R&S®ARDRONIS – obrana od dronova

 

Tehnologija malih bespilotnih letjelica ušla je navelika vrata u živote širokog kruga građana, i to nije sporno. Takve se letjelice može kupiti za male novce, bez posebne registracije, a njihovo je upravljanje podešeno za brzo savladavanje, ponekad i bez potrebe za kakvom posebnom dodatnom opremom mimo pametnog telefona. No, taj zanimljiv tehnološki iskorak manje prati i njegova službena strana – a tu ne mislimo samo na pravno reguliranje upravljanja takvim letjelicama, nego i osiguravanje pojedinih prostora za mirno odvijanje javnih i službenih aktivnosti. Naime, takve besposadne letjelice imaju određenu nosivost i upravljivost, koje im u krivim rukama daju potencijal da postanu više ili manje sofisticirana oružja. Na pamet tu padaju situacije od nedavnih ratnih korištenja prepravljenih besposadnih letjelica za nošenje malih improviziranih zrakoplovnih bombi, montiranja vatrenog oružja ili čak bacaća plamena (što se u takvim izvedbama već može i gotovo kupiti), pa do korištenja samih letjelica kao potrošnih bombaša-samoubojica (kao što je to bilo u Venecueli, u kolovozu 2018. godine, ili u Jemenu sredinom siječnja 2019. godine). Nažalost, mogućnost ovakvih nemilih događaja se ni u Europi ne može isključiti, a i Hrvatska je izložena ovoj sigurnosnoj prijetnji koja tek očekuje svoj ozbiljan te sveobuhvatan odgovor.

Dok se već godinama ponavlja o svojedobnom pribavljanju Ministarstva unutarnjih poslova nekoliko komada specijaliziranih anti-dron pušaka, to mobilno i priručno rješenje teško da može zadovoljiti ikakve opće ili dugotrajnije zahtjeve za zaštitom pojedinih javnih prostora. Kao prvo, ako gledamo o kojim je lokacijama riječ, neke od njih su fiksne i traže trajnu zaštitu – prvenstveno je tu riječ o Saboru, uredima predsjednika i premijera, glavnim zgradama ministarstva te drugih bitnijih državnih institucija, ali i zonama međunarodnih zračnih luka u RH. Kao drugo, neke druge lokacije nisu konstantno u takvoj kategoriji, ali u nju ipak uđu kada se na njima krenu događati kakve bitne javne prigode – posjete stranih državnika, predsjedničke inauguracije, pa i upravo tekući program aktivnosti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Kao treće, potrebno je temeljito zatvaranje zračnog prostora za lake besposadne letjelice i u slučajevima zrakoplovnog gašenja požara – kada takvo neovlašteno letenje može ugroziti djelovanje protupožarne eskadrile i provedbu akcija spašavanja. Sve takve potrebe nužno traže rješenje koje može biti trajno, koje je po mogućnosti i mobilno, a da obuhvaća širi perimetar oko štićenog prostora te djeluje sveobuhvatno – omogućava detektiranje bespilotnih letjelica, njihovu identifikaciju, lociranje njihovog operatera, te zaustavljanje upada u štićeni prostor. Pri tome, budući da uvelike govorimo o urbanim prostorima i mogućoj prisutnosti većeg broja građana u vrijeme djelovanja zaštitnih sustava, primarno je potrebno da zaustavljanje uočenih bespilotnih sustava bude izvedeno tiho i bez opasnosti za okolinu – dakle, primjenom „soft-kill“ metoda, a ne rušenjem letjelica vatrenim ili kakvim drugim oružjem.

Kako riješiti ovaj problem?

Dobar primjer ovakve tehnologije predstavlja ARDRONIS, njemačkog proizvođača Rohde & Schwarz. Riječ je o elektroničkom sustavu koji može biti korišten fiksno, ugrađen na namjenska vozila ili terenski mobilno. Zahvaljujući otvorenoj arhitekturi, R&S®ARDRONIS se integrira i u postojeće sustave osiguranja, a može pokrivati i veće prostore kroz umrežavanje više svojih pojedinih sklopova. Pri tome, potpunom automatizacijom radnog procesa osigurava brzu detekciju signala bepilotnog sustava (telemetrija/potencijalni video-linkovi) kao i geo-lociranje njegova pilota, što je bitno za osiguravanje što je moguće kraćeg vremena reakcije sigurnosnog sustava korisnika.

————————

————————

U skladu sa spomenutim mogućnostima djelovanja, sustav R&S®ARDRONIS dolazi u četiri osnovna paketa, namijenjena za poslove (1) detekcije bespilotnih sustava (R&S®ARDRONIS-I), (2) detekcije sustava i geo-lociranja njegovih pilota (R&S®ARDRONIS-D), (3) detekcije i ometanja uočenih bespilotnih sustava (R&S®ARDRONIS-R), te (4) zaokruženog paketa za kompletnu zaštitu sa svim ranije navedenim sposobnostima (R&S®ARDRONIS-P).

Prva opcija, paket R&S®ARDRONIS-I, kontinuirano prati frekvencijske opsege korištene za daljinsko upravljanje bespilotnim letjelicama i detektira njihovo aktiviranje. Naime, nakon paljenja same letjelice te njenog upravljanja, obično je potrebno i neko vrijeme za povezivanje te pripremu polijetanja. Zaštitni sustav ovo detektira, ustanovljava tip i model letjelice te upravljačkog sustava temeljem uvida u svoju dopunjivu bazu podataka, te onda automatski obavještava korisnike o otkriću, na konzolu i SMS-om. Time osoblje osiguranja od ovog kompaktnog i lako prenosivog sustava dobiva punu situacijsku sliku branjenog prostora, uz brzo obavještavanje o uočenim prijetnjama s malo lažnih uzbuna, i sa dovoljno vremena za pravovremeno reagiranje.

Kao drugo, uz već opisanu sposobnost čistog otkrivanja aktivacije i rada malog bespilotnog sustava, paket R&S®ARDRONIS-D tu dodaje određivanje smjera iz kojeg ti signali dolaze, s visokom preciznošću i brzinom potrebnom za savladavanje letjelica koje s upravljačem komuniciraju metodama raspršenja spektra frekvencijskim skakanjem (Frequency-hopping spread spectrum – FHSS) i raspršenja spektra izravnim slijedom (Direct-sequence spread spectrum – DSSS). Ustanovljeni podaci se postavljaju na integriranu mapu, a može se pratiti i video signal koji je u prijenosu, što korisnicima mogućnost djelovanja ne samo protiv letjelice već, što je mnogo bitnije, i prema njenom operateru. Riječ je ponovo o sustavu otvorenog sučelja te prilagodive arhitekture.

Kao treće, uz sve početno spomenute mogućnosti osnovne detekcije bespilotnih susutava (R&S®ARDRONIS-I), paket R&S®ARDRONIS-R korisniku omogućava i djelovanje protiv tako identificiranih, radijski kontroliranih bespilotnih sustava. Njegovim se sustavom elektroničkih protumjera osigurava prekidanje veze između kontrolne stanice i same letjelice, i to pametno, minimalnom potrebnom snagom za svaku individualno odabranu upravljačku stanicu, precizno prema utvrđenom identifikacijskom profilu besposadnog sustava. Naime, kada po ulasku u štićeno područje dođe do prekida radijske veze između letjelice i njenog upravljačkog sustava, većina će dronova krenuti u „failsafe mod“ ponašanja, bilo slijetanjem ili povratkom u zonu zadnje uspješne komunikacije, čime se otklanja prijetnju. Pri tome, R&S®ARDRONIS ometa samo upravljačku vezu odabrane bespilotne letjelice, a ne i preostali radijski promet u tom istom frekvencijskome opsegu.

Kao četvrto, širi zaokruženi paket R&S®ARDRONIS-P korisniku ujedinjeno nudi sve prethodno opisane sposobnosti suprotstavljanja radijski kontroliranim bespilotnim sustavima. Dakle, on obuhvaća sposobnosti brze identifikacije i klasifikacije bespilotnih sustava (R&S®ARDRONIS-I), geo-lociranja smjera iz kojeg dolaze kontrolni signali za upitan bespilotni sustav (R&S®ARDRONIS-D), te mogućnost primjene elektroničkih protumjera na tako ustanovljenu prijetnju (R&S®ARDRONIS-R).

Praktično djelovanje ovakve integrirane zaštitne konfiguracije dobro je ilustrirano i ovim prikazom sa testiranja sustava R&S®ARDRONIS

————————

————————

 

Sponzorirani članak

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.