Rusi nad Hrvatskom – Open Skies 2016

 

Kako danas izvještavaju ruski mediji, od danas, 16. svibnja pa sve do subote, 21. svibnja 2016. godine ruski vojni stručnjaci izvodit će promatračke letove iznad Hrvatske i Slovenije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu. Ovo je priopćio Sergej Rižkov, načelnik Uprave za praćenje ispunjavanja ugovora Ministarstva obrane Ruske Federacije, koja je ujedno i ruski Nacionalni centar za kontrolu nuklearne opasnosti (Национальный центр по уменьшению ядерной опасности – НЦУЯО), te je dodao:

Promatrački letovi izvode se u okviru suradnje oko jačanja otvorenosti i transparentnosti po pitanju vojnih djelatnosti država potpisnica Sporazuma, te jačanja sigurnosti kroz mjere izgradnje međusobnog povjerenja. Ovo su 12. i 13 promatrački letovi Ruske Federacije nad teritorijem država potpisnica Sporazuma u 2016. godini

Kao i u prethodnim prilikama, o kojima smo pisali na portalu Obris.org, promatračke skupine na svoje će letove kretati iz zračnih luka u Zagrebu (za Hrvatsku) i Ljubljani (za Sloveniju). Maksimalna radna dužina nad teritorijem Republike Hrvatske ponovo će biti 1300 kilometara (808 milja), a nad slovenskim teritorijem 500 kilometara (311 milja). Ruska grupa inspektora letove će vršiti u zrakoplovu An-30B (NATO oznaka Clank). Ovdje je načelno riječ o letjelici specijaliziranoj za kartografska snimanja iz zraka, kakve se proizvodilo između 1971. i 1980. godine. Njena varijanta “B” izrijekom je bila građena za Oružane snage SSSR, a napravljeno je ukupno 26 primjeraka ove varijante zrakoplova An-30.

Rute leta i zračnih snimanja za ruski zrakoplov unaprijed su dogovorene s lokalnim vlastima. Pridržavanje tih dogovora tijekom leta pratit će i hrvatski te slovenski stručnjaci, nadgledajući način korištenja instalirane opreme, jednako kao i usklađenost položaja i ruta s propisima Open Skies sporazuma.

Kako je danas objavila Služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane Ruske Federacije, u okvirima istog ovog sporazuma poljski će stručnjaci između 16. i 20. svibnja provesti slične letove i iznad prostora Ruske Federacije i Bjelorusije. Te će aktivnosti biti izvođene iz zrakoplovne baze Kubinka, u Moskovskoj oblasti, na oko 60 kilometara zapadno od grada Moskve. Pri tome će također koristiti zrakoplov tipa An-30B, doduše u ukrajinskom vlasništvu, na kojem će, uz nadzornike iz Rusije i Bjelorusije, djelovati poljska radna skupina. Ujedno je iz Moskve objavljeno i da će od 16. do 19 svibnja ove godine ruski stručnjaci u okviru sporazuma Open Skies slične nadzorne letove provesti i nad Španjolskom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.