OS RH pomažu Zagrebu nakon potresa

 

Zagrepčane je jutros probudio vrlo jak potres – u 6:24 sati osjetilo se vrlo jako podrhtavanje praćeno potmulom grmljavinom – seizmografi su zabilježili jačinu potresa od 5,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Potom je u 07.01 sati uslijedio drugi, nešto slabiji – „samo“ 4,8, te u 07:41 – treći od 3,4 prema hrvatskim podacima. Intenzitet prvog potresa u epicentru – Markuševcu na obroncima Medvednice – bio je VII. stupnja MCS ljestvice. No osim ta tri, Seizmološka služba je do 10:15 sati zabilježila još 5 potresa magnitude veće ili jednake 2, a tlo je nastavilo podrhtavati sve do sada. Najviše štete pretrpio je sam centar Zagreba, a već među prvim vijestima bila je ona o uništenju vrha jednog od tornjeva Zagrebačke katedrale. Zagrebačka policija je do 11 sati registrirala ukupno 66 oštećenih objekata i 23 osobna automobila – oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave, uz dojave o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju. Oštećena je i zgrada Hrvatskog sabora, koji se neće koristiti do daljnjega, kao i Crkva svetog Marka te dio zgrada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tijekom potresa, u stanu u Đorđićevoj ulici teško je ozlijeđeno dijete rođeno 2004. godine. Iako je zagrebačka Hitna pomoć najprije potvrdila da je riječ o smrtnom stradavanju pod ruševinama, nakon uspješne reanimacije djetetu je pružena liječnička pomoć u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Nažalost, pacijent je i dalje kritično. Prema navodima Ravnateljstva civilne zaštite ukupno su ozlijeđene tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županiji, 11 u Zagrebu, i 3 u Zagrebačkoj županiji.

Jutrošnji potresi od 06:24 do 10:15 (Izvor: Seizmološki savod)

Osim u Zagrebu, potres se osjetio i u Varaždinu, Rijeci i Slavonskom brodu, a iako je Hrvatska bila najviše pogođena, cijeli niz manjih potresa – točnije ukupno 41 – jutros je tresao tzv. euro-mediteransku liniju sve do Turske, a i dalje do Kaspijskog jezera.

Dva sata nakon prvog i najjačeg potresa, državni vrh se u 8:30 okupio na čelu s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Milanovićem u zagrebačkim prostorima Nacionalne sveučilište knjižnice. Nakon sastanka oni su se uputili u najteže stradali dio gradskoga centra. „Ovo je bio najveći potres u proteklih 140 godina. Angažirali smo Hrvatsku vojsku i sve nadležne službe grada Zagreba da pomognu u raščišćavanju,“ izjavio je premijer Plenković tijekom obilaska. Vojska je angažirana temeljem naloga ministra obrane Damira Krstičevića, a pripadnici Zapovjedništva za potporu pružaju pomoć bolesnicima i pomažu bolnicama u Zagrebu, Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kako bi se stanje što prije normaliziralo. Ispred bolnice Dr. Fran Mihaljević Oružane snage RH podižu tri šatora. Prema riječima doktorice Alemke Markotić, ravnateljice Klinike za infektivne bolesti, još se nije pojavila potreba za premještanjem pacijenata iz te bolnice:

„Sve je pod kontrolom, ljudi su dobro odreagirali. Vojska i grad Zagreb nam intenzivno pomažu, zajedno s Ministarstvom, sa Vladom, sa svima… Dakle, svi su odmah, praktično u nekoliko minuta odreagirali. Vidite da vojska postavlja grijane šatore – tu će biti privremeno smješteni bolesnici, u dva kontejnera su već smješteni koje je Grad uputio. Prema tome, sve je pod kontrolom. Sad se provjerava stanje zgrada – nama laicima naoko se čini da nema nekih većih oštećenja i bit će dobro ako je tako. Prema tome, ako je tome tako, onda nema nikakvog raseljavanja nikoga i ničega“.

Tri vojna šatora Alaska za oko 30 potencijalnih pacijenata

U Petrovoj bolnici su pripadnici OS RH zajedno s članovima zagrebačke navijačke organizacije Bad Blue Boys pomagali u selidbi inkubatora s prerano rođenom djecom i novorođenčadi.

Odmah po stavljanju vojske na raspolaganje, sedamdeset pripadnika Hrvatske kopnene vojske iz sastava Inženjerijske pukovnije i mehanizirane bojne Tigrovi i Gromovi izišlo je na teren u centar Zagreba kako bi pomogli u sanaciji posljedica snažnog potresa na potezu od Trga bana Jelačića Ilicom do zapadnog dijela grada. No ubrzo su te snage i pojačane, pa je tako u podne u središtu Zagreba angažirano ukupno 150 pripadnika HKoV-a, a taj se broj postupno popeo na 230, pa 250 vojnika.  Prema riječima generala Tihomira Kundida, zamjenika zapovjednika HKoV-a, dodatne snage premještene su u vojarnu „Croatia“, te su spremne za djelovanje čim to zatraži Stožer civilne zaštite. Ukupno je u stanju spremnosti još dodatnih 300 vojnika. Angažirani su i inženjerijski strojevi te istovarivači koji otpalu fasadu i crijepove utovaruju i odvoze iz središta grada. „Tijekom dana, vjerujem da ćemo očistiti središte grada. Vojska je angažirana u Ilici, Jurišićevoj ulici, na Kaptolu i na Dolcu. Nakon toga će se disperzirati u šire središte grada i raščistiti sve ruševine“, rekao je general Kundid, dodavši da je vojska uvijek spremna:

„Priroda je nepredvidiva i na nju ne može nitko utjecati. Međutim, Hrvatska vojska ima razrađene planove za sve izvanredne situacije. U tom kontekstu ima svoje protupotresne snage koje se angažiraju kada se dogodi situacija poput ove  jutros. Također, za sve ostale elementarne nepogode Hrvatska vojska ima razrađene operativne planove, kako i na koji način se ona angažira, i to je razlog da se u vrlo kratkom vremenu može angažirati veći broj vojnika,  kao i oprema koja je potrebna u skladu s elementarnom nepogodom“.

Stožer civilne zaštite podsjeća sve građane da su na snazi stroge mjere zbog epidemije koronavirusa, te da se, unatoč jutrošnjim događajima, građani trebaju pridržavati mjera o socijalnoj distanci od 2 metra i nošenju zaštitnih maski. Građanima su na raspolaganju i tri mjesta za preuzimanje tople hrane i pića, smještena na Zrinjevcu, Mažuranićevom i Trgu francuske revolucije, kao i privremeni smještaj u studentskom domu u Cvjetnom naselju.

Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom – na taj se broj prije svih mogu javiti građani koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni, kako bi im se osigurala adekvatna pomoć u najkraćem mogućem roku. Sve prijave oštećenja primaju se i na email: uhs@zagreb.hr.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.