Sveučilište obrane u prostorijama HVU

 

Vlada je na današnjoj 191. sjednici prihvatila „Prijedlog odluke o dodjeli na korištenje prostora Sveučilištu obrane i sigurnosti ‘Dr. Franjo Tuđman’“. Sveučilište koje još uvijek postoji samo na papiru, i do sada je muku mučilo s elementarnim pripremama za funkcioniranjem, današnjom Vladinom odlukom riješilo je na formalan način barem jedan problem – pitanje smještaja i prostorija za potrebe Sveučilišta. Naime, kako je to na sjednici Vlade obrazložio ministar obrane Mario Banožić:

„U skladu sa Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti osnovano je Sveučilišta obrane i sigurnosti ‘Doktor Franjo Tuđman’, čime je stvoren okvir za Sveučilište kao visoko-obrazovnu i znanstveno-istraživačku ustanovu za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti. U potpori provedbe aktivnosti Sveučilište – uz izradu temeljnog dokumenta, definiranih organizacijskih, personalnih i drugih aspekta za početak rada sveučilišta pripremljena je i ova odluka. U skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje sveučilišta, ovom se odlukom predlaže da Sveučilište obrane i sigurnosti ‘Doktor Franjo Tuđman’ dodijele na korištenje prostori i vojarne ‘Petar Zrinski’ u Zagrebu i vojarne ‘Sveto Letica Barba’ u Splitu. Odlukom se predlaže da se ministar obrane ovlasti u ime Vlade Republike Hrvatske da sa Sveučilištem potpiše ugovor kojim će se regulirati provedba ove odluke“.

Dakle, kao i do sada, i novo Sveučilište koristit će iste prostore koje trenutno koristi Hrvatsko vojno učilište za svoje obrazovne programe u Zagrebu i Splitu. Naime, prema Zakonu, sjedište Sveučilišta je ionako u Zagrebu, na adresi Ilica 256b. Kako stoji u Vladinoj odluci, prostori i oprema u vojarnama „Petar Zrinski“ u Zagrebu i „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ dodjeljuju se na korištenje na neodređeno vrijeme i bez naknade. Prostori koji se predlažu dodijeliti Sveučilištu obrane i sigurnosti  „Dr. Franjo Tuđman“ su prostori koji se i sada koriste za potrebe studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo u vojarni u Zagrebu: šest ureda površine 190 m2, 14 učionica površine 914 m2, 3 amfiteatra ukupne površine 230 m2 i knjižnica. Za potrebe Vojnog pomorstva u vojarni u Splitu trenutno se koristi 11 ureda površine 268 m2, 8 učionica 556,4 m2 i knjižnica, a isto će u budućnosti koristiti i buduće Sveučilište obrane i sigurnosti. Ugovorom koji će potpisati ministaar Banožić – osim prostora i opreme, kao i međusobnih prava i obveza – regulirat će se i način podmirivanja režijskih i drugih troškova. Pri tome nije bilo ni riječi o budućnosti, kada bi se to sveučilište trebalo izdvojiti iz vojnoga sustava te preći u znanstveno-obrazovni resor – čime će onda i njegovi prostori postati civilni, a smješteni usred aktivnih vojarni (dapače, i unutar jedine hrvatske ratne luke).

Za mjesec dana bit će mini-obljetnica – 2 godine od donošenja Zakona o osnivanju Sveučilište obrane i sigurnosti. Do tada je, čini se, napravljeno malo i uz ogromno zakašnjenje, a u proračunu je nestalo i novaca – umjesto projiciranih 74 milijuna kuna u ovoj i sljedećoj godini, u ovoj je godini za Sveučilište namijenjeno tek nešto više od 24 milijuna kuna, odnosno 3,2 milijuna eura.

Prema dosadašnjim planovima, Sveučilište obrane trebalo bi primiti prve studente u akademskoj godini 2023/2024, što je za samo nešto više od 6 mjeseci.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.