EU bespilotne letjelice u Hrvatskoj

 

Kako je 23. srpnja objavila Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) sa sjedištem u Portugalu, hrvatskim je vlastima na raspolaganje stavljen EU sustav bespilotnih letjelica (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS), ne bi li se pomoglo u provedbi pojedinih funkcija obalne straže. Konkretno, riječ je o zahtjevu hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odnosno njegove Uprave sigurnosti plovidbe, iz veljače 2019. godine za pomoć pri nadzoru pomorskog prometa, traganju i spašavanju na moru, te detektiranju i kontroli morskih onečišćenja. Europski odgovor na hrvatsko traženje tu se sastoji od stavljanja na raspolaganje specijaliziranog bespilotnog sustava s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem, koji će u inicijalnom trajanju od tri mjeseca ljetos biti pridodan postojećim hrvatskim nadzornim sustavima.

Spomenuti bespilotni sustav u Hrvatskoj bit će pod upravom Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (National Maritime Rescue Coordination Center Rijeka – MRCC RIJEKA), te hijerarhijski niže, pod Lučkom kapetanijom u Splitu. Sama RPAS letjelica bit će stacionirana na otoku Braču, odakle će kretati na redovite patrolne letove, inspekcijske nadzore, kao i namjenska izviđanja incidenata. Riječ je tu o bespilotnom helikopteru austrijskog proizvođača Schiebel Aircraft GmbH, model Camcopter S-100, kojeg je kupila EMSA. Ova letjelica može djelovati danju i noću, ima maksimalni domet od oko 100 kilometara, te operativnu autonomiju od 6 sati leta. Njen senzorski paket obuhvaća sustav optičkih i infracrvenih kamera (EO/IR) L3 Wescam MX-10, kao i AIS (Automatic Identification System) prijemnik, te automatski senzor za nadzor morske površine Overwatch Imaging PT-8 Oceanwatch – čije su sposobnosti dnevne detekcije ciljeva na morskoj površini posebno korisne pri traženju pojedinaca izgubljenih u moru. Kako se navodi, Camcopter je osposobljen i za detekciju pomorskih signala za pomoć u slučajevima nesreća, putem ugrađenog EPIRB (Emergency Position-Indicating Radio Beacon) senzora.

Kako je napomenula Maja Markovčić Kostelac, od siječnja ove godine izvršna direktorica EMSA: “Nastojimo raspodjeliti ove višenamjenske RPAS usluge među zainteresiranim zemljama članicama, koliko je god moguće efikasnije. Mi tu već vidimo enormni potencijal, i ja se jako nadam da će Hrvatska – inače moja domovina – biti u stanju maksimizirati uporabu ovog konkretnog modela, u svojim svakodnevnim zadaćama pomorskog nadzora“.

Čitav EMSA sustav bespilotnih sustava (RPAS) uspostavljen je 2017. godine i do sada je operativno djelovao u Portugalu, Španjolskoj, Islandu, Danskoj i Italiji. Riječ je o servisu kojeg se pod okriljem Europske agencije za pomorsku sigurnost razvilo za besplatnu podršku pomorskom nadzoru i operacijama izviđanja u morskome prostoru država članica EU, država kandidatkinja za EU, te država članica EFTA – u potpori njihovih nacionalnih organizacija zaduženih za poslove obalne straže. Ti poslovi obuhvaćaju (1) nadziranje pomorskih zagađenja i emisija, (2) detektiranje ilegalnog ribolova, (3) otkrivanje prijevoza opojnih droga i ilegalnih migranata, (4) nadzor državnih granica na moru, te (5) provedbu operacija traganja i spašavanja. Operacije u segmentu besposadnih sustava (RPAS) sa sposobnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (VTOL) povjerene su u studenom 2018. godine austrijskom poduzeću Schiebel Aircraft GmbH, temeljem višegodišnjeg ugovora s Europskom agencijom za pomorsku sigurnost.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.