Stryker za pričuvu?

 

Na prošlotjednom sajmu ASDA jedna od pomalo zapostavljenih izloženih zvijezda bilo je oklopno vozilo M1126 ICV Stryker, izloženo na parkiralištu splitske Spaladium Arene. Stryker je bio izložen u sklopu prezentacije američkih oružnih sustava iz sastava US Army, a društvo su mu radili vozilo Bradley i helikopter UH-60M Black Hawk.

Direktorica američke Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju Heidi Grant bila je praktički jedina koja se osvrnula na izloženi trio Bradley-Black Hawk-Stryker:

“Ja ovdje predstavljam Ministarstvo obrane SAD, i snažno partnerstvo između Hrvatske i Sjedinjenih Država. I, mogu vam reći da, ova pozadina… Ne mogu zamisliti bolju pozadinu nego ovu ovdje – imati Black Hawk, vozila Bradley, Striker. To predstavlja sigurnosni odnos koji imamo s Hrvatskom, i ja mislim da bi građani Hrvatske trebali biti jako ponosni… kada vidite do kuda ste stigli, u vašoj obrani, u vašim sigurnosnim odnosima, tijekom prošlih trideset godina. Kao članovi NATO, kao članovi EU, ne samo da imate sigurnost ovdje, u Hrvatskoj, već sigurnost i izvozite u regiju. Time činite i svoje partnere jačima”.

Dok se nedavno od hrvatskog ministra obrane Marija Banožića moglo čuti da ne zna kolika je vrijednost američke pomoći hrvatskoj obrani, američka gošća gđa Grant upoznata je s tim iznosom: “Sigurnosna suradnja – Sjedinjene Države – mi smo doprinijeli preko 4,5 milijardi kuna u tu sigurnosnu suradnju, i nadalje, nastavit ćemo biti rame uz rame s vama i tijekom nadolazeće budućnosti”, rekla je Grant, dodavši kako se ovdje u Splitu zaista slavi i 30 godina snažnog partnerstva između Hrvatske i SAD-a, te željno iščekuje vidjeti kuda će taj odnos izrasti i tijekom narednih 30 godina.

Na splitskoj ASDA-i sva tri izložena oružna sustava – Stryker, Black Hawk i Bradley – bila su iz sastava 1. Pješačke divizije (1st Infrantry Division) i 7. Obučnog zapovjedništva Kopnene vojske SAD (7th Army Training Command). Hrvatska je višenamjenske helikoptere Black Hawk već počela nabavljati – 2 je donirala Vlada SAD, a 2 je kupila RH, dok je nabava vozila Bradley višegodišnja trakavica koja uglavnom leži na obećanjima i najavama. No ipak, stavljanje vozila Stryker u isti red s ove dva oružna sustava dovoljno je zanimljivo da smo od ministra Banožića potražili odgovor – razmatra li Hrvatska nabavu Strykera?

“Sve što bi bilo dobro i pozitivno, da ide u pravcu razvoja Hrvatske vojske, je tema za razgovor. Vi znate da naša težnja, upravo formiranje dodatne pričuvne brigade… i na taj način, i njeno opremanje. U tom pogledu, još uvijek su otvorena pitanja… po pitanje nabavke mnoge opreme, a među njima i Strykera”,

odgovorio je Banožić na pitanje portal Obris.org. Ipak, pomalo je iznenađujuće da se razmatra eventualna nabava Strykera za pričuvu, u trenutku dok pričuvnici još uvijek nisu u potpunosti opremljeni ni ujednačenim odorama te naoružanjem.

No ipak, prvenstveni razlog izlaganja vozila Strykera na splitskoj vojnoj izložbi ležao je u posjetu delegacije Sjeverne Makedonije. Naime, u ožujku 2021. Američki State Department odobrio je moguću prodaju 54 vozila ICV Stryker Sjevernoj Makedoniji – zajedno s pripadajućom opremom, procijenjena vrijednost ovoga posla iznosi 210 milijuna USD. Zato je posada Strykera (iz sastava 7ATC) primarno bila zadužena za prezentaciju vozila makedonskoj delegaciji. S druge strane, pripadnici OS RH i HRZ imali su još jednu priliku čuti iz prve ruke iskustva u korištenju helikoptera Black Hawk i oklopnjaka Bradleya.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.