Srušio se S-100 Camcopter

 

Jutros oko 9:20 sati kod mjesta Gornji Humac, jugoistočno od bračkog aerodroma, došlo je do pada bespilotne letjelice. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nešto kasnije potvrdilo je da se radi o letjelici S-100 Camcopter, koju Hrvatskoj stavlja na raspolaganje Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA). Prema podacima sa servisa Flight Radar, S-100 srušio se nakon svega 6 minuta leta.

Jutrošnja putanja S-100 (Izvor: Flight Radar)

Jučerašnja, ujedno i posljednja fotografija S-100 na Braču (Photo: Mario Marin)

Portal Dalmacija danas javio je da je nakon pada došlo do požara, kojeg su ugasili vatrogasci iz Bola i Supetra. „Bio sam na bračkom aerodromu i u jednom trenutku su svi počeli trčati. Vatrogasci su krenuli s bračkog aerodroma put Bola. Putem smo naišli na mjesto pada gdje je izbio požar. Vidjeli smo već četiri vatrogasna vozila u tom smjeru“, prenosi Dalmacija danas svjedočenje jednog čitatelja, što je potvrdio i vatrogasni zapovjednik Nikola Martinić Dragan: „Trenutno je opožarena površina oko 100 kvadrata borove šume na nepristupačnom terenu. Požar gase vatrogasci DVD Supetar, Bol, Pučišća i Selca“. Dron S-100 Camcopter oznake OE-YAB nosio je 60 litara kerozina i 30 litara ulja, pa je na inače nepristupačan teren izašlo 30 vatrogasaca s 13 vozila. Budući je za sutra najavljeno jako jugo, otvoreni plamen je brzo ugašen, požarište je sanirano, a prema posljednjim informacijama izgorjelo je oko 150 hektara makije. Bespilotna letjelica je potpuno uništena, pa je time nažalost okončan i pilot-projekt Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture te EMSA-e.

Mjesto pada S-100 (Photo: Dalmacija danas)

Ministarstvo mora o jutrošnjem je incidentu izvijestilo priopćenjem:

S-100 na prošlogodišnjoj prezentaciji na Braču

„Danas se u jutarnjim satima, neposredno nakon polijetanja iz Zračne luke Brač, bespilotni zrakoplov tipa Schiebel S-100, iz zasad neutvrđenih okolnosti srušio na nenaseljenom i nepristupačnom, kopnenom dijelu otoka Brača.
Po dojavi o padu interventne službe izašle su na teren, a sukladno pravilima sigurnosti zračnoga prometa obaviještena su sva nadležna tijela. Prema dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba, kao niti materijalne štete na objektima.
Bespilotni zrakoplov je, prema današnjem rasporedu, trebao obavljati redovne aktivnosti vezane uz podršku sigurnosti plovidbe i zaštite mora, u sklopu usluga koje državama članicama Europske unije stavlja na raspolaganje Europska agencija za pomorsku sigurnost EMSA“.

Schiebel S-100 radno 4 sata i 44 minute u zraku, 27. kolovoza 2020. godine (Izvor: AirNav RadarBox)

Inače, nedaleko od mjesta današnjeg pada S-100, se 2011. godine prilikom gašenja požara na deponiju smeća srušio i Air Tractor AT-802 iz sastava HRZ-a. Prema izjavama tamošnjih mještana, taj brdoviti predio oko Gornjeg Humca može za letjelice biti koban u kombinaciji s vjetrom u leđa.

Kako smo već pisali, Europska agencija za pomorsku sigurnost već treću godinu za redom stavlja na raspolaganje hrvatskim vlastima sustav bespilotnih letjelica (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) S-100 Camcopter austrijske Schiebel Grupe. Temeljem zahtjeva Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture iz veljače, ove su bespilotne letjelice korištene kao pomoć pri nadzoru pomorskog prometa, u traganju i spašavanju na moru, te detektiranju i kontroli morskih onečišćenja. Za razliku od prošle godine, ove 2020. je na Brač stigla samo jedna bespilotna letjelica S-100, koja je jutros nesretno završila.

Korištenje usluga RPAS u 2018. godini (Izvor: EMSA)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.