Američki Kongres o F-16: ni trc, ni mrc

 

Danas, 27. prosinca u popodnevnim satima, dnevnik Večernji list objavio je kao kratku vijest da je posao hrvatske kupovine borbenih zrakoplova F-16 Barak prošao svoju kongresnu fazu. Naime, u ponoć na današnji dan istekao je rok od 15 dana, zadan Odboru za vanjske poslove američkog Senata, da u slučaju problema naloži dodatne izvide ili obustavi ovaj posao prodaje vojne tehnike originalno proizvedene u SAD. Kako se ni jedan od navedenih poteza nije dogodio – uzima se da je Kongres suglasan s prodajom, te se dokumenti vraćaju u Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department).

Nažalost, time nije ujedno i riješen problem tzv. Third Party Transfer dozvole za ovu kompleksnu vojno-tehničku kupoprodaju. Naime, State Department je time navodno riješio tek pitanje prijenosa paketa (navedenog kao “zrakoplovi F-16 C/D s pripadajućim streljivom, rezervnim dijelovima, pomoćnom opremom, zrakoplovnim simulatorom i uslugama obuke“), kojeg se definira kao “u originalnome stanju” – dakle, onakvi kakvi su sredinom 1980-tih bili isporučeni Izraelu. Pri tome je izgleda otvorena ostala baš glavnina pitanja koja već duže opterećuje sudbinu čitavog ovog posla – (1) pitanje uspostave NATO kompatibilnosti ovih zrakoplova, te (2) pitanje produženja njihovog životnog vijeka – i to kako s tehničko-tehnološke strane, tako i po pitanju intelektualnog vlasništva, te raspodjele ovlasti za provođenje ovih konkretnih zahvata. Upravo zato nije čudio ni podatak da Večernji list svoju vijest zaključuje navodom da se tim dodatnim pitanjima sada bavi odvojeni postupak “kroz izravne pregovore SAD-a i Izraela” – gdje do konačne dozvole za čitav posao može doći tek po dogovoru ovih strana, kada bi State Department bio u stanju izdati autorizaciju za posao. A baš su ti pregovori još itekako u tijeku.

Napomenimo još i zanimljivost kako se Večernji list u svojim navodima pozivao direktno na potvrdu “iz američkog State Departmenta“, dok su ostali mediji kasnije navodili potvrde iz Vlade RH te Ureda predsjednice RH. Naši vlastiti pokušaji pribavljanja vanjskoposlovne potvrde ovih navoda preko Veleposlanstva SAD u Zagrebu nisu uspjeli, budući smo tek bili obaviješteni kako se ovaj resor upravne vlasti SAD nalazi u stanju “Government Shutdown“, u koje je američki predsjednik Donald Trump čitavu upravnu vlast SAD dotjerao istekom petka, 21. prosinca ove godine. Tim je poslom praktično zaustavljeno normalno poslovanje čitave upravne vlasti SAD, svih njenih oko 800.000 pripadnika – od kojih oko 380.000 ljudi jednostavno ne radi i ne prima plaće do daljnjega, dok oko 420.000 državnih službenika ipak mora raditi (radi kritične prirode njihovih poslova), dok će o njihovim plaćama za tako odrađen posao tek biti govora. Kako sada stvari stoje, ovakvo stanje zastoja upravne vlasti SAD moglo bi bez problema trajati barem do 3. siječnja iduće godine (kada na vlast dolazi novi saziv Kongresa, temeljem izbora od 6. studenog ove godine), ako ne i duže – u slučaju da se kongresne stranke i predsjednik Trump ne dogovore.

Iz domaćih, hrvatskih izvora moglo se čuti tek da će javnost biti obaviještena kada MORH dobije službenu potvrdu, dok su iz Vlade RH (koja, kao, nije na godišnjem, ali ovoga tjedna nema zakazanu svoju redovnu sjednicu) poručili tek da pristaju samo na avion koji je bio ponuđen na natječaj i po cijeni koja je tada garantirana.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.