Izložba “Miles votum solvit” u Zagrebu

 

Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pozivaju na otvorenje izložbeMiles votum solvit, u petak 22. prosinca ove godine. Otvorenje izložbe je u 19 sati na prvom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, i ona će biti otvorena do 31. ožujka 2018. godine.

Izložba autora Ljubice Perinić i Ivana Radmana-Livaje o “izvršenim vojničkim zavjetima” prikazuje iznimno bogatu epigrafičku (pisanu na tvrdim podlogama) ostavštinu rimskih vojnika na našim prostorima, odnosno epigrafičku baštinu koja ocrtava i odražava njihovo shvaćanje duhovnosti. Naglasak izložbe stoga nije na političkoj i vojnoj povijesti već na samim životima rimskih vojnika.

Interpretacijom brojnih pisanih tragova koje su ti ljudi ostavili na našim prostorima, oni nam poručuju u što su vjerovali, koja božanstva su štovali, ali nam također govore i o dubljim stvarima u njihovom životu. Ovakva pisana ostavština pokazuje njihov način na koji su doživljavali svijet oko sebe, kako je njihova vojnička karijera utjecala na njihov svjetonazor, te kako su se prilagođavali novim životnim okolnostima – dosta često po službi bačeni u potpuno nove i strane životne sredine. Stoga Arheološki muzej u Zagrebu poziva da istražite tajni život rimskih vojnika!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.