Još jedna smrt! MORH: samoubojstva se svima događaju

 

Kako je večeras oko 20:20 sati priopćilo Ministarstvo obrane, Oružane snage RH danas su pretrpjele još jedan gubitak svog pripadnika. Točnije, pripadnice s područja Vukovarsko-srijemske županije, koja je smrtno stradala izvan službe. Ministarstvo obrane u priopćenju navodi da je kriminalističko istraživanje u tijeku, a djelatnici policije, Vojne policije i Državnog odvjetništva utvrđuju okolnosti događaja. Ministar obrane, zajedno s djelatnicima MORH-a i OS RH, izražava sućut obitelji preminule pripadnice. Od 8. lipnja pa do danas, ovo je ukupno 6. smrtno stradali pripadnik OS RH. Pritom je jedan stradao u prometnoj nesreći, dok su barem tri – prema u javnosti dostupnim podacima – počinila samoubojstvo.

Još u petak ustvrdili smo kako je ovaj val smrtnih slučajeva znak za uzbunu. Saborski Odbor za obranu, prema riječima svog predsjednika Franka Vidovića, zatražio je od Ministarstva obrane detaljno izvješće o ovim tragičnim događajima, kako bi se o tome moglo razgovarati i na sjednici Odbora.

Drastičan porast samoubojstava u OS RH

Nakon današnjeg smrtnog slučaja, konačno se oglasilo i Ministarstvo obrane. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske raspoređeni su vojni psiholozi. Njihova je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Oružanih snaga. Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u postrojbama. Isto tako, psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima psiholozi postrojbe sustavno pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni.

Za prijem u djelatnu vojnu službu provodi se psihološko testiranje kandidata, kao i kod redovitih liječničkih pregleda djelatnih vojnih osoba koji su obavezni svake tri godine. Naglašavamo da su, uz dostupnu psihološku pomoć, djelatne vojne osobe obvezne svake tri godine ići na redoviti liječnički pregled tijekom kojega se provodi psihološko testiranje.

Prevencija izvanrednih događaja zadaća je svih zapovjednika na svim razinama vođenja i zapovijedanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Samoubojstva se događaju u gotovo svim sferama, pa tako i u Oružanim snagama Republike Hrvatske kao dijelu društva. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, nema odstupanja u Oružanim snagama u odnosu na cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske po broju samoubojstava 2020. godine. Tako je 2020. godine u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske zabilježeno 566 samoubojstava, što čini stopu od približno 14/100.000, dok je stopa samoubojstava u Oružanim snagama bila 5,26/100.000.

Od početka pandemije bolesti COVID-19 svjedoci smo vremena koje iziskuje dodatne napore za očuvanje mentalnog zdravlja i prilagodbe na novonastale okolnosti. Pripadnici Oružanih snaga su selekcionirana i obučena skupina za postupanje i učinkovito djelovanje u specifičnim okolnostima, no ni oni nisu imuni na neželjene posljedice s kojima se suočavaju. Naglašavamo da vojni psiholozi provode preventivne i potporne aktivnosti radi ublažavanja takvih mogućih posljedica.

Godine 2021. svjedočimo smrtnim slučajevima pripadnika Oružanih snaga koji su se dogodili nevezano uz službu u Oružanim snagama Republike Hrvatske odnosno izvan službe”.

U posljednjem dostupnom Godišnjem izvješću o obrani za 2019. godinu ne navodi se broj samoubojstava pripadnika OS RH, no ovakav val već dugo nije zabilježen (ako ga je uopće bilo). Dok MORH u priopćenju napominje da je stopa samoubojstava u OS RH lani bila debelo ispod prosjeka, s brojkom od 5,26 na 100.000, tragičnim smrtnim slučajevima tijekom posljednjih 40-ak dana ta je stopa skočila debelo iznad prosjeka, pa sada ona iznosi oko 34,9 na 100.000 (uzevši tih 5 vjerojatnih samoubojstava na oko 14.325 DVO u sustavu). To je zasigurno alarm za hitno djelovanje – kako u postrojbama, tako i van njih!

Droga među specijalcima

I kao da to već nije izbor ozbiljnih briga i problema, večeras je Nova TV objavila da su u izvanrednom nadzoru četvorica pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga te jedan vojni policajac bili pozitivni na droge. Testirani su bez najave, nakon čega su četvorica specijalaca bila pozitivna navodno na kokain, dok je u ciljanom nadzoru „pao” vojni policajac, poznat s raznih VIP protokolarnih događanja,  koji je navodno već neko vrijeme bio pod prismotrom. Ministarstvo obrane potvrdilo je da će se protiv svih njih pokrenuti stegovni postupak, te da je u OS RH na snazi nulta tolerancija na drogu: „Oružane snage redovito provode nadzore postrojbi po pitanjima provedbe propisa i poštivanja vojne stege. (…) Slučajevi uporabe opojnih sredstava će se, kao i do sada, stegovno procesuirati, ali i dati nadležnom državnom odvjetništvu na postupanje. Za korištenje droga u OSRH i dalje vrijedi načelo nulte tolerancije”.

Podsjetimo da su u veljači prošle godine iz Litve vraćena dvojica pripadnika hrvatskog kontingenta  u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti. Oni su prilikom odobrenog izlaska iz vojarne konzumirali „nedopuštena opojna sredstva”, a po povratku ih je Vojna policija testirala i dobila pozitivan nalaz. Obojica su momentalno vraćena u Hrvatsku.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.