OS RH na vojnome mimohodu u Parizu

 

Treći put za redom, pripadnici OS RH sudjelovali su na međunarodnom vojnom mimohodu u Parizu, održanom jučer, 14. srpnja, povodom francuskog Dana državnosti (zvanog i “La fête nationale française”). No, za razliku od prošle godine, ovogodišnje sudjelovanje hrvatskih vojnika bilo je bitno skromnije i sličnije onome iz 2008. godine. Tako je ešalon pripadnika OS RH ove godine bio sastavljen od ukupno sedam osoba – tri pripadnika Počasno-zaštitne bojne, te dvije pripadnice i dva pripadnika Kadetske bojne, koji su na mimohodu sudjelovali u svojstvu izaslanstva mladih. Na čelu delegacije RH bio je ministar obrane RH Ante Kotromanović, kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske. Nakon mimohoda, ministra Kotromanovića je, zajedno s drugim ministrima sudjelujućih zemalja, primio ministar obrane Republike Francuske Jean-Yves le Drian. Tijekom tog susreta razgovaralo se o aktualnim sigurnosno-obrambenim pitanjima.

Pripadnici VS s kolegama iz Ujedinjenog kraljevstva

Pripadnici VS s kolegama iz Ujedinjenog kraljevstva

Uz pripadnike Oružanih snaga RH, na ovom tradicionalnome mimohodu sudjelovale su 73 države, sa svojim izaslanstvima. Među njima i Slovenija, s 3 pripadnika Gardijske postrojbe Slovenske vojske, te sa četvero mladića i djevojaka – kao svojevrsno “izaslanstvo mladih”. Budući da je ovogodišnja proslava u Parizu bila u znaku obilježavanja 100. obljetnice početka Prvog svjetskoga rata, uz ministra obrane Romana Jakiča u slovenskoj delegaciji bili su i članovi Nacionalnog odbora za obilježavanje 100-godišnjice Velikog rata, koji su za sudjelovanje izabrali konkretne pripadnike spomenutog slovenskog izaslanstva mladih. Iako je usporedivo tijelo svojedobno ustrojeno i u Republici Hrvatskoj, njegovih članova nije bilo za vidjeti u Parizu, kao što ni plodovi njihova rada na obilježavanju spomenute okrugle obljetnice baš i nisu vidljivi u Lijepoj našoj.

Crnogorski vojnici na pariškom mimohodu

Crnogorski vojnici na pariškom mimohodu

Za razliku od prošle godine, ovoga puta su se u pariškom mimohodu našli i pripadnici Vojske Srbije, točnije 3 pripadnika Garde VS, kao i tri pripadnika Počasne postrojbe OS BiH, te četvero mladih iz BiH. U mimohodu su po prvi puta sudjelovali i pripadnici crnogorske vojske. Tu čast imala su 3 pripadnika Počasne garde Vojske CG, kao i 4 najbolja studenta francuskog jezika u Crnoj Gori. Ove godine svi ti mladi su bili dio specijalne koreografije puštanja bijelih golubica – kojom je poslana poruka mira, a čime je ujedno ovaj veliki vojni mimohod i okončan. Na čelu crnogorske delegacije bila je ministrica obrane Milica Pejanović-Đurišić, kojoj je domaćin, francuski kolega Jean-Yves le Drian ponovio kako je Crna Gora postigla dobre rezultate u procesu reformi, te se time izdvojila kao zemlja najbliža pozivu za članstvo u NATO-savezu.

—————————–

—————————–

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.