Ratno zrakoplovstvo u Noći muzeja

 

Današnja večer rezervirana je za Noć muzeja, a 15. po redu takva manifestacija u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu donosi pregršt zanimljivosti. Glavna tema bit će Ratno zrakoplovstvo, a program će se po prvi puta odvijati na dvije lokacije.

U samom Muzeju (na adresi Ulica hrvatskih velikana 3, iznad Turističke zajednice Pakraca) bit će otvoren stalni postav, dok će se 100-tinjak metara dalje, u Gradskoj vijećnici u Kuriji Janković (Trg bana Jelačića 1), održati velika prezentacija vezana za ratno zrakoplovstvo. Između ostalog, moći će se vidjeti dvije izložbe fotografija, te prezentacija zrakoplovne opreme koju priprema Udruga za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine. Jedna od izložbi odnosi se na značaj i ulogu pleterničkog aerodroma u Domovinskom ratu. Muzej vojne i ratne povijesti predstavit će svoju arhivu vezano za zrakoplovstvo s nekoliko stotina knjiga, časopisa, dokumenata i fotografija. U arhivi se nalazi i stotinjak fotografija njemačkog i hrvatskog zrakoplovstva iz Drugog svjetskog rata, kao i fotografije vezane za zrakoplovstvo u svijetu.

Klub za plastično maketarstvo MAKOS iz Osijeka predstavit će se sa svojim maketama zrakoplova i na licu mjesta prikazati neke od tehnika njihovog sastavljanja. Marko Malnar iz Prezida predstavit će se s možda najvećom kolekcijom oznaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Hrvatskoj. HGSS stanica Požega prikazat će rad sa svojim dronovima, a za najmlađe tu će biti simulator letenja koji će nam predstaviti članovi Zajednice tehničke kulture grada Požege.

Iako je, nažalost, zbog tragične nesreće u HRZ-u otpao dio planiranog programa, u pakračkoj Noći muzeja moći ćete upoznati i porazgovarati s našim legendarnim borbenim pilotom Ivicom Ivandićem. Također, iz prve ruke moći ćete saznati sve o ulozi zmajara u akcijama iz Domovinskog rata.

Uz odlične dokumentarne filmove koji će se stalno prikazivati na video zidu, ovaj petak je odličan dan za provesti u Pakracu i posjet Muzeju vojne i ratne povijesti. Noć muzeja u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu počinje u 18:00 sati, a službeno otvorenje bit će u 18:30. Tematska izložba o ratnom zrakoplovstvu bit će otvorena do 24:00 sata, a sam muzej do 01:00 sat poslije ponoći. Ulaz je besplatan

Kao i svih ovih godina, i večeras se isplati doći u Pakrac, jer je noćas Pakrac centar našeg Ratnog zrakoplovstva!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.