Američki F-16 za HRZ?

 

Na krilima nedavnog početka pristizanja borbenih helikoptera OH-58D u Oružane snage RH, počele su se širiti glasine o sličnom rješenju i za predstojeće teško pitanje tehnološke obnove Eskadrile borbenih zrakoplova HRZ. Imajući u vidu aktualni politički kaos u državi, nije nemoguće ni da mediji predizborno čuju o navodnome osloncu na američke ponude letjelica, u situaciji kada SAD uopće nisu među državama koje su se odazvale na hrvatski poziv za davanje informativnih ponuda oko moguće predstojeće obnove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – ako uz sve probleme do takvog ozbiljnog i skupog zahvata uopće na kraju ikad i dođe. No, do ikakvog rješavanja takvih dilema prenosimo današnje pisanje Zadarskoga lista o mogućnosti pribavljanja zrakoplova F-16 za Hrvatsku.

 

General Dynamics F-16 Fighting Falcon blok 50/52 nedavno dokupljen za iračko Ratno zrakolovstvo

Hrvatska iz Sjedinjenih Američkih Država nabavlja devet zrakoplova tipa Lockheed Martin, General Dynamics F-16 Fighting Falcon block 50/52. Informacija je potekla iz dobro obaviještenih izvora, a posebno se generirala nakon što su u 93. zrakoplovnu bazu stigli helikopteri OH-58D Kiowa Warrior. Nakon nedavno održanog aeromitinga u Sinju, također su stigle informacije da bi Hrvatska F-16 mogla dobiti po sličnom nabavnom modelu kao i Kiowe. Iako se može reći da se za sad radi o probnim balonima koji se puštaju u javnost, poznato je da je proizvođač ovog zrakoplova nekoliko puta diskretno najavljivao namjenu da na ovaj ili onaj način isporuči ove zrakoplove Hrvatskoj.

Hrvatska na listi kupaca

F-16 block 52, proizvodnja u Lockheed Martinu

Lockheed Martin je početkom ovog stoljeća, na svojim službenim web-stranicama, a u članku koji je obilježavao godišnjicu prvog leta ovog zrakoplova, Hrvatsku stavio na listu sigurnih kupaca. Navodno su “šesnaestice” trebale doletjeti iz stokova Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država, ali razvoj situacije na Bliskom istoku, poglavito u Iraku, omeo je takvu transakciju. Tad se i operiralo s nabavnom cijenom od 8 do 9 milijuna američkih dolara, ali se nigdje nije preciziralo što bi činio paket isporuke. F-16 se više ne proizvodi za potrebe Američkog ratnog zrakoplovstva – USAF, već samo za izvoz. No u svim informacijama se navodi da bi Hrvatska iste mogla dobiti za 10-15 posto izvozne cijene sa širim tehničkim i borbenim paketom. No, sama nabavka, slažu se stručnjaci, nije toliki problem koliko kompletan preustroj HRZ-a koji bi se morao dogoditi, poglavito zbog održavanja ovako zahtjevnog zrakoplova. “Šesnaestice” ili Viperi – Ljutice su avioni za zrakoplovstva zemalja znatno većeg BDP-a od Hrvatske, pa tako i danas čine okosnicu zrakoplovstava većine američkih saveznika.

No što o tome misli naša stručna javnost, pitali smo vojnog analitičara i komentatora portala Obris Igora Tabaka.

Stari 10 do 15 godina

Simulatori za obuku na F-16

Kao prvo, svaki iole noviji borbeni zrakoplov bolji je od muzeja koji trenutno koristimo. Kao drugo, F-16 nije nov tip zrakoplova, iako njegov blok 50/52 predstavlja novije inačice vjerojatno u starosti od oko 10 do 15 godina. U vojnoj službi SAD-a te su letjelice iznimno aktivno korištene u ratovima posljednjih desetljeća te je njih velik broj pri kraju svog životnog vijeka. Posljednjih godina inačice rabljenih F-16 raspoloživih za pribavljanje bile su relativno stare. Tražile su velika ulaganja prije uvođenja u službu. Samo na momente i rijetka ulaganja, ali kod slabije raspoloživih inačica za dobavu. Ulaskom u širu fazu eksploatacije zrakoplova F-35 u SAD-u bi se mogao osloboditi određen broj takvih letjelica raspoloživih za otpis, te onda i izvoz, kroz sustave vojne pomoći. Ipak, riječ je o tipu zrakoplova prilagođenom korištenju u velikim zrakoplovstvima, koji bi u RH tražili prilične investicije u infrastrukturu kao što su piste, skloništa, hangari. S druge strane, objektivno se tu radi o tipu modernog zrakoplova na početku polaganog zalaska. Poradi toga bi nabava F-16 za RH i u slučaju donacije bila izuzetno organizacijski zahtjevna, a državu bi i za dugo buduće vrijeme usmjerila prema američkim tipovima aviona. Samo za informaciju, svi kasniji zrakoplovi, nasljednici F-16, radikalno su skuplji i ekstremno komplicirani“, rekao nam je Igor Tabak.

Danski F-16 gostovao je na airshowu Batajnica 2012

Tabak dodaje kako je devet zrakoplova iznimno malen broj. Po pitanju optimalnog iskorištenja sustava koji zrakoplovstvo mora uspostavljati za odvojen tip takve borbene tehnike – upućeni tvrde da je optimum oko 12 letjelica, među kojima i dva dvosjeda za trenažu i obuku. No prvi je postulat da sve ovisi i o raspoloživim novcima za čitavu nabavu gdje RH, kako kaže Tabak, često nije uopće usklađivala želje, objektivne parametre i politiku.

“Parking” na Zemuniku

U situaciji prigodnog ili predizbornog baratanja vojnim temama, kakvo je u Hrvatskoj često, i devet letjelica je savršeno moguća brojka, gdje ni zemlja podrijetla, ni detalji posla ne moraju odgovarati nikakvim racionalnim procjenama kojima bi se vodili veći ili racionalniji sustavi od RH. Ne bi me čudilo. Zadnje vrijeme smo prijemčivi za američki vojni otpad, bez obzira treba li nam ili ne. A i nismo baš pronicljivi da vidimo njegove dugoročne troškove i obveze koje stvara i to ne samo političke, nego prvenstveno logističke. Usput budi rečeno, Block 50/52 počeo se proizvoditi od 1993. pa do nedavno. Dakle, to mogu biti avioni starosti od 23 godine i mlađi“, zaključio je Tabak.

Štošta bi se na Zemuniku moralo promijeniti zbog F-16

Kako je otprije poznato, jedan dio novonabavljenih zrakoplova bazirao bi se na Zemuniku. No onda će se iz grba 93. ZB Zemunik morati izbaciti švedski JAS 39 Gripen, SAAB-ov zrakoplov koji je dugo vremena slovio kao “tiha patnja” hrvatskih pilota. Inače, Zemunik pamti vremena kad su 50-tih godina prošlog stoljeća, okosnicu borbenog zrakoplovstva bivše države činili upravo američki “jetovi” F-84 G Thunderjet i F-86 Sabre.

F-16 – izvezen u 24 zemlje

F-16 Fighting Falcon je američki višenamjenski lovac. Njegova iznimna prilagodljivost smatra se jednim od glavnih razloga što je uspješno izvezen u 24 zemlje. Također se smatra jednim od najsigurnijih lovaca na svijetu. F-16 je i najuspješniji izvozni lovac zapada, s preko 4.000 proizvedenih zrakoplova. Isprva je bio zamišljen kao laki dnevni lovac. Međutim, ubrzo je postao jedan od najpoznatijih svjetskih multirolera, sposoban napasti sve mete u zraku i na zemlji. Bio je prvi zapadni lovac s “fly by wire” (FBW) sustavom upravljanja, zbog čega su ga u početku zvali “električni mlažnjak”. Razvijen je da bude jeftina okosnica ratnog zrakoplovstva.

 

* tekst autora Siniše Klarice objavljen je danas, 30.08.2016. u tiskanom izdanju Zadarskog lista (http://www.zadarskilist.hr/), a pod izvornim naslovom “Umjesto MiG-ova na Zemunik stižu američke ‘ptice’ F-16” može ga se naći na adresi:  http://www.zadarskilist.hr/clanci/30082016/umjesto-mig-ova-na-zemunik-stizu-americke-ptice-f–16

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.