Školovanje nove grupe pilota RAFO

 

Jučer, u četvrtak 09. ožujka, u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u Zemuniku započela je letačka obuka 4. naraštaja polaznika koji se školuju za pilote Omanskog kraljevskog zrakoplovstva (Royal Air Force of Oman – RAFO). Na školovanju se ukupno nalazi 8 omanskih polaznika, te jedan nastavnik letenja koji je u ulozi časnika za vezu i koordinatora obuke. Kao i do sada, obuka se provodi na hrvatskim zrakoplovima Pilatus PC-9M. Do sada je kroz tri prethodna naraštaja školovanje u bazi Zemunik završilo ukupno 30 omanskih pilota, a i ovaj naraštaj, kao i prethodni, provodi se na komercijalnoj osnovi. Kao i dosadašnji, i ovaj ciklus obuke obuhvaća pet razdjela letenja: temeljno i akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje, te na kraju razdjel presjeka svih segmenata obuke. Obuka traje do kraja 2017. godine s naletom od oko 130 sati po pilotu. Cilj obuke omanskih pilota je njihovo osposobljavanje za prijelaz na sljedeći tip aviona tijekom daljnje obuke u Omanu.

Kako su priopćili iz HRZ-a, prvi letovi koji su se provodili jučer tijekom dana bili su informativnog karaktera, a provedeni su na ruti Zemunik- Pag-Molat-Vodice-Kistanje-Ražanac-Zemunik, pa su omanski polaznici, uz početno privikavanje na letenje u Pilatusima i uz vodstvo hrvatskih nastavnika letenja, imali priliku upoznavati dio turističke razglednice zadarskog kraja iz zraka.

Voditelj obuke je bojnik Robert Ribarić, koji je prigodno istaknuo kako su polaznici Omanskog kraljevskog zrakoplovstva prije početka letenja uspješno savladali sve pripremne aktivnosti, te je sada pred njima najzahtjevniji, ali i najzanimljiviji dio obuke.

„Ovo je četvrta godina zaredom kako Eskadrila aviona provodi međunarodnu obuku pilota RAFO. Kroz prethodna školovanja te uz ovaj novi naraštaj, u Zemuniku će stasati jedna cijela eskadrila pilota kraljevskih zračnih snaga iz Omana. Iskustva i povratne informacije su jako pozitivne što još jednom potvrđuje visoke sposobnosti naše eskadrile u školovanju ne samo hrvatskih nego i pilota iz drugih zemalja“,

naglasio je bojnik Ribarić, a prenijeli HRZ i MORH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.