Kraj obuke za pilote češkog Ratnog zrakoplovstva

 

Nakon 3,5 mjeseca, dvojica pilota Ratnog zrakoplovstva Češke Republike, danas, 28. veljače 2017., uspješno su završila letačku obuku u Eskadrili helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni Zemunik. Završne ispitne letove u trajanju od sat i 15 minuta češki piloti izveli su u pratnji hrvatskih ovlaštenih ispitivača letenja, čime su potvrdili usvojenost predviđenih sadržaja iz obuke.

Obuka se od sredine studenoga 2016. odvijala na helikopterima Bell-206 B, a obuhvaćala je dva razdjela letačke obuke, temeljno i navigacijsko letenje. Češki piloti ostvarili su 60 sati pojedinačnog naleta s hrvatskim nastavnicima letenja, uz vođenje na engleskom jeziku i po hrvatskom modelu školovanja pilota helikoptera. Nakon pilota Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman), čiji četvrti naraštaj započinje školovanje u Eskadrili aviona u idućem tjednu, ovo je prvi ciklus školovanja čeških pilota u Eskadrili helikoptera koji se također provodio na komercijalnoj osnovi temeljem Tehničkog dogovora između Ministarstava obrane RH i Češke Republike.

Voditelj školovanja čeških pilota u bazi Zemunik, bojnik Marin Klarin, izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima školovanja čeških pilota, kazavši kako je je Eskadrila helikoptera obukom inozemnih pilota, po prvi put iz zemlje članice NATO-a, na najbolji način potvrdila sposobnosti školovanja pilota u skladu s najvišim svjetskim standardima obuke.

Cijeli process odvijao se po već razrađenim standardima po kojima obučavamo i hrvatske kadete, pri čemu je uvijek naglasak bio na sigurnosti letenja. Obuka je provedena na vrijeme, sigurno i s rezultatima koji osiguravaju češkim pilotima uspješan nastavak njihove obuke na helikopterima češkog ratnog zrakoplovstva Mi-2. Jedina prilagodba u obuci bila je uključivanje brišućih letova kroz razdjel navigacijskog letenja, dok taj dio obuke s hrvatskim kadetima provodimo u razdjelu namjenskog letenja”,

istaknuo je bojnik Klarin.

Čestitku češkim pilotima na uspješnom zabršetku školovanja uputio je i zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov, naglasivši kako je ovo bio iskorak i za nastavnike letenja i za zrakoplovno-tehničko osoblje. Pred njima su sada novi izazovi oko preobuke na helikopterima OH-58 D Kiowa Warrior.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.