Specijalci u ratu i miru

 

Izvor: Ured predsjednika RHPovodom današnje 25. obljetnice osnivanja Antiterorističke jedinice Lučko, danas je „specijalce iz Lučkog“ posjetila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Prisjećajući se njihovog ratnog puta, Grabar Kitarović istaknula je kako ni danas za„specijalce“ ne postoji zadaća koju ne mogu izvršiti, dodavši kako je uvjerena da će Antiteroristička jedinica Lučko i dalje biti „jedna od ključnih operativnih udarnih igala u borbi protiv terorizma, ali i u suzbijanju najtežih oblika kriminaliteta i rješavanju najsloženijih situacija.“

Stjepan Milković

Stjepan Milković

Manja grupa „specijalaca“ od 50 pripadnika sudjelovala je i u pješačkom postroju svečanog mimohoda povodom 20. obljetnice Oluje, održanom 04. kolovoza. Oni su, zajedno s pripadnicima Interventne policije, prikazali elitniji dio MUP-a. Netom prije početka svečanog mimohoda kratko smo porazgovarali sa Stjepanom Milkovićem, voditeljem za policijsku taktiku specijalne policije u Zapovjedništvu specijalne policije MUP-a RH, te ujedno i koordinatorom za ešalone specijalne policije u samom mimohodu. Milković je i sam sudionik Domovinskog rata, uključujući i sudjelovanje u akcijama „Maslenica“, „Bljesak i „Oluja“, pa mu nije bilo teško prisjetiti se ratnoga puta ove policijske postrojbe:

„S obzirom da je Specijalna policija bila prva organizirana postrojba u RH koja je sudjelovala u Domovinskom ratu i zaustavila agresiju na RH, nakon te agresije uslijedili su napadi na policijske postaje… Moramo se prisjetiti – to su bile Plitvice, Pakrac, Kijevo, od Banovine do Dubrovačkog primorja. Ključna akcija je bila operacija Oluja – to je oslobođenje cijelog teritorija RH, što znači da je specijalna policija imala najzahtjevnije pravce. Specijalna policija u operaciji ‘Oluja’ djelovala je u 5 napadnih pravaca. U prvoj etapi djelovanja zone odgovornosti Specijalne policije bilo je djelovanje na području grada Gračaca, znači zaposjedanje repetitora na Ćelavcu i ovladavanje komunikacijama Gračac-Medak-Gospić i Obrovac-Gospić. To je bila prva etapa. Budući da je specijalna policija imala najbrže napadno djelovanje, tadašnji stožer, koji je bio vrhovno zapovjedništvo u operaciji Oluja, uveo je i drugu etapu za Specijalnu policiju – to je bilo oslobođenje i ostalih dijelova RH i izlazak na državnu granicu“.

U operaciji Oluja poginulo je 8 pripadnika Specijalne policije, prisjetio se Milković, dok je ukupno 146 pripadnika Specijalne policije poginulo u Domovinskom ratu. Uz to, ranjena su 72 aktivna i 68 pričuvnih specijalnih policajaca, a 32 pripadnika i danas se smatra nestalima.

Photo:Goran ZorjaTemelji Specijalne policije počivaju na Domovinskome ratu“, kazao je Milković, što se vidjelo i u sastavu pješačkog ešalona „specijalaca“: „U ešalonu Specijalne policije zapovjednik ešalona Kruno Mihelinčić također je sudionik Domovinskog rata i ima nekolicina kolega koji su također sudionici Domovinskog rata. Za kolege koji su u ešalonu to je čast, sudjelovati u takvoj proslavi 20. obljetnice VRO Oluja“.

Photo: Goran ZorjaBaš kao i nekada, tako je i dana izrazita čast biti pripadnik Specijalne policije, kaže Stjepan Milković:

„Danas Specijalna policija kao takva je jedina koja služi u borbi protiv terorizma, koju se upotrebljava u borbi protiv terorizma, najsloženijih talačkih situacija, uhićenje osoba koje su počinile najteža kaznena djela, snajpersko djelovanje, helikoptersko djelovanje, imamo protueksplozijske ronioce, policijske pregovarače… znači, Specijalna policija je najelitniji dio onoga što je u MUP-u“.

Iako su pripreme za mimohod, kao i sam mimohod, bile pod zapovjedništvom Oružanih snaga, specijalci su im se brzo prilagodili:

„Pa nama ništa nije teško. Za pripadnike Specijalne policije ovakva vrsta priprema je zapravo samo dio posla, samo jedna zadaća više i ništa to nije bilo za nas spektakularno. Da, bilo je vruće, ali visoka motiviranost i profesionalnost dali su svoj učinak“.

Helikopterska flota MUP-a RH

Helikopterska flota MUP-a RH

Jedan od ciljeva mimohoda bila je i promocija proizvoda hrvatske obrambene industrije. Svi pripadnici OS RH nosili su upravo domaće „marke“, dok pripadnici MUP-a, pa i „specijalaca“, tu baš i nisu briljirali:

„Mi u ovom dijelu nismo baš dali veliki obol, osim u onome dijelu ešalona…. Imamo nove helikoptere – to su Eurocopter 135 u tehničkom ešalonu. U ovom tehničkom ešalonu nije prikazan rad samo policije, već MUP-a općenito – tu će biti brodice, protueksplozijsko djelovanje, Interventna ima svoje vodene topove, itd. U ovom dijelu je policija općenito prikazala jedan dio tehničkog dijela koji se može prikazati. Mi nemamo velika vozila kao Ministarstvo obrane, kao što su tenkovi i Patrije, itd. To mi za sada nemamo, a u onom dijelu koji je bio primjeren – mi smo to prikazali“,

rekao nam je Milković, dodajući kako su ipak pripadnici Specijalne policije za potrebe mimohoda odustali od prikazivanja svog standardnog naoružanja:

„U ešalonu pripadnici Specijalne policije nose VSH pušku – VHS 2 – to je moderna puška HS Produkta, znači hrvatski proizvod, i nose pištolje XD9 – to su Extreme Duty pištolji koji su također hrvatske proizvodnje. Sve što nosi Specijalna policija, i obuću i odjeću, je hrvatski proizvod – to je vrlo važno za spomenuti. Inače, pripadnici Specijalne policije imaju i MP5 i MP7, G 36 (sve Heckler&Koch, op.a.), itd. – znači, najmodernije naoružanje.“

Poticanje i promoviranje proizvoda domaće obrambene industrije, kao i pouzdanje u vlastite snage, višestruko je važno. To je danas posredno potvrdila i predsjednica Grabar Kitarović na 25. obljetnici postojanja Specijalne policije.

„Ulaganje u sigurnost – prije svega u obranu i policiju – svakako se treba gledati kao na investiciju koja nam mora omogućiti što višu razinu sigurnosti, jer bez toga nema niti dugoročnih pretpostavki za toliko željeni gospodarski rast i razvoj“,

istaknula je Predsjednica Republike, poručujući „specijalcima“ kako je uvjerena da oni nikada neće iznevjeriti povjerenje građana.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.