“ŠTIT 24” – premijera Mistrala 3

 

Na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak danas, 12. travnja, održan je Dan uvaženih gostiju na međunarodnoj vojnoj vježbi “ŠTIT 24”, što je ujedno bila i prilika za  završni prikaz vježbe. Nositelj vježbe je Pukovnija protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske uz sudjelovanje Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Slovenije te Francuske (kao zemlje promatračice), a također su sudjelovale i snage Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva za kibernetički prostor, Bojne NBKO, Obavještajne pukovnije, Bojne veze, Bojne zračnog motrenja i navođenja, i Pukovnije vojne policije. Na ovogodišnjoj međunarodnoj vježbi “ŠTIT 24” ukupno je sudjelovalo oko 300 pripadnika Oružanih snaga RH i zemalja partnera s raketnim i topničkim sustavima protuzračne obrane malog i srednjeg dometa. Potporu provedbi vježbe pružili su Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske Policijska uprava Istarska, Lučka kapetanija Pula, Zračna luka Pula i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Iako je “ŠTIT” najdugovječnija vježba u OS RH, sa čak 28 godina neprekidnog održavanja, ovogodišnja će se posebno pamtiti jer je na njoj premijerno lansirana raketa iz nedavno kupljenog PZO sustava Mistral 3. Tako MORH u priopćenju kaže da je riječ “o jednom od najmodernijih i najučinkovitijih sustava svoje klase u svijetu koji gotovo da nema operativnih ograničenja te može neutralizirati cijeli spektar bespilotnih letjelica, krstarećih projektila, aviona i helikoptera“, no na portalu Obris.org već smo ranije naveli razloge zbog kojih kupovina Mistrala nije baš najsretnije rješenje za OS RH. Međutim, kad je već kupljen – bilo bi šteta da se sustav Mistral uopće ne vidi, pa eto ga po prvi put javno na MVV “ŠTIT 24”.

Završnom prikazu vježbe prisustvovao je načelnik Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Tihomir Kundid koji je istaknuo da je cilj ove vježbe prije svega demonstracija svih sposobnosti provedbe protuzračne obrane:

“U današnjim vojnim operacijama koje se provode na integriranom bojištu, imperativ je besprijekorna i učinkovita PZO obrana. Najveća vrijednost ove vježbe je prije svega to što je ta vježba bila multinacionalna. To je od iznimnog značaja kako bi se razvila i uvježbala interoperabilnost između različitih vojski koje su sudjelovale ovdje na vježbi. Ono što je bitno istaknuti je da je ovo prva vježba gdje su Oružane snage lansirale raketu iz novonabavljenog sustava Mistral.”

Osim toga, pripadnici Oružanih snaga RH gađali su neumrlim protuzrakoplovnim topovima BOV-3 20 mm radio vođenu maketu zrakoplova koja je služila kao meta. Osim Mistrala, druga zanimljivost na rtu Kamenjak bio je američki sustav AV/TNQ-1 Avenger koji su Stingerima gađali bespilotne letjelice, dok su Poljaci simulirali gađanje raketne mete iz svog prijenosnog sustava Piorun. U suradnji sa zapovjednom bitnicom iz Pukovnije protuzračne obrane HKoV-a, pripadnici Slovenske vojske uspostavili su zajedničko operativno središte uvezavši različite radarske sustave kako bi stvorili cjelokupnu sliku zračnog prostora. Uz sve to, Amerikanci su prikazali rad s ometačem bespilotnih letjelica Dronebuster 3B, dok su pripadnici Pukovnije protuzračne obrane iz sastava OS RH koristili kineski “drone jammer” QR-07S3. Kao što se iz ovoga može zaključiti, svaka zemlja sudionica vježbe donijela je drugu platformu protuzračne obrane na poligon na Kamenjaku i koristila osnovne bespilotne letjelice te anti-dron sustave, kao i protuzračne projektile za simulaciju otkrivanja i gađanja neprijateljskih ciljeva.


Photo/video: MORH/D.Volarić, F.Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.