Službeno pokrenuti PESCO-projekti

 

Današnji dan, 6. ožujka 2018. godine, ministar obrane Damir Krstičević proveo je u Bruxellesu, sudjelujući na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije u formatu ministara obrane. Ovo je Vijeće danas donijelo Odluku o uspostavi prvih 17 projekata koji će se provoditi u sklopu Stalne strukturirane suradnje (PESCO), kao i načelni plan njihova provođenja (PESCO Roadmap). Riječ je o programu EU uspostavljenom u prosincu 2017. godine kao okviru za: (1) jačanje europske obrane, (2) izgradnju obrambenih sposobnosti koje EU do sada nije imala, te (3) bolje povezivanje i usklađivanje nacionalnih obrambenih sustava unutar Europske unije. U svrhu što učinkovitije provedbe PESCO-a, Hrvatska se zalaže za utvrđivanje njegove poveznice s Europskim obrambenim fondom, koji bi pravednom raspodjelom sredstava svim državama članicama, posebno malom i srednjem poduzetništvu, trebao omogućiti jednake mogućnosti korištenja.

Dosad usuglašenih 17 PESCO projekata

Pri tome je ministar Krstičević posebno istaknuo nužnost uspostave provedbenog modela utemeljenog na transparentnim, fleksibilnim i uključivim pravilima te procedurama. Ministar je potvrdio uključivanje Hrvatske u pet PESCO projekata: (1) “Vojna mobilnost”; (2) “Paket sposobnosti razmjestive vojne pomoći u slučaju katastrofe”; (3) “Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama”; (4) “Unapređivanje pomorskog motrenja”, te (5) “Timovi za brzi odgovor i zajedničko djelovanje u kibernetičkoj sigurnosti”. Kako je riječ o projektima za koje se prije gotovo tri mjeseca čulo službene najave o interesu Republike Hrvatske, nije tu bilo posebnih iznenađenja. Doduše, kako za razliku od nekih drugih EU-članica, u Hrvatskoj ove teme od posebnog interesa posljednjih mjeseci nisu bile šire diskutirane – zapravo je o čitavom tom budućem djelovanju RH javno vidljivo iznimno malo. Pa ipak, nazire se da bi za Hrvatsku ovi projekti, kao i PESCO općenito, mogli predstavljati priliku za jačanje i razvoj nacionalnih obrambenih sposobnosti, domaće obrambene industrije, te sa svim tim povezanih istraživačkih projekata.

Ministri su pričali i o drugim aktualnim inicijativama u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU – (1) o provedbenom modelu Europskog obrambenog fonda, (2) o aktivnostima u području vojne mobilnosti, (3) o misijama te operacijama EU, (4) kao i o daljnjem jačanju suradnje EU i NATO. Ministar Krstičević naglasio je važnost transparentnog i uključivog EU-NATO dijaloga kako bi se osiguralo transparentnost i komplementarnost. Kao primjer izvrsne suradnje naveo je aktivnosti u okviru vojne mobilnosti, koja je jedan od ključnih preduvjeta za uspješnost misija i operacija EU i NATO-a. Također, istaknuo je važnost nastavka zajedničkog djelovanja EU i NATO-a na području jugoistoka Europe, posebice u svrhu pružanja potpore partnerskim zemljama u izgradnji demokratskih institucija i jačanju kapaciteta u borbi protiv hibridnih prijetnji.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.