Rusi u nadzornom letu iznad RH – Open Skies 2017

 

Dolaskom boljeg vremena krenule su i učestale aktivnosti po pitanju zračnoga nadzora i jačanja međusobnog povjerenja u okviru međunarodnog Sporazuma o otvorenom nebu (Open Skies Treaty). Kao i proteklih godina, i ove godine to, među ostalim, obuhvaća nadzorne letove te zračna snimanje stručnjaka iz Ruske Federacije, o kojima su jučer širu javnost obavijestili ruski mediji. Kao i inače, pojedinosti o aktivnostima Ruske Federacije u javnost je iznio Sergej Vladimirovič Rižkov, načelnik Uprave za praćenje ispunjavanja ugovora Ministarstva obrane Ruske Federacije, koja je ujedno i ruski Nacionalni centar za kontrolu nuklearne opasnosti (Национальный центр по уменьшению ядерной опасности – НЦУЯО).

Ruski Open Skies zrakoplov Tu-154M-LK-1

U okviru implementacije Sporazuma o otvorenom nebu, Rusija planira provesti nadzorni let ruskim zrakoplovom An-30B iznad teritorija Slovenije i Hrvatske“, izjavio je Rižkov, konkretizirajući ovu aktivnost za razdoblje od 24. do 29. travnja 2017. godine. Letovi će biti izvođeni s prostora zračnih luka Ljubljana i Zagreb, koje su uvedene u registre sporazuma. Tijekom letenja unaprijed definiranim i koordiniranim rutama, u samome zrakoplovu će, uz ostalo navodno, biti i francuski stručnjaci, na kojima je posao kontrole uporabe nadzorne opreme i ispunjavanja odredbi sporazuma.

Dok su ovogodišnji Open Skies letovi nad Slovenijom i Hrvatskom ponešto uranili prema onima iz 2016. godine, oni predstavljaju tek djelić neprekidnih i užurbanih aktivnosti iz tog međunarodnog okvira koji danas obuhvaća ukupno 34 države. Što se tiče ruskih letova nad EU i NATO članicama, treba spomenuti nadzor nad prostorom Francuske, kojeg su Rusi i Bjelorusi proveli od 18. do 22. travnja ove godine, korištenjem ruskog zrakoplova An-30B (iz francuske zračne luke Orleans Bricy). Osim toga, od 10. do 15. travnja su Rusi sami (s domaćom pratnjom) letjeli iznad Sjedinjenih Američkih Država, a od 18. do 22. travnja i iznad Kanade – to su bili njihovi ukupno osmi i deveti letovi izvedeni u 2017. godini, uz uporabu zrakoplova Tu-154M-LK-1, kojem je svojedobno prednji odjeljak za prtljagu bio pretvoren u centar za fotografiranje.

Jedan od američkih Open Skies zrakoplova Boeing OC-135B

No, da ne bude zabune, ove ruske aktivnosti samo su dio ukupnih letova u okviru Sporazuma o otvorenom nebu – u čijem su okviru od 27. veljače do 4. ožujka i američki te francuski stručnjaci združeno provodili nadzorni let nad prostorom Ruske Federacije (američkim zrakoplovom Boeing OC-135B, iz zračne luke Khabarovsk Novy). Na to se onda nadovezao i združeni let američkih i čeških stručnjaka nad Ruskom Federacijom od 10. do 14. travnja ove godine, opet spomenutim američkim zrakoplovom Boeing OC-135B.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.