Sustav vatrogastva u protupožarnoj sezoni 2013.

 

Nakon što su Vlada i MORH, odnosno OS RH, obavili sve pripremne radnje potrebne za što uspješniju borbu protiv požara, i Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) jučer je konačno objavila osnovne parametre vatrogasnog sustava u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni. Iako je službena protupožarna sezona počela prije gotovo 2 mjeseca, točnije 15. svibnja, a požara je ove godine ipak manje nego prošle, ipak je malo neobično da DUZS tek sada govori o „pripremi sustava vatrogastva za požarnu sezonu u 2013. godini“.

Za ovogodišnji Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2013. godini iz državnog je proračuna izdvojeno 28.300.000 kuna. Iz tih sredstava financira se angažman sezonskih vatrogasaca, nabava opreme i dislokacija vatrogasnih snaga. Za razliku od dosadašnje prakse, ove je godine umanjen broj vatrogasaca i tehnike dislociranih iz kontinentalnog u priobalni dio RH, ali je zato neznatno povećan broj sezonskih vatrogasaca, i to s dosadašnjih 1000 na 1100. Dislokacija je započela 27. lipnja, sukladno Planu dislokacije vatrogasnih snaga, te su, sukladno zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika, snage dislocirane na 15 lokacija na priobalju. 27 vatrogasnih vozila i 91 vatrogasac izmjenjivat će se svaka dva tjedna.

Svi vatrogasci angažirani na gašenju požara završili su posebni dodatni program osposobljavanja za gašenje šumskih požara, koji je obuhvaćao trenažu i osposobljavanje u redu helikopterom i tjelesnu provjeru. Svi koji su prošli osposobljavanje po ovom programu bit će angažirani kao popuna sezonskim privremenim vatrogasnim postrojbama i ispostavama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe. Za 2013. godinu obavljena je tjelesna i visinska provjera 462 vatrogasaca iz 30 javnih vatrogasnih postrojbi kontinentalnog dijela Republike Hrvatske.

Osim toga, tijekom mjeseca svibnja i lipnja obavljena je trenaža helikopterom za ukupno 1000 vatrogasca iz vatrogasnih postrojbi priobalnog i kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. U istom periodu provedeno je osposobljavanje za gašenje šumskih požara za 280 novih pripadnika Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi iz sastava javnih vatrogasnih postrojbi kontinentalnog i priobalnog dijela Republike Hrvatske. Tijekom mjeseca ožujka i travnja, a u suradnji s pilotima zrakoplova Canadair i helikoptera, provedena je edukacija 204 vatrogasnih zapovjednika za navođenje zrakoplova tijekom intervencije. Provedeno je i osposobljavanje 30 časnika i dočasnika Oružanih snaga RH koji sudjeluju u radu Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga.

Vatrogasno operativno središte objavilo je i Izvješće o zaprimljenim vatrogasnim intervencijama od 1. siječnja do 11. srpnja ove godine. Izvješće obuhvaća sve hrvatske županije i razne vrste intervencija, uključujući tu i djelovanje zračnih snaga. Prema njegovim navodima, u nepunih je 7 i pol mjeseci ove godine bilo ukupno 8416 vatrogasnih intervencija – od toga 1430 zbog požara na otvorenim prostorima, uglavnom u priobalju. Zračne snage intervenirale su ukupno 27 puta, i to isključivo na priobalju. Na kontinentu je najviše intervencija bilo u gradu Zagrebu – 1943, od čega čak 1341 otpada na tzv. tehničke intervencije, od prometnih nezgoda do elementarnih nepogoda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.