SAD donirale autonomna podvodna vozila

 

U petak, 07. listopada, okončan je preko dvije godine dug postupak nabave autonomnog podvodnog vozila (APV), primopredajom 2 komada ove specijalizirane opreme Hrvatskoj ratnoj mornarici. Radi se o donaciji Sjedinjenih Američkih Država – 2 podvodna protuminska vozila Remus 100, koja je proizveo Hydroid-Kongsberg, a namijenjena su za pretraživanje morskog dna do dubine do 100 metara. Kako javljaju iz OS RH, vozila su proizvedena ove, 2016. godine i najnoviji su model ovoga tipa, što predstavlja značajno unapređenje protuminskih sposobnosti HRM-a. Naime, nabavom ova dva Remusa unapređuju se NATO ciljevi sposobnosti – mornaričke minske protumjere za čišćenje luka, te otkrivanje i klasifikacija morskih mina i drugih nenamjenskih eksplozivnih sredstava u lukama i u vrlo plitkom moru.

Postupak nabave ovih vozila započeo je još 2014. godine, o čemu je bilo spomena i u Godišnjem izvješću o obrani u 2014., kao i tijekom saborske rasprave o tom dokumentu. No, kako se moglo čuti tijekom izvještavanja o provedbi javnih nabava u 2014. godini (održanom u prosincu 2014. godine) – te je godine pribavljanje željenog autonomnog povodnog vozila vlastitim sredstvima izostalo, zbog pomanjkanja sredstava i odustanka struke od takvoga posla. Kako je to tada objasnio general Drago Lovrić:

„Želio bih za ovo autonomno podvodno vozilo reći da ćemo mi to dobiti od Amerikanaca, kroz FMF. I, pogrešno bi bilo trošiti sredstva sada – gdje smo u razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama, također, u ovom mjesecu i u posjeti SAD… i taj postupak je u tijeku, i Mornarica SAD je obećala da ćemo raditi na tome. Tako da mi očekujemo da na to nećemo morati trošiti financijska sredstva“.

I stvarno, spomenuta autonomna podvodna vozila nabavljena su dvije godine kasnije, baš kako se najavljivalo – pretežito sredstvima iz programa pomoći Vlade SAD (Foreign Military Financing – FMF). Prema jučer objavljenom Izvješću o radu Vlade RH i o preuzetim i nepodmirenim obvezama u mandatu predsjednika Tihomira Oreškovića, vrijednost ove nabave je oko 13,9 milijuna kuna, od čega je oko 11,2 milijuna kuna došlo iz programa pomoći Vlade SAD-a. Ostatak od 2,7 milijuna kuna daje RH iz svog državnog proračuna, i to za plaćanje PDV-a.

Proizvođač Hydroid-Kongsberg tvrdi da je Remus 100 lak za prenošenje, jer ima svega 32 kilograma što znači da ga može nositi dvoje ljudi. Sve ostale „finte“ su budućim rukovateljima iz HRM-a pokazali instruktoru tvrtke-proizvođača na dvotjednoj obuci. Svečanu primopredaju sustava Remus Hrvatskoj ratnoj mornarici su u petak, 07. listopada ove godine, odradili Graham Lester i Andrew Gelder iz Hydroid-Kongsberga, te pukovnik Jerko Ivanković iz Sektora za naoružanje MORH-a.

———————-

———————-

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.