavanju profesionalnih oružanih snaga svekolikom građanstvu, pa bi bilo poželjno održavati ovakve taktičko-tehničke zborove i ubuduće.

Bez obzira izlaže li se o novo ili već zastarjelo naoružanje, građani Zagreba rado posjećuju ovakve manifestacije

 

 

 

Gost autor: Boris Švel, pravnik, dugogodišnji stručni autor u časopisu Hrvatski Vojnik

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.