Pet radnih dana – tri suradnje

 

Tijekom ovoga tjedna, Ministarstvo obrane RH bilo je izuzetno aktivno u njegovanju partnerskih odnosa i finaliziranju dogovorenih suradnji sa zemljama regije – Slovenijom, Srbijom i Kosovom.

U utorak, 12. lipnja, hrvatskog ministra obrane Antu Kotromanovića ugostio je njegov slovenski kolega Aleš Hojs. Obojica su pohvalila suradnju te dvije zemlje na obrambenom i vojnom području u okviru NATO-saveza, a među kojom je i nadzor zračnog prostora, te obavještajna suradnja. NATO-ov koncept „smart defence-a“ neizbježna je tema, i obojica su se složili da je suradnja i nadopunjavanje EU-a i NATO-a ključno. Slovenija već sudjeluje u nekim projektima i inicijativama u okviru NATO-saveza i Europske unije, koji bi je mogao uvrstiti u koncept „pooling&sharing“ – to je velika mogućnost za male zemlje s ograničenim resursima. U tom duhu, hrvatski ministar obrane Kotromanović spomenuo je mogućnost suradnje u nadgledanju i zaštiti morske granice na Jadranskom moru. Slovenija je, pak, zainteresirana za suradnju s Hrvatskom na području zrakoplovne medicine, budući da se sada zdravstveni pregledi slovenskih vojnih pilota obavljaju u Velikoj Britaniji.

Izjave nakon susreta Hojs-Kotromanović možete pogledati u video-prilogu:

 

Istoga dana, dakle 12. lipnja, u Beogradu je potpisan Plan bilateralne vojne suradnje za 2012. godinu. Prema tom planu, dva Ministarstva obrane – Republike Hrvatske i Republike Srbije – surađivat će u područjima odnosa s javnošću, logistike, razmjene iskustava medicinskih stručnjaka o sudjelovanju u međunarodnim operacijama, upravljanja obrambenim proračunom i ljudskim potencijalima.

 

Agim Ҫeku s delegacijom u MORH-u

„Partnerski“ tjedan zaključen je posjetom ministra sigurnosnih snaga Kosova, Agima Ҫekua Zagrebu i potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između MORH-a i Ministarstva za kosovske sigurnosne snage. Taj sporazum definira tehničko-vojnu suradnju, način školovanja pripadnika kosovskih sigurnosnih snaga na Hrvatskom vojnom učilištu, obuku vojnih pilota i medicinsku obuku, te obuku za pripremu sudjelovanja u međunarodnim vojnim operacijama. Kako smo već ranije pisali, Kosovske snage sigurnosti očekuje preustroj, koji bi trebao biti okončan formiranjem Vojske Kosova od 01. siječnja 2013. U sklopu preustroja, KSS bi se trebale osposobiti i za sudjelovanje u mirovnim te humanitarnim misijama u inozemstvu, budući da su i SAD i još neke članice NATO-saveza zatražile od Kosova takvu vrstu angažmana. Sve to pod uvjetom da na Kosovu  započne proces okončanja nadzirane neovisnosti.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.