Vlada o sporazumima s Makedonijom i Crnom Gorom

 

Vlada je na današnjoj 216. sjednici primila na znanje dva dokumenta o suradnji Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Republike Makedonije, te dogovor između ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost RH te Direkcije za zaštitu tajnih podataka Crne Gore o razmjeni i zaštiti klasificiranih podataka. „Makedonski dio“ obrazlagao je ministar obrane, Ante Kotromanović, koji je prošlog mjeseca bio i u službenom posjetu toj nekadašnjoj jugo-republici:

„Jedan tehnički sporazum il’ dogovor s Ministarstvom obrane Republike Makedonije na području vojno-tehničke suradnje i obrazovanja, i drugi Memorandum o suglasnosti između naša dva ministarstva, našeg ministarstva i njihovog, o razmjeni stručnjaka na području odnosa s javnošću.“

Kraće nije moglo!

Službeni posjet Makedoniji u veljači 2015.

Spomenuti Tehnički sporazum, kao i Memorandum o suglasnosti potpisao je ministar obrane Kotromanović prvog dana svog službenog posjeta Makedoniji, odnosno makedonskom kolegi, ministru obrane Zoranu Jolevskom, 9. veljače ove godine. Prilikom potpisivanja, Kotromanović je rekao:

„Trudimo se i radimo na tome da hrvatske i makedonske oružane snage budu bolje i kvalitetnije. Provodimo zajedničke operacije poput onih na prostoru Afganistana. Tamo smo se mogli uvjeriti u kvalitetu makedonskih vojnika koji su sve svoje zadaće izvršavali na najbolji mogući način. Sretni smo što u Makedoniji imamo prijateljsku zemlju s kojom možemo razvijati kvalitetnu obrambenu suradnju.“

Dogovoren je i nastavak te proširenje školovanja i obuke za pripadnike oružanih snaga Republike Hrvatske i Republike Makedonije. Makedonskoj strani ponuđena je i mogućnost da u idućoj akademskoj godini školuje jednog kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu, na studijskim programima Vojno vođenje i upravljanje ili Vojno inženjerstvo. Također im je ponuđena i mogućnost stručno-specijalističke obuke u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a u okviru BRAAD inicijative, te od 2016. godine u Zapovjedništvu za potporu. Osim razmjene stručnjaka za odnose s javnošću, ministri obrane RH i Republike Makedonije dogovorili su i suradnju te angažman hrvatskih stručnjaka s mjernom opremom, koji su i prošle godine provodili pregled i ispitivanje helikoptera makedonskog zrakoplovstva. Hrvatska je strana zauzvrat dobila 32 sata leta na simulatoru za Mi-helikoptere u makedonskom Središtu za obuku pilota. Riječ je o centru kojeg je Makedonija krenula uspostavljati 2010. godine, u suradnji s izraelskom tvrtkom Elbit Systems, te uz procijenjen trošak od oko 43 milijuna eura. Čitava je ta infrastruktura postala operativnom 2. ožujka 2014. godine, od kada se i nudi na korištenje partnerima te regiji.

U veljači ove godine postignut je dogovor RH i s Crnom Gorom, točnije hrvatskog Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost s tamošnjom Direkcijom za zaštitu tajnih podataka Crne Gore, a vezano za razmjenu i zaštitu tajnih podataka. Kako je na današnjoj sjednici Vlade pojasnila zamjenica ministra pravosuđa, Sandra Artuković Kunšt, danas je Vlada Republike Hrvatske i službeno upoznata s tim potezom, koji predstavlja korak u širem postupku pripreme za sklapanje cjelovitog Ugovora o razmjeni i zaštiti klasificiranih podataka između Hrvatske i Crna Gore. Vlada je to objašnjenje jednoglasno primila na znanje.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.