Zakon o Sveučilištu obrane ipak pred Vladom RH

 

Iako je tek protekom ovog ponedjeljka, 4. svibnja 2020., dovršilo javno savjetovanje o tekstu, pred Vladom Republike Hrvatske već je danas osvanuo tekst „Nacrta prijedloga zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti“. Kao 12. po redu točka dnevnoga reda, o njemu se kratko raspravljalo na 229. sjednici Vlade RH. U samo par minuta rasprave, ministar Damir Krstičević je istaknuo:

„Sustav obrane i nacionalne sigurnosti nalazi se u stalnom procesu prilagodbe i transformacije kako bi kroz razvoj odgovarajućih sposobnosti bio u stanju pružiti odgovor na konstantne promjene u sigurnosnom okruženju te na sve vrste ugroza. Proces razvoja sustava vojnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci traje od listopada 1991. godine, te je prolazio kroz nekoliko razvojnih faza. Sve faze su imale isti cilj – poboljšanje stručne osposobljenosti hrvatskih časnika, prihvaćanje međunarodnih standarda, te usklađivanje s civilnim znanstveno-obrazovnim standardima i institucijama. Prijedlog zakona o osnivanju sveučilišta obrane i sigurnosti nastavak je tog procesa. Sljedeće godine pred nama je velika 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost ‘dr. Franjo Tuđman’ od posebnog je državnog interesa. Od početka mandata ove Vlade čovjek je stavljen u središte obrambenog sustava, stoga je ova transformacija dokaz ustrajnosti na ulaganje u znanje, obrazovne programe, obuku i razvoj sposobnosti hrvatskog vojnika jer ljudi su najvažniji dio Hrvatske vojske.

Predloženim Zakonom o osnivanju Sveučilišta za potrebe obrane i sigurnosti stvaraju se ključni uvjeti za dalji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti, što je prepoznato i u Strategiji nacionalne sigurnosti RH koju je donijela ova Vlada 2017. godine.

Hrvatsko vojno učilište do sada je bio partner studijskih programa Sveučilišta u Zagrebu i Splitu, a osnivanjem Sveučilišta obrane i sigurnost ‘Dr. Franjo Tuđman’ želimo biti nositelji tih programa jer to omogućuje dalje jačanje Hrvatske vojske. Sveučilište u Zagrebu i Splitu i dalje će pružati potporu u obrazovnom procesu. Kao nositelji, osim unapređenja sustava obrazovanja časnika, Sveučilište će omogućiti razvoj znanstveno-nastavnog osoblja za interdisciplinarno područje znanosti u polju vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća, a moći će aplicirati i za fondove EU, što se do sada nije moglo.

Moramo težiti što kvalitetnijem obrazovnom sustavu i na taj način pridonijeti razvoju moderne Hrvatske vojske stvaranjem osoblja koje će stečenim znanjem dobiti svu potrebnu širinu neophodnu za kvalitetno vođenje i upravljanje prilikom izvršenja svih zadaća koje nas čekaju u budućnosti. Sveučilište će omogućiti i snažnu afirmaciju Hrvatske vojske na međunarodnoj sceni. Kao Sveučilište, lakše ćemo surađivati sa stranim sveučilištima na Zapadu, nego što je to bilo do sada. Time ćemo stvoriti kvalitetnije uvjete za razmjenu naših kadeta i nastavnog osoblja sa stranim sveučilištima, kako bi dodatno proširili njihova znanja i vještine.

Sveučilište će u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu izvoditi sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij ‘Domovinska sigurnost’, te će time sustav domovinske sigurnosti dobiti snažnu razvojnu potporu.

Za provedbu ovog zakona osigurana su financijska sredstva u okviru dosadašnjeg rada Hrvatskog vojnog učilišta na poziciji Ministarstva obrane, te nisu potrebna dodatna financijska sredstva u Državnom proračunu“.

Ministar obrane na kraju se na potpori zahvalio ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Prozvana ministrica Divjak potom je uzvratila protupodrškom i daljnjim pohvalama:

„Radi se o projektu koji je nastao zapravo i u suradnji sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja gdje smo mi u protekle 2 godine, ja sam sigurna, bili i konstruktivan partner u formuliranju ovoga zakona. Ali ono što je još važnije da se zapravo utemeljenje ovoga sveučilišta radi na način da su prvo postojali i da sada se izvode kvalitetni studijski programi u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i sa Sveučilištem u Splitu. Znači, ne kreće se od nule nego već postoje studijski programi, i u području društvenih, i u području tehničkih znanosti, a to je zapravo i najbolja preporuka za jedan ovakav veliki projekt. Evo… Tako da moja podrška i potpredsjedniku Vlade i da se… Znači, da se ovaj zakon ne samo stavi u proceduru nego da se kvalitetno, korak po korak, ustroji to Sveučilište“.

Kao što smo već pisali, ovaj prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti tijekom javnog savjetovanja dobio je niz strukturnih primjedbi od strane Zagrebačkog sveučilišta i rektora Damira Borasa, kao i Fakulteta političkih znanosti, kao jednog od partnera u provedbi postrojećih studijskim programima na HVU. Pa ipak, Vlada RH je izgleda u postupak pustila baš tu istu verziju zakonskoga teksta, koja je tako loše prošla u postupku javne rasprave zaključenom prije samo tri dana (a čiji je službeni izvještaj najavljen za 4. lipnja ove godine).

Iako je ovaj prijedlog Zakona više nego loš, MORH i Vlada RH odlučili su ga na silu progurati u saborsku proceduru na prvo čitanje, kada bi se valjda konačno trebalo ozbiljnije prodiskutirati i sve dosadašnje vrlo ozbiljne primjedbe na ovaj MORH-ov zakon. I na kraju, a ne manje bitna, ostaje činjenica da se, kako je najavio ministar obrane, sljedeće 2021. godine obilježava velika 30. obljetnica osnivanja OS RH, pa će se onda obljetnica proslaviti i transformacijom HVU-a u Sveučilište obrane i sigurnosti. Potpuno krivi povod u skladu s lošim prijedlogom zakona.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.