REMUS 100 traga za žrtvama sa Šipana

 

Samo dan nakon što su uzvanici i mediji na svečanom otvorenju međunarodne izložbe naoružanja i vojne opreme ASDA 2017 mogli vidjeti primjenu autonomnog podvodnog vozila REMUS 100, to je sredstvo dobilo i primjenu u stvarnoj situaciji. Nakon tragične nesreće u Koločepskom kanalu, u četvrtak 27. travnja i HRM se uključila u akciju traganja za nestalim osobama, zajedno sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, MUP-om, Gorskom službom spašavanja i ostalim civilnim organizacijama i volonterima.

U akciju traganja za nestalima Hrvatska ratna mornarica uputila je desantni brod minopolagač DBM-82 „Krka“ te ronitelje Protuminskog divizijuna (PMD) Flotile HRM-a, s gumenom brodicom i oba od SAD-a dobivena autonomna podvodna vozila REMUS 100, dok pod operativnim zapovijedanjem Obalne straže sudjeluju i helikopteri Mi-8 MTV iz sastava HRZ i PZO.

REMUS 100 na pokaznoj vježbi u Lori

Prema priopćenju iz HRM-a, već tog prvog dana ronitelji Protuminskog divizijuna pretraživali su morsko dno uporabom dvaju REMUS-a, koji su sonarom za bočno motrenje u stanju locirati različite objekte na morskom dnu, kao i tijela unesrećenih ili utopljenih osoba. Ronitelji iz sastava HRM-a i narednih su dana tragali za utopljenicima sa šipanskog gumenjaka – u petak, 28. travnja, proveli su pretraživanje i skeniranje područja od 500.000 kvadratnih metara, koje se nastavilo i u subotu, 29. travnja, korištenjem više rezolucije sonara i kamere. Tom prilikom je ponovno provedeno snimanje odabranih točaka, te priprema za nastavak traganja koje će provoditi ronitelji Specijalne policije MUP-a u suradnji s Protuminskim divizijunom HRM-a, uz osiguranje Lučke kapetanije. Potraga je nastavljena i danas, u ponedjeljak 1. svibnja.

Zahtjev za angažiranjem helikoptera HRZ i PZO-a stigao je iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), a uz letačku posadu u helikopteru se nalaze i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera HRZ i PZO-a od početka sudjelovanja u akciji pretraživanja dubrovačkog akvatorija u zraku su provele više od 22 sata.

Pripadnici PMD s podvodnim vozilom REMUS 100

Inače, spomenuta dva autonomna podvodna vozila REMUS 100 su u ruke Hrvatske ratne mornarice pristigla početkom listopada prošle godine, nakon dvogodišnjeg postupka nabave/donacije iz Sjedinjenih Američkih Država. Radi se o ronilicama tvrtke Hydroid-Kongsberg, koje su u stanju pretraživati morsko dno do dubine do 100 metara – čime je HRM značajno unaprijedila svoje relativno skromne protuminske sposobnosti. Upravo aktualna potraga pokazuje da besposadne ronilice REMUS 100, iako prvenstveno predstavljene u svjetlu napretka pri dostizanju nacionalnih NATO ciljeva sposobnosti, itekako mogu biti korisno upotrijebljene i u razne civilne svrhe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.