SAD: “Uvjete smo jasno dali do znanja”

 

Jučerašnji sastanak hrvatske delegacije i izaslanstva Ministarstva obrane Izraela trebao je, prema najavama, trajati oko 2 do 2,5 sata. No jednako toliko – puna 2,5 sata – trajali su i dodatni razgovori te pregovori o izlasku čelnih ljudi obiju strana pred novinare, kao i o formulaciji samih izjava. Nakon što je ispeglan svaki zarez, uključujući i prijevod izraelske izjave s hebrejskog na hrvatski, Krstičević i Adam izašli su napokon pred novinare te konačno potvrdili ono što se već neko vrijeme nagađalo – zbog nemogućnosti ishodovanja nužnih dozvola, posao nabave aviona F-16 Barak neće se realizirati.

Ehud “Udi” Adam, generalni direktor MO Izraela, potvrdio je propast posla s RH

Uz napadni naglasak s obje – hrvatske i izraelske – strane kako Hrvatska nije ništa kriva, nekako se između redova provukao i „pravi“ krivac za propast ovog posla. Pritom je ministar obrane RH Damir Krstičević jedini izričito spomenuo Sjedinjene Američke Države: „Nakon razgovora s izraelskim izaslanstvom, mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila Ministarstvo obrane da suprotno preuzetoj odgovornosti nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj“. Njegov izraelski sugovornik, generalni direktor Ministarstva obrane Države Izrael, Ehud „Udi“ Adam, jako je pazio da riječ „SAD“ uopće niti ne spomene. U izjavi je rekao tek: „Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole“, bez ikakvog javnog imenovanja nekakve treće strane ili eventualnih sukrivaca za ovakav rasplet situacije.

Ubrzo nakon završetka ovog kratkog medijskog događanja u MORH-u, izraelski novinar Barak Ravid s izraelske komercijalne televizije Channel 10, prvi koji je nedavno objavio da je posao Izraela i Hrvatske mrtav, objavio je putem svog Twitter profila, a potom i na američkom portalu Axios, da je „hrvatska vlada danas objavila da napušta plan za kupovinu originalno američkih borbenih aviona F-16 od Izraela, nakon što je Trumpova administracija prigovorila ovom poslu vrijednom 500 milijuna USD“. Barak Ravid nadalje navodi:

„Ovo je jedan od najozbiljnijih raskola između Izraela i SAD otkako je Trump preuzeo dužnost. Dužnosnici Pentagona i Sate Departmenta tvrdili su da je Izrael krenuo iskorištavati SAD prodajom 12 aviona, nadograđenih izraelskom tehnologijom, koji su izvorno isporučeni Izraelu prije 30 godina kao vojna pomoć SAD-a. Izrael je pokušao pregovarati sa SAD-om kako bi dobio dozvolu za ovaj posao, no nakon nekoliko sastanaka i telefonskih poziva između premijera Benjamina Netanyahua i državnih tajnika Mikea Pompea i Jamesa Mattisa, razlike su ostale“.

U hrvatskim se medijima proteklih dana svašta moglo pročitati o navodnoj nečasnoj, nesavezničkoj i gotovo pa izdajničkoj ulozi SAD-a u odnosu na Hrvatsku. No američki „Government Shutdown“, odnosno privremena obustava funkcioniranja upravne vlasti, koja je danas ušla u svoj 21. dan, onemogućila je predstavnike i dužnosnike SAD-a u bilo kakvom očitovanju na tu temu. Zato je posebnog spomena vrijedna činjenica da je danas Veleposlanstvo SAD u RH od State Departmenta ishodilo posebno odobrenje za objavu službenog stava u vezi propasti posla prodaje izraelskih F-16 Hrvatskoj. U odgovoru koje je Veleposlanstvo SAD-a danas proslijedilo medijima ponavljaju se stavovi koji su do sada već bili poznati hrvatskoj javnosti:

Prilikom nedavnog dolaska helikoptera AH-60 u 91. ZB HRZ (Photo: Petar Mežnarek)

„•             Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima, te radile na tome da se taj prijenos realizira.

•             Ostajemo predani pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova.

•             Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od strane Sjedinjenih Američkih Država. Svo ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time“.

To je stav koji je poznat već od ranije, i o kojem je govorio i sam veleposlanik SAD-a u RH Robert Kohorst krajem prošle godine, na oproštajnom primanju sada već bivše veleposlanice Izraela u Hrvatskoj.

Konzistentnost američkog stava potvrđena je i uglednoj britanskoj medijskooj kući Jane’s Defence, koja je u prosincu prošle godine istraživala napise izraelskih medija o američkoj blokadi hrvatsko-izraelske kupoprodaje aviona F-16 Barak. Tako je američki State Department krajem prošle godine izjavio za Jane’s:

„Svjesni smo ovog izvješća, koje je netočno. Sjedinjene Države snažno podupiru napore NATO-saveznika Hrvatske oko modernizacije obrane, uključujući kupnju zrakoplova F-16 iz Izraela.

Kao i kod svakog takvog prijenosa, SAD moraju osigurati da postoje temeljne mjere zaštite kako bi zaštitile osjetljive američke vojne tehnologije. Kao što je slučaj s ovim vrstama transfera, Sjedinjene Države od samog početka svim stranama jasno daju do znanja da će takvi koraci biti dio procesa prijenosa.

Američka vlada je strankama u postupku pružila potrebne autorizacije o otkrivanju podataka u ranoj fazi, kako bi omogućila postupak nadmetanja.

Nakon gotovo dvije godine konzultacija sa svim stranama, Vlada SAD-a je predložila jasan put za dovršenje ovog posla do kraja godine“.

Nažalost, jednako kao i savjeti davani hrvatskim dužnosnicima o mogućim načinima postizanja dovoljne razine informiranosti za kvalitetno odlučivanje među raznim ponudama borbenih zrakoplova F-16, izgleda da ni ovi prijedlozi modaliteta postizanja sporazuma SAD i Države Izrael također nisu pali na plodno tlo. Rezultat te činjenice postao je zorno vidljiv jučer popodne u Zagrebu – kada su Damir Krstičević i Ehud Adam objavili propast ponude F-16 Barak.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.