Izraelski dužnosnik: “posao s Hrvatskom je mrtav”

 

Kako je danas, 27. prosinca u večernjim satima objavio novinar Barak Ravid, diplomatski korespodent izraelske komercijalne televizije Channel 10, pozivajući se opet na neimenovane izraelske dužnosnike – američki ministar obrane James Mattis suštinski je okončao posao hrvatske kupovine F-16 Barak iz Izraela, odbijanjem omekšavanja zahtjeva koje Sjedinjene Američke Države tu postavljaju po pitanjima svog intelektualnog vlasništva te prerada koje ove letjelice traže. Ovaj prilog sa stanice Channel 10 dolazi samo nekoliko sati nakon objava kako je spomenuti posao prošao izvide pred Kongresom SAD, a obradio ga je te objavio američki portal Axios.com, s kojeg ovaj materijal i prenosimo u prijevodu:

 

“Ministar obrane na odlasku James Mattis odbio je zahtjev izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da smekša uvjete Sjedinjenih Američkih Država za sklapanje 500 milijuna USD vrijednog posla prodaje naoružanja između Izraela i Hrvatske, po pitanju prodaje 12 borbenih aviona F-16, izjavio mi je izraelski dužnosnik.

Zašto je to bitno:

Netanyahu u posjetu IAI

Mattisovo je stajalište praktično ubilo ovaj posao, prema riječima izraelskog dužnosnika uključenog u pregovore. Da bi dali svoje zeleno svjetlo za ovaj posao, SAD su tražile da Izrael ukloni izraelske sustave instalirane u F-16 i vrati te letjelice u njihovo originalno stanje, prije njihova transfera u Hrvatsku. Hrvatska je strana uzvratila kako će obustaviti posao ako neće biti u mogućnosti dobiti “unaprijeđenu” izraelsku verziju tih F-16.

  • Izraelski dužnosnik mi je rekao da je Netanyahu zvao Mattisa prije dva tjedna – dakle, prije njegove ostavke – i pitao ga da smekša uvjete SAD vezane uz ovaj posao. Mattis je Netanyahuu rekao kako je na više tema izašao u susret Izraelu, ali da ne može pokazati ikakvu dodatnu fleksibilnost po pitanju ovog posla.
  • Netanyahu je promišljao zvati i Marilyn Hewson, predsjednicu uprave i izvršnu direktoricu Lockheed Martina, koji proizvodi ove zrakoplove, ne bi li pitao za njenu pomoć u postizanju odobrenja za ovaj posao, ali je na kraju procijenio kako se radi o izgubljenoj stvari, prema navodima izraelskog dužnosnika.

Što se time kaže:

Izraelski dužnosnik mi je izjavio: “Iz razloga koje mi ne razumijemo u potpunosti, Amerikanci su postrožili svoje uvjete i, očigledno, mi smo pogrešno protumačili njihov odnos prema ovome poslu. Praktično, F-16 posao s Hrvatskom je mrtav i mi ne smatramo da je moguće postići sporazum koji bi pomirio uvjete SAD-a i hrvatske zahtjeve iz tendera“.

  • Dužnosnik je dodao da Izrael neće imati drugog izbora nego “ispričati se Hrvatskoj zbog propasti ovog posla, te krenuti dalje“.
  • Ured premijera Netanyahua nije komentirao. Pentagon i State Department također nisu odgovorili na elektroničku poštu kojom smo tražili da komentiraju”.

 

*ovaj je tekst prijevod s američkog portala Axios (https://www.axios.com/), gdje je 27. prosinca 2018. godine objavljen pod naslovom “Scoop: Mattis rejected Netanyahu’s request on arms deal with Croatia“. U svom originalnom obliku može se naći na adresi: https://www.axios.com/james-mattis-benjamin-netanyahu-israel-croatia-arms-deal-e1a257ec-7ed8-4a95-8ebc-eaac935af52b.html

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.