Sajam Euronaval 2014. u Parizu

 

Još dva dana (do 31. listopada) traje sajam Euronaval 2014, najveći godišnji sajam pomorske obrane i sigurnosti na moru, koji je počeo u ponedjeljak, 27. listopada u pariškom izložbenom prostoru na bivšem aerodromu La Bourget. Ova manifestacija održava se svake dvije godine, a očekuje se da će ovogodišnji sajam posjetiti više od 90 službenih izaslanstava iz 65 zemalja. Na sajmu sudjeluju ukupno 352 izlagača (od kojih je više od 55 stranih izlagača iz 28 zemalja), a među njima našli su se predstavnici iz 3 zemlje koje do sada nisu sudjelovale na ovome sajmu – Turske, Belgije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sajam Euronaval pokriva brojna područja, i to: (1) sve oblike misija zaštite suvereniteta na području pomorske obrane (teritorijalna obrana, projekcija sile, prevencija, protuminsko djelovanje, održavanje operativnog stanja, logistička potpora, izobrazba); (2) sve oblike državnog djelovanja na moru u pogledu pomorske sigurnosti i zaštite (spašavanje na moru, pomorska policija zadužena za nadzor plovidbe i ribarstva, borba protiv nezakonitog trgovanja i ilegalnog useljavanja, sigurnost infrastrukture, pomorski i priobalni nadzor…) i očuvanja morskog okoliša (nadzor nad onečišćenjem i njegovo suzbijanje, rastavljanje brodova, hidrografija, oceanografija); i (3) opremu i tehnologije povezane s pomorskim prijevozom, energijom mora, lučkom i pomorskom infrastrukturom, satelitskim aplikacijama na području komunikacije, plovidbe, meteorologije, obrane i sigurnosti.

 

 

Sajam Euronaval 2014. održava se pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva obrane i Glavnog tajništva za more (tijela pod premijerovom nadležnošću zaduženog za koordinaciju državnog djelovanja na moru, a koje na lokalnoj razini predstavlja jedinstvena administrativna institucija pomorskog prefekta).

Hrvatsko izaslanstvo na sajmu predvodi pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak, dok ostatak delegacije čine brigadir Slobodan Bandalo, voditelj Odjela za mornaričko naoružanje i vojnu opremu, te bojnik Dragan Lučić iz Sektora za naoružanje MORH-a – obojica zaduženi za obavljanje djelatnosti opremanja i modernizacije mornaričkog naoružanja i opreme u MORH-u. Prema najavama domaćina, hrvatski predstavnici susrest će se sa svojim kolegama iz francuskog Ministarstva obrane, kao i s prisutnim industrijalcima.

Zanimljivo je da se francuskim domaćinima potkrala greška kada je u pitanju sastav hrvatskog izaslanstva – uz pomoćnika Koprivnjaka i pukovnika (!?) Bandala, Francuzi su u sastav hrvatske delegacije uvrstili i viceadmirala Antu Urlića, kao zamjenika načelnika GS OS RH za planove i resurse. Prema potvrdi iz MORH-a, viceadmiral Urlić zasigurno nije otišao put Pariza, budući je razriješen dužnosti s 30. rujnom ove godine i umirovljen. Dok je situacija s Urlićem jasna, nije razjašnjeno zašto u hrvatskoj delegaciji nema i izričitih predstavnika HRM-a te Obalne straže. Ako se nekoga tiče sajam Euronaval 2014. to su upravo ljudi iz ove grane OS RH, a o razlozima njihovog izostanka u sajamskoj delegaciji MORH se na naš upit nije izjasnio. 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.