Nabava aviona: Kohorst na HTV, Azimov na FB

 

U sinoćnjem izdanju HTV-ove emisije „U svom filmu“, urednice i voditeljice Tončice Čeljuske, gostovao je veleposlanik SAD u RH, Robert Kohorst. U jeku hrvatske „afere Barak“, uloga SAD-a u nabavi aviona F-16 Barak iz Izraela u pojedinim je medijima apostrofirana izuzetno negativno, da bi američka strana svoj revolt iskazala već 28. siječnja ove godine, prvog radnog dana nakon što je okončan „shutdown“, prilikom sastanka u Vladi RH. Od tada, obje strane – i hrvatska i američka – trude se ne komentirati nedavnu prošlost. No pitanja o nabavi borbenih aviona u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji nisu se mogla zaobići.

„Što se tiče zrakoplova F-16, prvo bih istaknuo da su američko-hrvatski odnosi dobri kao uvijek. Bliski smo saveznici. Možda se razilazimo oko manje važnih pitanja, ali to ne utječe na temelj našeg odnosa. Također, obje naše države veliki su saveznici Izraela. Stoga teškoće proizašle iz ovoga posla neće utjecati na temelj naših odnosa. Kad je riječ o zrakoplovima F-16, američka Vlada je odmah postavila određene uvjete koje je trebalo ispuniti da bismo odobrili prodaju. Uvjeti su izneseni u američkom Kongresu koji je odobrio prijenos zrakoplova iz Izraela u Hrvatsku. Nažalost, neki uvjeti prijenosa nisu bili prihvatljivi izraelskoj Vladi i zato se posao nije mogao dovršiti“,

rekao je uvodno američki veleposlanik, ne ulazeći u detalje od kojih su neki proteklih tjedana doveli do napetosti na relaciji Markov trg – Buzin.

Je li došlo do prijepora oko troškovnika radova koje je trebala napraviti američka strana kako bi izraelski avion bio NATO kompatibilan, zanimalo je voditeljicu Čeljusku, na što je Kohorst odgovorio:

Robert Kohorst na vježbi OS RH “Velebit 18”

„Nisam siguran koji su sve tehnički zahtjevi bili prijeporni, no bili su povezani s preinakama zrakoplova radi usklađenosti s NATO-vim standardima. Hrvatskoj strani bilo je veoma važno imati zrakoplove koji bi bili korisni u odnosima s NATO-om. Taj je postupak trebalo dovršiti. Nažalost, dvije strane nisu se mogle dogovoriti kako to postići. Spomenuo bih još nešto. Ovo nije neuspjeh. Treba to gledati kao na proces pregovora. U svim poslovnim dogovorima, a tijekom karijere sudjelovao sam u mnogo njih, nailazi se na teškoće. Iznova se pregovara oko ugovora i na kraju se postigne dobar rezultat. Pozdravljam ispravne poteze hrvatske Vlade kojima su zaštitili hrvatsko gospodarstvo i vojnu spremnost. Donijeli su odluke koje će dugoročno koristiti hrvatskoj Vladi“.

Budući da Vlada RH tvrdi da nije odustala od nabave borbenih aviona, već je samo nagovijestila mogućnost nabave po nekom novom modelu, većina javnosti gleda prema SAD-u kao hrvatskom strateškom partneru i mogućem dobavljaču nekih novih aviona. Posebno nakon izjave ministra obrane o novom američkom F-16 Blok 70/72 kao osobnoj preferenciji. O američkoj namjeri da sudjeluje u nekoj budućoj hrvatskoj nabavi aviona izjasnio se sinoć i američki veleposlanik:

„SAD zasad čeka i spreman je poduprijeti odluku Hrvatske u vezi s daljnjim potezima. Svakako smo voljni iznijeti novu ponudu ako se od nas to zatraži. Također smo spremni pomoći oko novih ponuda drugih država. Trenutačno čekamo da hrvatska Vlada odluči što će poduzeti i rado ćemo je poduprijeti.“ Hoće li SAD sudjelovati na nekom budućem natječaju sa svojom opremom, pitala je potom voditeljica. „Pretpostavljam da će SAD dati prijedlog. Ne znam točno. Nije riječ o ponudi američke Vlade, nove avione F-16 ponudio bi proizvođač Lockheed Martin. Oni trebaju odlučiti mogu li dati najpovoljniju ponudu za kupnju“,

odgovorio je veleposlanik Kohorst.

Vojna suradnja Hrvatske i SAD-a protekla 2 desetljeća bila je na visokom nivou. Koja je vrijednost isporučene američke vojne opreme, odnosno uvježbavanja i obuke kojima američka strana podržava OS RH?

„Svakako, mogu navesti općenite podatke. No prvo bih komentirao naš odnos. U vojnoj suradnji nije važna samo oprema, nego i međusobni odnosi. Mi omogućavamo obuku za hrvatske vojne snage na raznim vojnim akademijama u SAD-u. Iznimno se ponosimo hrvatskim uspjesima tijekom obuke. Kad govorimo o opremi, osigurali smo 16 helikoptera Kiowa Warrior, 132 MRAP vozila. Prošle godine osigurali smo milijun dolara za pokretnu kuhinju kako bi hrvatske postrojbe mogle djelovati u inozemstvu. Nedavno smo imali ulaganje vrijedno više od 50 milijuna dolara u obliku dva helikoptera Black Hawk koja se rade za Hrvatsku.  Tijekom proteklih 5 do 10 godina osigurali smo više od 500 milijuna dolara vojne pomoći hrvatskoj Vladi. Naravno, taj odnos nije jednostran. Zauzvrat dobivamo sjajnog partnera. Hrvatska intenzivnije sudjeluje u NATO-vim i UN-ovim operacijama. Uistinu je dobar partner u potrazi za mirom diljem svijeta“.

pohvalio je Hrvatsku američki veleposlanik Robert Kohorst.

Rusko veleposlanstvo: „#MakeAmericaGreatAgain“

S druge strane, zanimljivo je vidjeti kako Kohorstov ruski kolega Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u RH, svako malo odapne pokoju otrovnu strelicu na odnose SAD-a i RH. Tako je danas na Facebook stranici Veleposlanstva RF u RH osvanula poveznica na tekst s portala Net.hr u kojoj stoji da je „američki državni tajnik Mike Pompeo tijekom svog službenog posjeta Budimpešti upozorio najviše mađarske dužnosnike kako bi trebali prekinuti suradnju s tehnološkim divom Huaweijem“. Štoviše, nastavi li se ta suradnja, piše Associated Press, a prenosi Net.hr, Pompeo je zaprijetio da će SAD biti prisiljen smanjiti opseg svoje suradnje s tim državama.  Tu je vijest Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj komentiralo ovako:

„SAD kaže: Nemojte kupovati ruski plin, jer je jeftinije od američkog. Nemojte kupovati jeftiniji kineski huawei, jer nećemo vas moći više pratiti. Nemojte kupovati ruske, švedske ili izraelske avione, kad imate skuplje američke. Toliko o slobodi tržišta na američki način“.

Objava je popraćena „emoticonima“ i „hashtagom“ – „MakeAmericaGreatAgain“.

Ruski veleposlanik Azimov nedavno je u Rijeci (točnije 30. siječnja ove godine, gdje je držao predavanje „Izazovi svjetske političko-gospodarske situacije u 2019. godini“), komentirao izgradnju plutajućeg LNG terminala u Hrvatskoj, usput ocijenivši da su se nakon ulaska Hrvatske u NATO i EU odnosi Hrvatske i Rusije pokvarili. Dodao je da mu je teško čuti kada hrvatska Vlada kaže da su SAD strateški partner, dok se Rusiju nigdje ne spominje, iako je spremna „dati investicije i kredite u Hrvatskoj, ali su hrvatski strateški partneri protiv toga“, prenijela je HINA riječi ruskog veleposlanika u RH Anvara Azimova.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.