General Tretinjak na čelu Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva

 

Ono što je nedavno najavio portal Obris.org, sada je i službeno – general Denis Tretinjak novi je zapovjednik Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar! Kako je u utorak, 7. srpnja, objavilo mađarsko Ministarstvo obrane (a hrvatsko Ministarstvo obrane o tome nije reklo ni slova!), od 29. lipnja do 1. srpnja ove godine u mađarskom gradu Székesfehérváru (65 km jugozapadno od Budimpešte) održan je 6. sastanak mađarsko-hrvatske radne skupine, na kojem je sudjelovalo i hrvatsko osoblje dodijeljeno Multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu – Centar (MND-C). Na sastanku je sudjelovao i general bojnik Denis Tretinjak, koji bi 1. kolovoza trebao preuzeti dužnost zapovjednika Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar.

Za hrvatsku je delegaciju tom prilikom organiziran obilazak privremenih objekata Zapovjedništva u vojarni „Alba Regia“, kako bi se upoznali s uvjetima rada. Domaćini su svojim hrvatskim gostima pokazali sve tamošnje preduvjete života i rada za njihova budućeg boravka na službi u Mađarskoj. Tijekom stručnih prezentacija, sudionici sastanka proanalizirali su raspored zadataka oko osnivanja sjedišta MND-C, kao i prioritete u narednom razdoblju. Ovo je ujedno bio i posljednji sastanak hrvatsko-mađarske radne skupine, budući da će pripadnici OS RH već od kolovoza nastaviti s radom kroz Zapovjedništvo u Székesfehérváru. MND-C, u čijem formiranju Republika Hrvatska sudjeluje od ranih početaka, svoju bi inicijalnu operativnu sposobnost trebao dostići do kraja ove godine, a punu operativnu sposobnost tijekom 2022. godine. Namjera je da ovo Zapovjedništvo, bazirano na regionalnoj suradnji zemalja središnje Europe, postane sastavni dio NATO strukture snaga, što su Hrvatska i Mađarska pisanim putem zatražile od NATO-a u travnju prošle godine.

General bojnik Denis Tretinjak donedavno je bio načelnik Uprave za planiranje GS OS RH (te prethodno do kraja lipnja 2018. zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade), a nedavno je iz čina brigadnog generala promaknut u čin general bojnika. Otkako je Hrvatska pristupila Multidivizijskom zapovjedništvu – Centar, pripalo joj je i mjesto zapovjednika, a od početka se spominjao upravo general Tretinjak kao najozbiljniji kandidat za to mjesto.

 

*Photo: Honvedelem.hu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.