Schiebelov Camcopter i nadalje u RH

 

Austrijska Schiebel Grupa objavila je u ponedjeljak, 11. studenog, da je produžen njen ugovor o suradnji s Europskom agencijom za pomorsku sigurnost (European Maritime Safety Agency – EMSA). Ugovor je produžen do kraja godine, a ono što je važno za Hrvatsku je činjenica da je pod okriljem tog ugovora obavljeno i razmještanje Schiebelovog Camcoptera S-100 na otoku Braču. „Ovo produženje dolazi nakon uspješna dva mjeseca pomorskih operacija sa 67 misija i 210 sati leta provedenih do danas“, navodi se u objavi Schiebel Grupe. Ovaj specijalni bespilotni sustav s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem (VTOL UAS) angažiran je za redovite dnevne i noćne letove, nadzorne misije na zahtjev i specifične inspekcijske operacije za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. Camcopter S-100 opremljen je sa sustavom optičkih i infracrvenih kamera (EO/IR) L3 Harris Wescam MX-10, automatskim senzorom za nadzor morske površine Overwatch Imaging PT-8 Oceanwatch, te sustavom prijemnika za automatsku identifikaciju.

Produženjem ovog ugovora, Schiebel Grupa (Schiebel Aircraft GmbH) ušla je u drugu godinu suradnje s EMSA-om – prvi ugovor za pružanje usluga bespilotnim vertikalnim letjelicama Schiebel je potpisao u studenom 2018. godine, što je rezultiralo uslugama pomorskog nadzora u nekoliko europskih zemalja, kao što su Norveška, Finska i Hrvatska. Predsjednik Schiebel Grupe, Hans Georg Schiebel, zadovoljan je nastavkom suradnje s Europskom agencijom za pomorsku sigurnost: „Oduševljeni smo da je EMSA produžila ugovor do kraja godine. S bogatim iskustvom u pomorskom sektoru i više od 100.000 sati leta širom svijeta, naš Camcopter S-100 pouzdan je i dokazan VTOL UAS“.

Privremenom uporabom Schiebelovog Camcoptera zadovoljno je i hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje bi željelo imati na raspolaganju ovu letjelicu tijekom čitave godine. Sudjelujući na konferenciji o traganju i spašavanju na moru, održanoj 14. listopada u Dubrovniku, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da Hrvatska trenutačno raspolaže s četiri brodice i 33 manja spasilačka broda, te joj je cilj korištenjem novca iz EU fondova ulagati i u zračnu pomoć. Zračna pomoć bi u ovom slučaju bila dodatni resurs kojim bi se dopunile spasilačke akcije u svim segmentima.

„Vlada RH proaktivnim pristupom kontinuirano poduzima mjere i aktivnosti kako bi se osnažila uloga pomorstva u razvoju i konkurentnosti Republike Hrvatske kroz politike i inicijative održivih i sigurnijih gospodarskih i turističkih aktivnosti na moru i u priobalju, stavljajući naglasak na visoku dostupnost učinkovitih i modernih javnih usluga u pomorstvu. Naravno, potrebna su nam i ljudska i tehnička pojačanja. Ove smo godine u suradnji s Europskom agencijom za pomorsku sigurnost (EMSA) proveli pilot-projekt nadzora mora bespilotnim letjelicama, a taj će se program nastaviti i u 2020. godini,”

najavio je državni tajnik Bilaver, usput istaknuvši i da se radi na uspostavi Pomorskog operativnog centra, kao i na donošenje novog Nacionalnog plana traganja i spašavanja.

——————-
Rujan 2019. – prezentacija rada Camcoptera S-100 na Braču

——————-

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.