Obalna straža RH u svim svjetskim medijima

 

Hrvatska Obalna straža postala je tema većine britanskih medija, kao i onih specijaliziranih za temu pomorstva i plovidbe svjetskim morima. Sve zahvaljujući ranojutrošnjem uspješnom spašavanju 46-godišnje Engleskinje E. L. koja je u subotu, 18. kolovoza, malo prije ponoći (pretpostavlja se oko 23:45 sati) pala u more s kruzera „Norwegian Star“.

Položaj kruzera u trenutku pada putnice u more (Izvor: Marine Traffic)

Prema priopćenju Nacionalne središnjice ta usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), „dramatična pomorska, kopnena i zračna potraga za nestalom K. L. (rođena 1972. godine), državljankom Velike Britanije, pokrenuta je noćas, 19. kolovoza u 02.17h, slijedom dojave o čovjeku u moru od zapovjednika putničkoga broda ‘Norwegian Star’, zastave Zajednice država Bahami, a sa kojega su registrirali pad putnice u more tijekom plovidbe iz Pule prema Veneciji, na poziciji 25 nautičkih milja jugozapadno od Maloga Lošinja, odnosno, 45 nautičkih milja jugoistočno od Pule. Odmah po zaprimanju dojave službenici MRCC Rijeka pokrenuli su koordiniranu potražno – spasilačku akciju sa službenicima Lučke kapetanije Rijeka, a u potragu je angažirana i Obalna straža sa dva ophodna plovila i potražnim zrakoplovom, koji se u zračnu potragu uključio jutros odmah po razdanjivanju“.

U potragu su se uključila i dva civilna putnička broda – „Zadar“ i „Celebrity Constellation“, dok je kruzer „Norwegian Star“ aktivno sudjelovao tijekom cijelog trajanja akcije. „U daljnjoj komunikaciji sa zapovjednikom putničkog broda utvrđeno je kako su članovi posade naknadnim pregledavanjem video-snimki nadzornih kamera ustanovili točno vrijeme pada putnice  u more, sinoć, 18. kolovoza u 23.45h te je s obzirom na taj podatak, jutros u 05.20h korigiran i perimetar potražno-spasilačke akcije“, kaže se dalje u priopćenju MRCC, te nastavlja: „Kako su kolege iz Talijanskog MRCC Roma povratno javili da nemaju raspoloživi zrakoplov, u MRCC Rijeka je proslijeđeno sukladno prethodno usvojenome Planu akcije te je nastavljeno sa pripremom angažmana potražnog zrakoplova Obalne straže RH tipa ‘Pilatus’, koji je u zračnu potragu poletio jutros u 06.42h“.

Noćašnja putanja broda “Norwegian Star” – od skretanja i povratka prema mjestu pada putnice, preko potrage, do konačnog pronalaska (Izvor: Marine Traffic)

OB “Cavtat” uspješan u potrazi za nestalom putnicom kruzera /Photo: Obalna straža/Lučka kapetanija Rijeka)

U priopćenju Ministarstva obrane stoji da su snage Obalne straže RH – ophodni brod OB-03 „Cavtat“ i zrakoplov PC-9 – u potragu za nestalom osobom krenuli u svitanje, oko 6:30 sati, na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka (Maritime Rescue Coordination Centre – MRCC). U potragu je bilo uključeno i plovilo Lučke kapetanije Rijeka, kao i još 3 civilna broda. Na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda Obalne straže u područje traganja, oko 9:40 sati u Malološinjskom akvatoriju uočena je osoba u moru, te je brzom akcijom plivača spasioca, u 9:45 sati žena spašena i ukrcana na brod Obalne straže RH. Kako se kasnije ispostavilo, ophodni brod OB-03 „Cavtat“ pronašao ju je na oko 1.300 metara od mjesta pada u more. Gotovo 10-satno preživljavanje u moru ne bi bilo moguće da su vremenske prilike bile imalo drugačije – osim što je more zaista toplo, tijekom noći nije bilo ni posebnih vremenskih neprilika ili olujnoga mora.

Dio posade OB “Cavtat” sa spašenom putnicom (Photo: Obalna straža)

Zapovjednik broda, poručnik fregate Lovro Orešković o samoj akciji je rekao: „Spasili smo jedan ljudski život. Taj osjećaj ne može se mjeriti ni sa čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i  uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda“.

Sjedila sam na stražnjem dijelu palube kada sam pala u more. Ovi divni momci su me spasili. Jako sam sretna što sam živa“, izjavila je spašena žena nakon što se OB-03 „Cavtat“ vratio u Pulu, gdje je ona potom odvedena u bolnicu u kojoj je zaključeno da je iscrpljena, ali ipak u stabilnom stanju.

Kruzer „Norwegian Star“ bio je proteklih tjedan dana na proputovanju po grčkim otocima, i prije povratka u Veneciju zastao je u Dubrovniku. Glasnogovornik kompanije „Norwegian Cruise Line“ potvrdio je pad jedne njihove gošće s broda „Norwegian Star“ tijekom plovidbe prema Veneciji. „Jako smo sretni da je osoba, koja je državljanin UK, sada sigurna i da će se uskoro pridružiti svojim prijateljima i obitelji. Mi aktivno radimo na pružanju pomoći putnicima čiji su putni planovi ometeni kašnjenjem proizašlim iz operacije traganja i spašavanja“, stoji u priopćenju poduzeća „Norwegian Cruise Line“. Nakon uspješne potrage i spašavanja gošće, kruzer „Norwegian Star“ nastavio je plovidbu prema Veneciji, kamo je stigao s gotovo 7 sati zakašnjenja – umjesto u nedjelju oko 8:00 sati ujutro, brod je stigao tek oko 15:00 sati poslijepodne. Za kompaniju „Norwegian Cruise Line“ ovo je drugi slučaj pada s broda u zadnja 2 mjeseca – prije samo 6 tjedana, član posade NCL-ovog broda „Norwegian Getaway“ skočio je u more sjeverno od Kube. Obalna straža SAD-a spasila ga je tek oko 22 sata kasnije.

Okolnosti noćašnjeg incidenta još se utvrđuju, a o svemu je obaviješteno Veleposlanstvo UK u Hrvatskoj, kao i britanski Foreign Office, koji je o ovom slučaju također izdao kratko priopćenje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.