DOK-ING na NATO vježbi u Crnoj Gori

 

Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EADRCC) i Direktorat za izvanredne situacije Ministarstva unutarnjih poslova Crne Gore organizatori su međunarodne terenske vježbe upravljanja posljedicama izvanrednih situacija „Crna Gora 2016“, koja se od 31. listopada do 04. studenog održava u okolici Podgorice i Danilovgrada. U vježbi sudjeluje ukupno oko 680 ljudi, od čega u neposrednoj provedbi vježbe sudjeluju ekipe iz 7 država članica NATO-a i 10 partnerskih država (Albanija, Austrija, Azerbajdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Finska, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Armenija, Makedonija, Rumunjska, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska i Ukrajina). Kao promatrači u vježbi sudjeluje 39 promatrača iz 22 zemlje (Albanija, Austrija, Azerbajdžan, Belgija, Bugarska, BiH, Češka, Danska, Finska, Francuska, Gruzija, Hrvatska, Italija, Izrael, Japan, Armenija, Kanada, Kuvajt, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Rumunjska, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina). Ovo je 16. terenska vježba u organizaciji EADRCC i prva takva vježba u budućoj novoj članici NATO-saveza, Crnoj Gori.

Scenarij vježbe zasniva se na odgovoru na poplave i kemijske incidente koji utječu na stanovništvo i kritičnu infrastrukturu u okolici Podgorice, glavnog grada Crne Gore (u područjima rijeke Zeta i Morača), kao i u dijelu Skadarskog jezera, te na području općine Danilovgrad. U scenarij vježbe uključeno je i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su se pomaknula zbog poplave, kao što se dogodilo u proljeće 2014., kada su velike poplavne vode djelomično pomaknule minska polja u Hrvatskoj i BiH. Kroz tekuću vježbu prikazuju se najnovije tehnologije otkrivanja, transporta i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava u okviru NATO programa „Znanost za mir i sigurnost“.

Vježba se održava kroz tri faze: (1) 31. listopada i 01. studenog – organizacija operacija na licu mjesta, prihvat i obuka timova, te uvježbavanje procedura na zapovjednom mjestu; (2) 01. i 02. studenog – terenske aktivnosti na radnim točkama vježbe; i (3) 03. studenog – dan za medije – demonstracija vještina timova i prikaz vježbe, s posebnim naglaskom na međusobnu suradnju timova iz različitih država na terenu. Preliminarna procjena ukupnog troška ove vježbe iznosi 160.000 eura, a NATO će, sukladno svojoj financijskoj politici, pokriti određene troškove za sudjelovanje predstavnika država-partnera.

Javno i privatno sudjelovanje iz Hrvatske

Hrvatsku ekipu na NATO terenskoj vježbi „Crna Gora 2016“ predvodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), a tim za spašavanje u poplavama čine djelatnici Sektora civilne zaštite – Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i Sektora za vatrogastvo – Državne vatrogasne intervencijske postrojbe. Ukupno je to 15 pripadnika DUZS-a, 5 vozila i 3 plovila. Osim njih, kao promatrači na vježbi sudjeluju i sam ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, voditelj Službe za preventivu, planiranje i analitiku Petar Vitas, te voditeljica Samostalne službe za međunarodne odnose Arabela Vahtarić. U stožernim funkcijama sudjeluju pročelnik PUZS-a Zagreb Damir Pilčik i tajnica Kabineta ravnatelja Marijana Klanac.

Potpredsjednik Vlade CG Duško Marković razgledava DOK-ING-ovog robota

Potpredsjednik Vlade CG Duško Marković razgledava DOK-ING-ovog robota

No posebno je zanimljivo napomenuti da iz RH na vježbi u Crnoj Gori sudjeluje i jedna tvrtka iz domene hrvatske obrambene industrije. Riječ je o tvrtki DOK-ING, koja u vježbi „CRNA GORA 2016“ sudjeluje s 8 svojih pripadnika, 2 vozila i višenamjenskim robotom MVF-5 za gašenje požara u opasnom i nepristupačnom okruženju. Ovo vozilo predstavlja prvi korak u primjeni robota u hrvatskom vatrogastvu, budući da je namijenjeno za obavljanje poslova u uvjetima koji predstavljaju veliku opasnost za zdravlje i život čovjeka, kao što je okolina s vrlo visokim temperaturama. Osim za gašenje požara, robot MVF-5 služi i za analiziranje središta požara, kako na klasičnim opožarenim područjima tako i u npr. skladištima ubojnih sredstava. Najbolji primjer su višekratni požari u VSK Pađeni, gdje se zbog opasnosti od ubojnih sredstava nije moglo brzo pristupiti blizini požarišta. Zato je tim čudnije što ni DUZS ni OS RH ne raspolažu barem jednim primjerkom ovog vozila, već proizvođač, zagrebačka tvrtka DOK-ING, sudjeluje u NATO vježbi odgovora na krize u vlastitom aranžmanu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.