“Camcopter S-100” do listopada u RH

 

Dva bespilotna sustava “Camcopter S-100” austrijske tvrtke Schiebel predstavljena su u petak, 06. rujna, u Zračnoj luci Brač. Prezentaciju je za predstavnike Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), OS RH (uključujući i zapovjednika Obalne straže, komodora Milana Blaževića) i Središnje koordinacije za zaštitu prava i interesa RH na moru, kao i za predstavnike brodara i luka, te stručne zajednice organizirala Uprava sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI). Kako smo već pisali, riječ je o bespilotnim sustavima koje je na 3 mjeseca Hrvatskoj ustupila EMSA radi pomoći u provedbi pojedinih funkcija Obalne straže.

Prezentaciji “Camcoptera” – pri čemu je jedan bio na “static displayu” u prostorima bolske Zračne luke, a drugi je prezentirao i svoje letačke i osmatračke mogućnosti – prisustvovao je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, koji je tom prilikom istaknuo kako se Hrvatska nalazi među prvim zemljama Europske unije koja koristi bespilotne letjelice, realizirane kroz suradnju s Europskom agencijom za pomorsku sigurnost (EMSA), a koje imaju tako napredan sustav za nadzor, traganje i spašavanje na moru: “Ovo je eksperimentalni program. Želja nam je da u budućnosti imamo tijekom cijele godine te letjelice na raspolaganju jer se ova tehnologija pokazala iznimno uspješnom i korisnom za lučku kapetaniju i ostale agencije i sudionike traganja i spašavanja na moru“. rekao je državni tajnik Bilaver, dodavši da troškove za te letjelice snosi EMSA, dok Hrvatska osigurava samo logistički dio.

Pomoćnik ministra, kapetan Siniša Orlić, ispred Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva istaknuo je da su ovakve letjelice budućnost nadzora na Jadranu i na svim drugim morima: “Ovo je multifunkcionalna letjelica koja se može koristiti kod traganja i spašavanja na moru, kod inspekcijskih pregleda, kod ustanovljavanja onečišćenja, zatim kod otkrivanja prekršitelja na moru, detekcije požara na otocima i priobalju“. Kapetan Orlić je istaknuo i kako je letjelica opremljena senzorima kojima se može detektirati čak i vrstu pogonskoga goriva pojedinih brodova na moru. Na njega se nadovezao i Šime Marušić, koordinator bespilotnih letjelica ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, istaknuvši da ove letjelice mogu uočiti brod na moru, na udaljenosti do 57 kilometara, te kako u zraku mogu neprekidno provesti šest sati. Na to je operater letjelicama Mihajlo Vojvodić dometnuo i kako optika kojom je letjelica opremljena, s visine od 900 metra može na nekom brodu uvećati znamenku, slovo ili simbol fontovske veličine od svega 30-ak centimetara: “Ove letjelice imaju iznimne tehnološke sposobnosti jer mogu polijetati i po kiši, i po vjetru, i videoradom su u stanju identificirati objekt na moru, i uočiti čovjeka u moru pri traganju i spašavaju“, rekao je operater Vojvodić, te dodao da letjelice mogu poslužiti i prilikom identificiranja mjesta na kojima je buknuo požar, za što MORH trenutno koristi izraelske bespilotne letjelice Orbiter 3.

Putanja Camcoptera tijekom prezentacije 6. rujna 2019.

Iako su ova dva “Camcoptera S-100” ušla u završni dio svoje zadaće u Hrvatskoj – ovdje su do listopada – u petak, nažalost, nije prezentiran i njihov dosadašnji učinak te prikupljena saznanja. No pogleda li se njihova putanja na servisu FlightRadar24, lako se može primijetiti kako ove dvije bespilotne letjelice nisu u zraku baš svaki dan, ali svaki put kada polete – lete točno 23 minute (unatoč od dužnosnika hvaljenoj mogućnosti leta od 6 sati, po danu i po noći). To usred turističke sezone i nije bilo toliko loše, budući se za potrebe ispitivanja “Camcoptera” zatvarao zračni promet iznad glavnine turistički vrlo atraktivnog zračnog prostora Brača, Hvara i Makarskog primorja.

Uvođenjem u redovitu primjenu bespilotnih zrakoplova radi potpore sigurnoj plovidbi, te zaštiti mora od onečišćenja, Republika Hrvatska svrstava se među prve članice Europske unije koja su realizirale primjenu tog sustava, istaknuto je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Projekt implementacije sustava bespilotnog zrakoplova za nadzor Jadrana realiziran je u sklopu sveobuhvatnog Projekta nadzora mora koji EMSA provodi s nacionalnim tijelima mjerodavnim za sigurnost plovidbe i zaštitu mora, a od posebnog je državnog i javnog interesa s obzirom na činjenicu kako će primjena te tehnologije znatno pridonijeti jačanju sposobnosti operativnog nadzora na moru. Stalno podizanje razine sigurnosti plovidbe u unutarnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Hrvatske među prioritetnim je ciljevima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je, kako su istaknuli, prepoznalo važnost primjene suvremenih tehnologija za unaprjeđenje učinkovitosti i umanjenja operativnih troškova nadzora na moru. Zato se provodi operativno testiranje tog sustava bespilotnih zrakoplova velikog dometa u sklopu redovitih i izvanrednih aktivnosti, radi zaštite ljudskih života i imovine na moru, prevencije i suzbijanja onečišćenja te pravodobne reakcije u slučaju pomorskih nesreća, traganja i spašavanja, kao i ostalih izvanrednih događaja na moru, poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

 

*Izvor/MMPI

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.