Subota otvorenih vrata u pakračkom Muzeju vojne i ratne povijesti!

 

Muzej vojne i ratne povijesti iz Pakraca ove godine slavi 10 godina postojanja i rada. Za tu prigodu, ove subote, 24. rujna, u Muzeju je organiziran Dan otvorenih vrata, tijekom kojeg će posjetitelji moći razgledati vrlo zanimljiv stalni postav, a bit će i nekih dodatnih sadržaja, ali i iznenađenja. Voditelj Muzeja Mario Tušek pripremio je program za svaki uzrast – gostovanje kolekcionara s maketama, te prigodnu radionicu za mlađe uzraste, koji će dodatno moći zaigrati i odgovarajuće video-igrice. Za nešto starije namijenjeni su prikazi rada s dronovima u izvedbi pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a Tomislav Aralica, jedan od najvećih hrvatskih kolekcionara hladnog oružja, izložit će dio jatagana iz vlastite kolekcije. Naravno, Aralica će odgovarati i na pitanja zainteresirane publike. Osim njih, na Danu otvorenih vrata sudjelovat će i MORH-ova Služba za odnose s javnošću i izdavaštvo koja će, kao i obično, prikazati izdanja iz vlastite naklade – Hrvatski vojnik, Cromil, CD-ove i DVD-ove, kao i knjige vanjskih suradnika.

Sutra će se u Pakracu predstaviti i”Trolist” – Hrvatska udruga kolekcionara bajoneta. Uz neizostavne oštrice, predstavit će još neke teme, a jedna od njih je i Civilna zaštita. Interesi kojima se bave članovi ove udruge zaista je velik tako da tema za razgovor zasigurno neće nedostajati.

Posebni gosti subotnjeg Dana otvorenih vrata bit će ATJ Lučko sa svojim novim navalnim vozilom Gurka, kojim su prije tjedan dana otišli i u intervenciju na Lemić Brdo kod Karlovca. Prilično tu ima simbolike, budući da je na samom početku rada Muzeja vojne i ratne povijesti, po prvi puta bilo predstavljeno borbeno oklopno vozilo Patria, a sada – 10 godina kasnije – široj javnosti će biti predstavljeno novo MUP-ovo vozilo.

Dan otvorenih vrata Muzeja vojne i ratne povijesti počinje u subotu u 10 ujutro i traje do 18 sati, te neće biti potrebna nikakva posebna najava dolaska. Muzej se nalazi u centru Pakraca, u zgradi nekadašnjeg općinskog suda na Trgu pape Ivan Pavla II broj 12.

Ako vam ostane još vremena nakon razgledavanja Muzeja vojne i ratne povijesti, možete se odšetati u neposredno susjedstvo do Muzeja grada Pakraca, koji će također biti otvoren za posjetitelje, i to od 10 do 15 sati. Oni su pripremili izložbu fotografija pod nazivom „Pakrac camerom obscurom“, priču o povijesti grada Pakraca, kao i priču o prvoj kovnici novca u Hrvatskoj. Ulaz u Muzej grada Pakraca u subotu će biti besplatan. Nekoliko zanimljivih događaja održat će se i u susjednom Lipiku, pa neka vam ne bude žao u subotu potegnuti do tog dijela Slavonije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.