Kome je Predsjednica poslala poruku?

 

U jednom od najbesmislenijih obraćanja javnosti nekog predsjednika, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je obznanila da će “sudjelovati u radu Državnog odbora za obilježavanje Oluje“. Umjesto da Ured predsjednice o tome jednostavno pošalje priopćenje, novinari su dovučeni na Pantovčak da bi čuli sljedeću 3-minutnu izjavu, bez prava na postavljanje pitanja:

“Slijedom odluke Vlade, o osnivanju Odbora za središnje obilježavanje 5. kolovoza, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, i Dana hrvatskih branitelja, odnosno 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja – odlučila sam sudjelovati u radu toga odbora. Hrvatsku javnost i građane ovim putem želim upoznati sa stavovima koje ću zastupati. Prije svega, držim kako taj dan mora biti Dan pobjede, a ne Dan podjele. Svaka država ima datume i simbole oko kojih ne smije biti prijepora. U Hrvatskoj je to upravo 5. kolovoza. Kao Predsjednica Republike Hrvatske imam moralnu obvezu učiniti sve kako bi se nacionalno zajedništvo osobito u takvim trenucima očuvalo i osnažilo. Središnja točka obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja postao je Knin, kao simbol pobjede i slobode. Stoga ću jasno zastupati stajalište kako toga dana u Kninu može biti jedino središnja proslava. Kako je riječ o velikom danu naše suvremene povijesti, i k tome i dvadesetoj obljetnici, spremna sam prihvatiti vojni mimohod uoči ili nakon 5. kolovoza. Međutim, pritom osobito treba voditi računa o racionalnosti troškova, obzirom na trenutačno teško gospodarsko i socijalno stanje u Hrvatskoj. Pozivam sve da Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu proslavimo na uljuđen i dostojanstven način. Pokažimo toga dana snagu hrvatskog zajedništva, i s ponosom istaknimo hrvatske zastave diljem domovine, u spomen i zahvalu svima koji su dali svoje živote, kroz našu povijest, za hrvatsku slobodu unutar europske obitelji.”

—————————

—————————

Tko tu kome što poručuje?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, njen savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, njen savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko

Tako se Kolinda Grabar Kitarović vratila na svoje početne stavove o dvodnevnoj proslavi Oluje, uključivši i vojni mimohod, koje je zastupala prije nego se u to upetljao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Iako se na prvi pogled čini da je današnje obraćanje poruka Vladi, koja je i osnovala spomenuti državni odbor te je očekivala da Predsjednica u njegovom radu aktivno sudjeluje, čini se kako je poruka zapravo upućena njenim raznim formalnim i neformalnim savjetnicima. Podsjetimo da je u nedavnoj emisiji Hrvatskog radija predsjedničin savjetnik za ustavna i pravna pitanja Vladimir Šeks izjavio da “Predsjednica vjerojatno neće sudjelovati u radu Odbora“, dok su se razni viđeni i manje viđeni HDZ-ovci izjašnjavali o bespotrebnosti parade i/ili njenom prebacivanju na sljedeću godinu, te izvrtanjem teze blagoglagoljili o tome da radi vojne parade uopće neće biti državne proslave u Kninu.

Današnjim pomalo opskurnim obraćanjem javnosti Predsjednica im je vidljivo okrenula leđa, pogazila vlastite riječi izrečene tijekom proteklih tjedana, te je otvorila prostor Vladi i Državnom odboru za dogovor i daljnju pripremu proslave Oluje. Pritom upada u oči da nije vezala središnju proslavu u Kninu s vojnim mimohodom koji bi se nužno morao dogoditi u tome gradu, već je Odboru dala mogućnost da se mimohod održi “uoči ili nakon 05. kolovoza“, ne definirajući mjesto njegovog održavanja.

Sada je na Vladi, prije svega na premijeru Zoranu Milanoviću, da odustane od proslave i mimohoda u jednome danu. S obzirom na to da je premijer do sada pokazivao kako mu je glavno pogonsko gorivo inat i bahaćenje, ne bi bilo čudno da ostane usamljen u insistiranju da se sve obavi u srijedu, 05. kolovoza. No u tom slučaju, našao bi se vjerojatno u istom položaju u kojem je do danas bila Kolinda Grabar Kitarović – preglasan od ostalih članova Državnog odbora za obilježavanje Oluje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.