Sabor seli na HVU

 

Kada su se prošloga tjedna na Hrvatskom vojnom učilištu pojavile crne limuzine,  a predsjednik Sabora Gordan Jandroković krenuo u detaljni  obilazak, bilo je jasno da se ne radi o običnom protokolarnom posjetu. Ubrzo nakon toga počele su kružiti glasine kako će HVU dobiti nove stanare – i to nikog drugog do 150 saborskih zastupnika kojima će se na HVU naći novi radni prostori. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković danas je službeno potvrdio – Hrvatski sabor privremeno će raditi u prostorima HVU na Črnomercu sve dok zgrada na Markovom trgu bude u obnovi zbog priličnih oštećenja koja je pretrpjela u zagrebačkom potresu.

Hrvatski sabor je sredinom studenog 2023. objavio javni poziv za zakup poslovnog prostora od najmanje 7.000 kvadrata, s dvoranom za održavanje plenarne sjednice, minimalno 6 dvorana za sjednice odbora, uredske prostore i prostore za ugostiteljske usluge, parking za službena vozila, sigurnosni perimetar oko zgrade, itd. Jandroković je danas potvrdio da su se na poziv, koji nije bio obvezujući pa je Sabor mogao pribjeći i direktnoj pogodbi, javila 2 ponuditelja. Nakon analize nadležnog povjerenstva, zaključeno je da ni u funkcionalnom ni u financijskom smislu obje ponude nisu odgovarajuće, odnosno da su basnoslovno skupe. Potom je saborsko povjerenstvo krenulo analizirati kapacitete državnih prostora – prije svega Nacionalne i sveučilišne knjižnice u kojoj se održavaju sjednice Vlade, te Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman. Nakon analize, kazao je Jandroković, procijenjeno je da je lokacija na HVU bolja za privremeni smještaj Hrvatskog sabora i saborskih zastupnika. No HVU ipak ima i neka ograničenja, napomenuo je Gordan Jandroković:

„Neće svi djelatnici Hrvatskog sabora moći biti u tim prostorima, ali sve ono što je vezano uz plenarnu sjednicu – dakle, i glavna dvorana, i dvorane za sastanke odbora, prostor za klubove zastupnika, prostori za predsjednike odbora, za predsjednika i potpredsjednike Hrvatskog sabora, za one službenike Tajništva koji su u funkciji plenarne sjednice – svi će moći biti smješteni u prostor Vojnog učilišta. A službe kao što su kadrovska, računovodstvo, financije – sve ono što nije u funkciji plenarne sjednice – ostat će u zgradi u Demetrovoj ulici“.

Hrvatski sabor potpisat će ugovor s Ministarstvom obrane, no neće biti nikakvih komercijalnih  troškova kakvih bi bilo da su izabrani prostori u ne-državnom vlasništvu, naglasio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

HVU kakav je nekada bio

„Uložit će se određena sredstva u obnovu nekih prostora, prilagodbu nekih prostora koji su nama važni za rad Hrvatskog sabora, i očekujem da će sve biti pripremljeno i da će zastupnice i zastupnici budućeg saziva od prvog dana moći ići u prostor koji je zgrada Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman“.

Prostorije za budući saziv Sabora, dakle za nove zastupnike koji dolaze na jesen, bit će primarno u objektu koji nipošto nije nov, ali je nanovo uređen kao Kongresni centar (nekadašnji Časnički dom). Taj je objekt krenuo u temeljitu obnovu tijekom mandata ministra obrane Damira Krstičevića, da bi ga u kolovozu prošle godine svečano otvorili premijer Andrej Plenković i tadašnji ministar obrane Mario Banožić.

Osim Kongresnog centra, budući saborski zastupnici koristit će i restoran na HVU, kojim upravlja opet državna tvrtka Pleter, kao i obližnja parkirališta unutar vojarne. Gordan Jandroković danas nije htio spekulirati o financijskim sredstvima koja će Hrvatski sabor uložiti u dodatno uređenje prostora na HVU, no napomenuo je kako će se i samo Vojno učilište morati malo presložiti i naći zamjenske prostore za svoje djelatnike i polaznike. Međutim, HVU se već prije nešto više od godinu dana dodatno presložio, budući je dio tamošnjih objekata također u obnovi nakon potresa, a  jedan manji  dio je preselio u tzv. neboder/hotel. Jandroković nije htio spekulirati ni koliko dugo će se  Sabor zadržati na HVU, jer to ovisi o tome koliko će trajati obnova zgrade na Markovom trgu, ali je uvjeren da ima dovoljno prostora za neometani rad i Hrvatskog sabora i Hrvatskog vojnog učilišta:

„Procjene su 2-3 godine. Dakle, vidjet ćemo i kada se javni… odnosno natječaj će biti objavljen vrlo skoro za obnovu Hrvatskog sabora. Kad vidimo kakve su ponude, kakva je dinamika izgradnje, onda ću moći precizno reći, ali po ovim prvim procjenama radi se o razdoblju između 2 do 3 godine“.

Početak preseljenja Sabora na Črnomerec ovisi, kako je rekao Jandroković, o „dinamici izbornog ciklusa“, odnosno o „trenutku kada se donese odluka i krenu radovi na pripremi tog novog prostora“.

Obrambeni sustav – izvor badava prostora?!?

No, već na prvi pogled može se zaključiti kako je u današnje vrijeme posve neprihvatljivo da ovakvo višegodišnje “podstanarstvo” bude badava, bez ikakve naplate. Tim više što HVU nema viška prostora, a svi resursi dani na korištenje Hrvatskom saboru će svakodnevno nedostajati i samom Hrvatskom vojnom učilištu za redovito funkcioniranje. Ujedno, tek treba čuti jesu li planirani zahvati i preinake koje se ondje namjerava izvoditi u korist Sabora ujedno i usuglašeni s HVU – tako da budu na obostranu korist, a ne da ih za koju godinu bude potrebno opet uklanjati (nedvojbeno opet na trošak samog obrambenog sustava).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.