Pauza ili kraj obuke pilota iz Omana?

 

Iako su obično u ovo doba godine živosti u 93. ZB u Zemuniku provođenjem svoje praktične letačke obuke doprinosili i piloti Kraljevskih zračnih snaga iz Omana, ove godine to nije tako. Nakon prošlogodišnjeg završetka obuke 4. generacije pilota RAFO-a, i svečane promocije potom u Sultanatu Oman, ove godine nije nastavljena takva suradnja i nema naznaka da će do kraja godine piloti HRZ-a obučavati i 5. naraštaj omanskih pilota. Dok nije jasno da li ovaj razvoj situacije ima kakve veze s nedavnim jačanjem vojno-političkih veza Republike Hrvatske i Države Izrael, u Ministarstvu obrane ne kažu izričito ni da je projekt obuke omanskih pilota priveden kraju, budući da:

Projekt obuke RAFO pilota je i dalje otvoren prema potrebama RAF Oman, ukoliko se ukaže potreba za obukom pilota HRZ spreman im je izaći u susret jer su kvalitetom obuke i pruženim standardom, bili i više nego zadovoljni“.

Prvi naraštaj pilota RAFO na školovanju u Zemuniku

Obuka pilota Kraljevskog zrakoplovstva Omana (RAFO) započela je u proljeće 2014. godine, temeljem vojno-diplomatkih kontakata uspostavljenih u Velikoj Britaniji. Tadašnji zapovjednik HRZ, general Dražen Šćuri, bio je iznimno zadovoljan započinjanjem novog projekta: „Ovo je ne samo nova sposobnost koju Zemunik razvija, nego je ovo i jedna nova stepenica razvoja HRZ i PZO u cjelini. Otvaramo se prema svjetskom tržištu u pogledu sposobnosti školovanja vojnih pilota, a već je sada Oman ozbiljno zainteresiran da njihovi polaznici koji završe obuku u Zemuniku i budu razvrstani za pilote helikoptera svoje školovanje nastave u Eskadrili helikoptera u bazi Zemunik“, rekao je Šćuri uoči dolaska prve grupe polaznika iz Sultanata Oman. Ukupno 18 pripadnika RAFO-a – 16 studenata i 2 nastavnika letenja – u Zemunik su stigli u nedjelju, 09. ožujka 2014. Do kraja tog mjeseca imali su pripremu u Pilotskoj školi Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin“, a u travnju su započeli i glavni dio obuke – letenje s hrvatskim nastavnicima letenja. Letačka obuka obuhvaćala je temeljnu obuku na avionu Pilatus PC-9M kroz pet razdjela: (1) temeljno akrobatsko, (2) navigacijsko, (3) instrumentalno, (4) noćno i (5) grupno letenje, a po završetku svakoga od njih polaznici su polagali ispit. Prva grupa omanskih pilota svoju obuku je završila sredinom prosinca 2014. godine – od 16 pilota, koliko ih je u proljeće stiglo u Zemunik, obuku je, prema priopćenju, uspješno završilo njih 12. Omanska je strana bila „iznimno zadovoljna organizacijom i uvjetima života, te provedbom letačke obuke“, te je odmah iskazala interes i za nastavkom suradnje te školovanjem 2. naraštaja pilota po istome modelu.

Drugi naraštaj omanskih pilota (Photo: OS RH/M.Karačić)

Drugi naraštaj pilota Kraljevskog zrakoplovstva Omana, s ukupno 12 polaznika, započeo je školovanje za pilote na avionu Pilatus PC-9 M u petak, 16. siječnja 2015. godine. Zajedno s njima, u 93. ZB u Zemuniku stigao je i jedan nastavnik letenja u ulozi časnika za vezu tijekom trajanja školovanja. „Zbog kvalitete školovanja i općenito uvjeta života i rada u Zemuniku za njihove polaznike postalo je prestižno tko će dobiti mogućnost školovanja u bazi Zemunik te su se suočili sa problemom odabira 12 polaznika jer su svi htjeli doći upravo na školovanje u Zemunik“, naglasio je tada u pozdravnom govoru zapovjednik Pilotske škole, pukovnik Goran Huljev. Ova generacija omanskih pilota prošla je još i svojevrsno pripremno razdoblje od mjesec i pol, tijekom kojeg su prošli padobranski obuku i preživljavanje u zimskim uvjetima, kao i osvježavanje znanja iz tehničke učionice na PC-9 M. Kao i raniji naraštaj, i ovaj je prošao obuku na avionima Pilatus kroz ukupno 5 razdjela letenja, uz još konačnu kombinaciju svih profila obuke kao novitet koji Eskadrila aviona primjenjuje s omanskim pilotima. Obuka se odvijala kroz dvije smjene s planom završetka do kraja godine, a svaki od polaznika letio je s hrvatskim nastavnicima letenja u trajanju od oko 150 sati. Od 12 iz Omana pristiglih pilota, njih 10 je 8. prosinca 2015. uspješno završilo školovanje u Zemuniku.

Drugi naraštaj omanskih pilota imao je i nastavničku posebnost – za razliku od 1. naraštaja, kada su obuku provodili stariji i iskusniji nastavnici letenja, za obuku 2. naraštaja angažirani su bili mlađi nastavnici letenja potvrdivši time punu osposobljenost cijele Eskadrile za posao međunarodne obuke letačkog osoblja. U obuku pilota RAFO-a bilo je ukupno uključeno 20 pilota Eskadrile aviona. „Školovanjem pilota RAFO Eskadrila aviona se pozicionirala na međunarodnom planu i u ovom dijelu Europe – uz Zemunik skoro i nema drugog središta koje školuje pilote na komercijalnoj bazi s obzirom da se slični procesi događaju na osnovama razmjene ili drugih aranžmana sklopljenih između zrakoplovstava. Ovo je zasigurno veliki iskorak ne samo za našu Eskadrilu, jer je omanska strana iskazala interes i za proširenjem suradnje i kroz školovanje pilota helikoptera, a sve ovo otvara vrata Zemuniku za nove mogućnosti kroz obuku pilota i iz drugih zemalja“, rekao je po završetku školovanja 2. naraštaja pukovnik Željko Harapin, zapovjednik Eskadrile aviona.

Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona 93. ZB pukovnik Damir Barišić i bojnik Ivan Krizman, voditelj obuke 3. naraštaja pilota RAFO, u posjetu Omanu

Obuka 3. naraštaja pilota RAFO započela je 2. veljače 2016. – u 93. ZB  u Zemuniku stiglo je 10 polaznika, a u sklopu priprema prošli su i obuku u spašavanju nakon doskoka na vodene površine („dinghy drill“). Ostatak obuke, uključujući i letački dio, prošao je po sada već uhodanoj špranci, a promocija završetka obuke 3. naraštaja održana je 16. prosinca 2016. u HNK u Zadru. Iako ovoga puta HRZ i OS RH nisu izričito navele broj polaznika koji je uspješno završio školovanje u Zemuniku, čini se da ni u 3. naraštaju prolaznost nije bila 100-postotna. Naime, u priopćenju o posjetu izaslanstva HRZ Kraljevskim zračnim snagama u Sultanatu oman navodi se: „Kroz tri naraštaja školovanje u Zemuniku do sada uspješno završilo 30 omanskih pilota“ što bi značilo 12 pilota iz 1. naraštaja, 10 pilota iz 2. naraštaja, i još 8 pilota iz 3. naraštaja. U ovoj generaciji pilota nalazio se i sin zapovjednika RAFO-a, ali i Sulaiman bin Abdullah bin Zayed al Balushi, koji je poginuo 31. ožujka ove godine tijekom rutinskog trenažnog leta.

Četvrti i za sada posljednji naraštaj omanskih pilota na školovanju u HRZ (Photo: HRZ i PZO/M.Karačić)

Polaznici 4. naraštaja školovanja pilota RAFO stigli su u Pilotsku školu Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin“ 19. siječnja 2017. godine. Radilo se o do tada brojčano najmanjoj skupini – naime, u Zemunik je iz Omana pristiglo ukupno 8 pilota, koji su nakon pripremnog dijela započeli s letačkom obukom 9. ožujka 2017. U njihovoj pratnji bio je i jedan nastavnik letenja, kao časnik za vezu i koordinator obuke. Broj sati letenja smanjen je s dosadašnjih 150 na 130 sati po pilotu, a cilj obuke ostao je isti – osposobljavanje pilota za prijelaz na sljedeći tip aviona tijekom daljnje obuke u Omanu. Kraj obuke pilota 4. naraštaja održan je u utorak, 19. prosinca 2017. u Kneževoj palači u Zadru, kada su svim pilotima koji su uspješno završili školovanje uručene diplome o završetku letačke obuke i dodijeljen im je RAFO letački znak. Svih 8 polaznika je završilo obuku, a najboljem od njih, poručniku Omaru Yasseru Al Maqbaliju, uručena je i nagrada Ministarstva obrane. No ova je svečanost zvučala kao oproštaj od ovog, čini se uspješnog projekta: „Ovo je omansko-hrvatski projekt u koji su obje strane uložile zajedničke napore, pokazujući težak rad i profesionalizam. Očito, partnerski je pristup rezultirao uspješnim završetkom obuke bez ikakvih incidenata“ rekao je u svom govoru tada novopečeni zapovjednik HRZ-a, brigadni general Mato Mikić, zahvalivši usput pilotima, zrakoplovnim tehničarima, nastavnicima letenja i svima ostalima koji su sudjelovali u obuci pilota RAFO-a.

MORH: “poslovna je tajna koliko smo zaradili na školovanju pilota RAFO-a” (Photo: MORH/T.Brandt)

Unatoč do tada uredno objavljivanim podacima o broju omanskih pilota koji su uspješno okončali školovanje u 93. ZB, Ministarstvo obrane u travnju ove godine najednom tvrdi da „broj obučenih pilota, kao i financijski detalji, predstavljaju poslovnu tajnu sukladno Ugovoru o obuci“. Dok se za prihode od obuke prvog naraštaja omanskih pilota u medijima moglo čuti da je utrošen „za održavanje aviona i uređenje baze“, prvih je godina barem dio ove zarade bio javno vidljiv. početkom 2017. godine uočili izostanak navoda javnih nabava za potrebe omanskih pilota (kojih je u godinama prije toga bio niz), zanimljivo je uočiti i proračunsku promjenu najavljenu krajem 2016. godine, kada se u predstojećoj 2017. godini ukupna sredstva na stavci „Obuka i vježbe“ smanjilo za oko 11 milijuna kuna – što je bilo opravdano okončanjem dodatnih izdataka iz vlastitih izvora, vezanih uz obuku pilota RAFO-a. Osim omanskih pilota, HRZ je temeljem Tehničkog dogovora između MORH-a i MO Češke Republike iz listopada 2016. godine, a u okviru Međunarodnoga zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC), na Zemuniku krajem 2016. godine započeo još i školovanje dvojice čeških pilota na helikopteru Bell 206B. Taj posao je Eskadrila helikoptera do kraja veljače 2017. godine također izvela na komercijalnoj osnovi, a detalji i tog aranžmana završili su obavijeni velom „poslovne tajne“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.