Stiže francuska nuklearna podmornica

 

Na današnjoj 42. po redu, inače posljednjoj sjednici Vlade u mandatu premijera Tihomira Oreškovića, odobren je dolazak francuske nuklearne podmornice u Lijepu našu. Riječ je o podmornici Rubis (S601) iz sastava Francuske ratne mornarice (Marine nationale), koja bi početkom sljedećeg mjeseca trebala pristići u vojnu luku Lora. Unatoč određenom uzbuđenju koje u hrvatskim stručnim krugovima izaziva taj prilično neuobičajeni dolazak francuske nuklearne podmornice, ministar obrane Josip Buljević jutros je u Banskim dvorima taj posjet nazvao rutinskim i u skladu s postojećom obrambenom suradnjom između Hrvatske i Francuske:

„Obrambena suradnja RH i Francuske Republike odvija se na temelju važećih bilateralnih sporazuma, odnosno međunarodnih ugovora sklopljenih između ministarstava obrane dviju država. Veleposlanstvo Francuske Republike zatražilo je službenom notom u rujnu ove godine odobrenje za uplovljavanje podmornice na nuklearni pogon Rubis (S 601) francuske Nacionalne mornarice u vojnu luku Lora u Splitu, od 03. do 09. studenog 2016. godine. Posjet francuske podmornice je rutinskog karaktera, u okviru je postojeće bilateralne suradnje, i bit će koristan za razvoj daljnje obrambene suradnje između Republike Hrvatske i Republike Francuske. Stoga, sukladno Pomorskom zakoniku, predlažem da Vlada RH donese odluku kojom se odobrava uplovljavanje navedene podmornice Francuske nacionalne mornarice u unutarnje morske vode RH i vojnu luku Lora u Splitu u studenom 2016. godine.“

Francuska nuklearna podmornica Rubis (S601) nije baš nova – štoviše, spada u prvu generaciju nuklearnih napadačkih podmornica u francuskoj ratnoj mornarici, a porinuta je u srpnju 1979. pod imenom „Provence“ i primljena u službu 23. veljače 1983. godine. Sudjelovala je kao dio francuskog mornaričkog doprinosa u Prvom zaljevskom ratu 1990./1991. godine, kao i u ratu u Afganistanu (francuska oznaka „Operacija Hercules“, za mornarički dio tog djelovanja), te 1999. godine u „Opération Trident“ – kako je Francuska zvala svoj udio u tadašnjem obračunu NATO saveza i Srbije (te u nastavku, i svoje kasnije djelovanje na Kosovu). Osim što je Rubis (S601) tada štitila pomorsku skupinu, bila je i jedna od dvije podmornice koje su tijekom sukoba priječile izlazak Ratne mornarice (RM) Savezne republike Jugoslavije iz okrilja Boke Kotorske. Tijekom svog radnog vijeka, podmornica Rubis nekoliko je puta doživjela razna oštećenja, a nagađa se da bi tijekom sljedeće godine mogla u dekomisiju.

Francuska nacionalna mornarica ima ukupno 6 podmornica klase Rubis Amethyste, izgrađenih u Cherbourgu i baziranih u pomorskoj bazi u Toulonu: Rubis (S601), Saphir (S602), Casabianca (S603), Emeraude (S604), Amethyste (S605) i Perle (S606). Za ovu klasu podmornica treba spomenuti i da su njeni primjerci, navodno, dva puta uspjeli virtualno „potopiti” američke nuklearne nosače aviona u sklopu zajedničkih mornaričkih vježbi – prvi puta Casabianca (S603), 1998. godine (USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), kao i prateću krstaricu klase Ticonderoga), te Saphir (S602) 2015. godine (USS Theodore Roosevelt (CVN-71) na vježbi COMPTUEX 2015).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.