“San Giusto” u Splitu – druga faza obuke

 

Danas oko podneva iz luke Lora isplovio je brod talijanske Ratne mornarice (L9894), nakon što je proteklih 5 dana boravio u Splitu. U grad podno Marijana brod je stigao u četvrtak, 4. kolovoza, kada je na samom plovilu bio upriličen i susret sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom, te talijanskim konzulima u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Goste je dočekao zapovjednik broda Antonio Giuseppe Palombella. Brod „San Giusto“ bio je zapovjedni brod operacije „Mare Sicuro“, a hrvatskim pomorskim časnicima poznat je iz operacije EU NAVFOR ATALANTA (Somalia), na kojem su svojedobno služili. No „San Giusto“ u Split i Loru nije došao zbog ni jedne od spomenutih operacije, već iz edukativnih razloga.

Naime, brod je trenutno na školskoj plovidbi – 151 polaznik Dočasničke škole iz Taranta trenutno na spomenutom brodu ima obuku plovidbe Mediteranom. Tijekom 2-mjesečne plovidbe, 116 muškaraca i 35 žena proći će razne vrste obuke o pomorskim vještinama potrebnima za različite vrste zadaća u različitim pomorskim postrojbama. Kadeti su iz prve ruke mogli iskusiti izlazak na more na nekom od plovila sa samoga „San Giusta“, kao i rad pomorske vatrogasne ekipe, te im je omogućeno obaviti obuku o ulogama na brodu – posebno u određenim hitnim slučajevima.

“San Giusto” (L9894) pet je dana proveo u Splitu (Photo: Ante Javorčić)

Hrvatski gosti na talijanskom brodu (Photo: Marina Militare)

Brod s budućim dočasnicima krenuo je 25. srpnja iz Pomorske baze u Tarantu i uz istočnu talijansku obalu došao je sve do Trsta. Tijekom svog boravka u Trstu od 29. do 31. srpnja brod je bio otvoren za posjete građana, što se nažalost nije ponovilo i proteklih dana u Splitu. Dok je brod stajao u tršćanskoj luci, polaznici Dočasničke škole obilazili su gradske znamenitosti i upoznavali se s povijesti Trsta. Ta prva etapa završila je 1. kolovoza, kada je „San Giusto“ krenuo iz Trsta u Split, kamo je stigao već spomenutog 4. kolovoza. Prema priopćenju talijanske Ratne mornarice, polaznici Dočasničke škole imali su prilike prisustvovati obilježavanju VRO „Oluja“, te su organizirani posjeti brodu lokalnih civilnih i vojnih vlasti. Split je ujedno bio početak druge etape ove edukativne plovidbe, te prvo uplovljavanje u luku izvan Italije i talijanskih teritorijalnih voda. Buduće talijanske pomorce čeka još puno izazova, uključujući i izlazak na Mediteran, a povratak u Taranto planiran je 24. rujna.

Pozdrav Splitu (Photo: Marina Militare)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.