Opet francuski borbeni avioni nad Zagrebom, Milanović: ne uznemiravajte građane!

 

Usred press-konferencije premijera Andreja Plenkovića mogli su se čuti zvukovi borbenih aviona, koji su danas poslijepodne relativno nisko prelijetali Zagreb i okolicu. Kako je nešto ranije najavilo Ministarstvo obrane, borbeni avioni Dassault Rafale francuskih Zračnih snaga i MiG-21 iz sastava 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prelijetali su Jadran i Kvarner, Liku, gradove Rijeku, Pulu i Zadar, te u konačnici i Zagreb. Formaciju su činila 2 francuska borbena aviona Rafale i 3 hrvatska MiG-a. Dio je to navodno ranije planiranih uvježbavanja pilota HRZ-a i bilateralne obrambene suradnje s Francuskom.

Jučer je Savezničko zračno zapovjedništvo NATO-a objavilo da francuski nosač aviona Charles de Gaulle i njemu pridružena udarna skupina u sklopu svog raspoređivanja na Mediteranu, pod nazivom „Clemenceau 22“, zajedno sa saveznicima pridonose zračnim patrolama nad istočnim krilom Saveza, u okviru šire NATO operacije nazvane „Plemeniti štit“ (Noble Shield) za zaštitu članica Saveza koje graniče s Ukrajinom. Danas je premijer Plenković najavio i dolazak američkih borbenih aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano (Italija) u Hrvatsku, kako bi na neko neodređeno vrijeme doprinijeli zaštiti hrvatskog zračnog prostora nakon što je u četvrtak navečer u zagrebačko gusto naseljeno naselje pala bespilotna letjelica Tu-141.

Kao i kada su borbeni avioni Rafale prvi puta prelijetali Zagreb, tako su i danas bili loši uvjeti za fotografiranje, pa posebno zahvaljujemo Dagu Kirinu koji je ipak uspio uhvatiti nekoliko kadrova.

Odmah po završetku preleta priopćenjem se oglasio Ured predsjednika u ime predsjednika Zorana Milanovića, u kojem se navodi da zbog uznemiravanja građana Zagreba ubuduće neće biti ovakvih preleta nad gradom. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović danas popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj. Predsjednik Milanović naložio je načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba“.

S obzirom na aktualnu opću psihozu, vezanu i uz aktualnu situaciju u Ukrajini, ali i uz prošlotjedni pad Tu-141 na Jarunu, ovaj prelet – iako zanimljiv zrakoplovnim entuzijastima i ljubiteljima militarije – zapravo je bio prilično nepotreban i spada u domenu vojno-političkog kiča, s političkim PR-om kao jedinom svrhom. No, nažalost, ujedno se tu i radi o faktičnome izražavanju nepovjerenju u vlastite nacionalne sposobnosti za čuvanje zračnoga prostora, za koje se donedavno tvrdilo kako su zadovoljavajuće, da bi ih se po zabilježenom incidentu za neodređeno vrijeme faktično nadomjestilo stranim borbenim avionima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.