Sramota u Varaždinu ili kako su Bane i Zoki ukrali ispraćaj

 

Dvije himne, 2 podizanja zastave, 2 pozdrava domovini, 2 samozadovoljna političara… Tako je danas 131 pripadnik Motorizirane pješačke satnije oklopno-mehanizirane bojne „Puma“ i Obavještajne pukovnije (koji čine glavninu snaga 38. HRVCON-a) ispraćen u NATO operaciju KFOR na Kosovu. Njihova će zadaća u trenutno prilično trusnoj kosovskoj republici trajati 6 mjeseci, uključujući Božić i Novu godinu, te Uskrs 2023. No umjesto da pred put još jednom izgrle svoje partnere, djecu i roditelje, morali su se 2 puta postrojavati, 2 puta strpljivo slušati iste ili slične fraze, i 2 puta se praviti kao da je sve to potpuno normalno.

Glavni krivci za ovu suludost su predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović te aktualni ministar obrane Mario Banožić. Ni jednom ni drugom nije bilo neugodno zbog današnje situacije. Štoviše, Milanović je ustvrdio da „njemu nikad nije neugodno“, dok je Banožiću „bila čast što sam danas došao ovdje“. I nastavak njihovih izjava bio je u istom revijalnom tonu. U slučaju samo jednog ispraćaj, Banožić na njemu ne bi smio govoriti, rekao je Milanović:

Predsjednik Zoran Milanović s pripadnicima 38. HRVCON-a (Photo: UPRH/Tomislav Bušljeta)

On nije izbačen iz protokola, ali s obzirom da je neke ljude izbacio iz službe, da maltretira vojnike… Ali po koji put, pobogu, mi o tome pričamo?! Dakle, čovjek se voli iživljavati na onima koji su slabiji, naoko, ljude gazi, tjera ih u penziju protuzakonito, onda kad ih sud vrati – on to ne poštuje… Tu ga podržava njegov šef, odakle svi problemi dolaze, a vi mene pitate je li mi neugodno?! Meni je žao što su vojnici stajali sat-dva duže, to su prekaljeni ljudi, profesionalci, ali nema potrebe da stoje dva puta, a onda to možemo nazvati nekom vrstom sitne prevare, odnosno generalne prevare, odnosno generalne probe, ali generalne samo zato što su tu bili generali, jer on je generalne sramota.

Banožić je, pak, morao objašnjavati da njegova nazočnost na alternativno organiziranom ispraćaju nije odgovor na Milanovićev ispraćaj:

Ministar Mario Banožić s pripadnicima 38. HRVCON-a (Photo: MORH/F.Klen)

Dakle, ja nisam odlučio jučer doći… Kada smo čekali da Ured predsjednika, s obzirom da izdaje nekakve naredbe i zapovijedi koje ja i dalje ne vidim utemeljenje na zakonu, i dovodi Glavni stožer u jednu nezgodnu poziciju da kao Vrhovni zapovjednik da mu poslože kontingent… Ja kad vidim šta je sve na kraju složeno tada vidim trenutak u kojem mogu doć’, pristupiti, a da pri tome ne naštetim niti vama medijima, isto tako niti vojsci. To je bilo u ovom trenu. Dakle, moj dolazak nije bio definiran jučer, nego onog trena kada se vidilo kako će program izgledati“.

Tako je Banožić objasnio činjenicu da je unutar samo par sati nakon najave iz Ureda predsjednika o današnjim aktivnostima Milanovića u Varaždinu naknadno stigla i najava Ministarstva obrane o još jednom svečanom ispraćaju 38. HRVCON, na kojem će sudjelovati i ministar obrane Banožić.

U nastavku obostranog nabacivanja optužbama, Banožić je prozvao Milanovića da koristi vojsku za napade na Vladu, a Milanović je prozvao Banožićevog šefa, premijera Plenkovića, koji dozvoljava i potiče kriminalno ponašanje ministra obrane. Nakon popodnevne sjednice Predsjedništva HDZ-a, prozvani premijer Plenković očekivano je stao na stranu svog ministra obrane:

Vojsku nije dobro privatizirati… Ministar obrane je ministar obrane i treba raditi svoj posao onako kako to njemu nalaže zakonski okvir i nadležnosti. Ne dolazi u obzir da ministar obrane izostaje s važnih događaja, a zato što bi to tako htio predsjednik Republike. Ja mislim da nije dobro da postoje dva ispraćaja, ali budući da dolazi do evidentnoga šikaniranja, marginaliziranja i vrijeđanja ministra od strane predsjednika smatram da je to apsolutno neprihvatljivo i ministar s punim pravom, kao netko tko je nadležan i tko će pratiti detaljno što se zbiva s još jednom misijom hrvatskih vojnika u sklopu KFOR-a, ima sav naslov da se sa njima pozdravi i da im kaže ono što želi reći i s te strane će on raditi svoj posao. A što se tiče predsjednika… Dakle, ta vrsta nekakve privatizacije i pretvaranja događaja na kojima su nazočni pripadnici Hrvatske vojske u mjesto na kojem će on vrijeđati ministra, raditi enorman, neprihvatljiv, zastrašujući pritisak na DORH, jednostavno su neprihvatljivi. Dakle, neprihvatljivi su i treba ih osuditi“.

To je prvi puta da je javnost mogla „uživati“ u dvostruko organiziranom događanju s istim povodom. Posljednjih mjeseci to se – što se tiče Ministarstva obrane – uglavnom događalo iza zatvorenih vrata dvorana na Krešimirovom trgu, a što se pak tiče Ureda predsjednika – u vojnim objektima od Črnomerca nadalje. Ovih se dana jednako svečano mogu obilježiti i dvije godine svađa, sukoba i optužbi na relaciji Vrhovni zapovjednik – ministar obrane. U ove dvije godine njihovi odnosi počeli su se prelamati i na Oružanim snagama RHumirovljenja, izostanak imenovanja na više i najviše zapovjedne dužnosti, neisplata dnevnica, a danas, eto, po prvi puta i dvostruko, iako protokolarno događanje. Sveto kao da se ispraćaj organizira radi Milanovića i Banožića, a ne radi vojnika koji će narednih pola godina provesti izvršavajući jednu od osnovnih misija OS RH. Danas je bilo posebno tužno vidjeti i načelnika GS OS RH, admirala Roberta Hranja, koji je svojom prisutnošću na oba događanja legalizirao ovakvu vrstu dualiteta. A on će, po svemu sudeći, postati predmetom novog sukoba predsjednika i ministra već krajem ove godine, kada se očekuje da će ministar Banožić pokrenuti postupak Hranjevog micanja sa čela Glavnog stožera.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.