SAD i hrvatski viškovi UbS-a

 

Danas, 28. veljače 2019. godine u podne, sklopljen je novi Memorandum o razumijevanju između Vlade SAD-a i Ministarstva obrane RH o potpori u uništavanju konvencionalnog naoružanja. Dokument su u Ministarstvu obrane RH potpisali veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst i potpredsjednik Vlade RH te ministar obrane Damir Krstičević. Riječ je o nastavku odnosa u kojem Vlada SAD-a donira Republici Hrvatskoj financijska sredstva za industrijsku demilitarizaciju viškova konvencionalnog streljiva i oružja – ovoga puta opet u iznosu do milijun USD. Prema navodima iz MORH-a, ovogodišnji iznos donacije SAD-a koristit će se za uslugu industrijskog zbrinjavanja zastarjelog i neperspektivnog UbS-a.

Usprkos nedavnih napetih odnosa, ministar Krstičević je ovu prigodu istaknuo kao pokazatelja izvrsnih bilateralnih odnosa RH i SAD na obrambeno-političkom planu, te je zahvalio američkim partnerima na potpori i donacijama. „Ova zajednička aktivnost predstavlja doprinos snažne suradnje SAD-a i RH kao NATO države, upravo u… stabilnost, odnosno sigurnost koja je potrebna. Ja se prije svega zahvaljujem i veleposlaniku, zahvaljujem se i Vladi SAD-a na ovoj vrijednoj donaciji. Vidimo da je ova donacija usmjerena… i ona daje doprinos sigurnosti civilnog zrakoplovstva, i na neki način i smanjuje prijetnje izazvane ilegalnim korištenjem protuzračnih sustava. I, kao što vidite, ono što je bilo u vlasništvu Hrvatske vojske – neperspektivni protuzračni sustavi će na ovaj način biti uništeni. I, prije svega, a se još jednom želim zahvaliti. Sjedinjene Američke Države su za nas ključan partner i saveznik u području obrane i sigurnosti. I do sada suradnja je bila intenzivna, jaka, i mi i dalje nastavljamo suradnju u području obrane i sigurnosti, upravo sa ciljem snaženja Hrvatske vojske i izgradnje stabilnosti i sigurnosti kako i u regiji, tako i u cijelom svijetu“ rekao je ministar Krstičević, ističući element ovog posla koji je već godinama najvažniji za Sjedinjene Američe Države – uništavanje lakih protuzračnih sustava (Man-Portable Air Defense Systems – MANPADS), čijih se sposobnosti SAD posebno pribojavaju u kontekstu terorizma. Naime, od početka suradnje u okviru programa zbrinjavanja i uništavanja neperspektivnih protuzračnih sustava, od 2009. do danas, Vlada SAD-a već je donirala Republici Hrvatskoj tri milijuna američkih dolara, koja su među ostalim iskorištena i za ugradnju tehničke zaštite na perspektivnim skladištima UbS-a. U istom periodu, s hrvatske strane je bilo uništeno 971 komada raketa strijela 2M, a MORH tu spominje i podatak kako je još 200 komada raketa strijela 2M bilo utrošeno na vježbama ŠTIT 14 i ŠTIT 15. Uz to, uništena je i manja količina neperspektivnih protuoklopnih sredstava.

Ključno partnerstvo SAD i Republike Hrvatske na području obrane i sigurnosti bilo je tema i za veleposlanika Kohorsta, koji je istaknuo kako je „ponosan biti ovdje, čime smo označili početne korake još jednog poduhvata suradnje između SAD i hrvatskog Ministarstva obrane. Memorandum koji smo upravo potpisali odnosi se na program kojim se povećava sigurnost i poboljšava uvjete skladištenja naoružanja te UbS-a u kompleksima pod nadležnošću MORH. U konačnici, to će povećati i osobnu sigurnost hrvatskih vojnika, a doprinijet će i sveopćoj sigurnosti hrvatskih građana. Ovaj projekt je još jedan važan simbol partnerstva SAD i Hrvatske, za koje sam ponosan što mogu doprinijeti tijekom mog mandata kao veleposlanika. Nedovoljno osigurani laki i prijenosni protuzračni sustavi, zvani MANPADS, predstavljaju globalnu prijetnju. Njih je lako transportirati i skrivati. Ako ih ilegalno pribave teroristi, oni predstavljaju bitan rizik za civilno zrakoplovstvo. Nesigurnost i rat pomažu proliferaciji ovih oružja, te umanjuju sposobnosti država da ih sigurno nadziru i čuvaju. Ova regija, koja je imala nedavno iskustvo rata, nije imuna na takve rizike. Zato je i ovaj projekt od kritične važnosti. U njegovom okviru će Ministarstvo uništiti višak svojih MANPADS, da bi temeljem toga Hrvatska imala pristupa fondovima pomoći iz SAD – za renoviranje i unapređivanje svojih kompleksa za čuvanje te skladištenje ubojnih sredstava. Mi surađujemo s Hrvatskom na programima uklanjanja viškova naoružanja i razminiranja još od hrvatske neovisnosti, i SAD su doprinijele preko 30 milijuna USD za takve programe, koji pomažu u očuvanju Hrvatske sigurnom“.

Ukupno gledano, riječ je tu o nastavku obrambene suradnje dviju zemalja, koja se proteže na gotovo sva funkcionalna područja, od školovanja pripadnika MO i OS RH u SAD-u, opremanja i strateškog prijevoza pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, preko organiziranja zajedničkih oblika obuke i vojnih vježbi, dostupnosti financijskih sredstava kroz različite fondove za opremanje i obuku, pa sve do potpore u obliku humanitarnih aktivnosti. Kroz ovu suradnju do sada je održano više od 1.000 raznih aktivnosti u SAD-u i RH, gotovo 1.000 pripadnika OS RH i djelatnika MORH-a školovalo se u Sjedinjenim Državama, te su osigurana sredstva za opremanje i modernizaciju OS RH u iznosu od preko 150 milijuna USD.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.