I MORH kupuje anti-drone pušku HP 47

 

Tri godine nakon MUP-a, i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske odlučilo je kupiti svoje prve anti-drone puške. Jučer, 6. srpnja, MORH je objavio nabavu te za nas nove opreme, procijenjene vrijednosti 213.200,00 kuna. Anti-drone puška nabavlja se kroz pregovarački postupak s prethodnom objavom, a rok za sudjelovanje je 22. srpnja u 13 sati.

MUP-ova anti-drone puška nabavljena krajem 2017. godine (Photo: MUP RH)

Sve ostalo je vrlo slično MUP-ovom natječaju iz 2017. godine. Štoviše, namjenu anti-drone puške MORH je praktički prepisao iz MUP-ovog natječaja, u kojem je stajalo da ona služi „za obranu i onesposobljavanje bespilotnih letjelica-dronova (Unmanned Aircraft Vehicles – UAV) u svrhu sprječavanja mogućeg oblika napada i/ili snimanja iz zraka na štićene osobe, objekte u posebnom nadzoru, te ostalih nezakonitih postupanja na štićenom području, tehnologijom ometanja frekventnog područja rada bespilotne letjelice – model HP Wust HP 47 (ili jednakovrijedan)“.

Dakle, baš kao i MUP, i MORH kupuje strogo određeni model anti-drone puške – HP Wust HP 47, poznat i kao „Drone Lance“, kojeg proizvodi njemačka tvrtka H.P. Marketing/Consulting Wüst. Za MUP RH tu je pušku nabavila zagrebačka tvrtka „ALFATEC Group d.o.o.“, čija je ponuda 2017. iznosila 258.000,00 kn bez PDV-a, odnosno 322.500,00 kn s PDV-om, i koja je jedina ponudila model HP 47. S obzirom na MORH-ovu procjenu vrijednosti u iznosu od 213.200,00 kn bez PDV-a, očito je da se tri godine kasnije računa na ponešto smanjenu cijenu. Da ne bi bilo zabune, MUP je za cijenu od 322 tisuće kuna nabavio samo jednu anti-drone pušku, pa ne treba očekivati ni da će MORH nabaviti više od jednog primjerka za ovu cijenu. Za razliku od MORH-a, njemački Bundeswehr je prošle godine najavio nadogradnju svog arsenala za borbu protiv malih bespilotnih letjelica kupovinom 30 komada „prenosivih ometača“ HP 47+.

Dio kompleta

Uz anti-drone pušku s prihvatnom vodilicom i optičkim uređajem za ciljanje, u kompletu se nalaze još i punjivi baterijski ulošci (dva seta po uređaju), punjač akumulatorskih baterija s priključkom na 230V AC (1 komplet po uređaju), te kovčeg ili taktička torba za smještaj i transport uređaja i ostale opreme iz sastava kompleta. U sklopu nabave anti-drone puške, Ministarstvo obrane traži i provođenje obuke za minimalno 4 polaznika, u trajanju od minimalno 8 radnih sati. Od značajki koje anti-drone puška mora imati, MORH propisuje sljedeće:

  • integrirani fiksni antenski odašiljački sustav sa najmanje tri frekventna područja iz okvira Remote Control Band (RC) i Global Navigation Satellite System (GNSS/GPS),
  • frekventna područja u operativnoj primjeni antidron ”puške”: (1) GNSS nazivno 1, 6 GHz (minimalno radno područje 1559 – 1610 MHz), (2) RC nazivno 2,4 GHz (minimalno radno područje 2400 – 2483 MHz) i (3) RC nazivno 5,8 GHz (minimalno radno područje 5725 – 5875 MHz)
  • ciljnički sustav za usmjeravanje djelovanja ometanja, prema lociranom pokretnom cilju,
  • upravljački mehanizam za aktiviranje uređaja/odabir aktivnog frekventnog područja,
  • interna signalizacija statusa rada uređaja, statusa baterijskog napajanja i odabranog frekventnog područja, te grešaka u  funkcioniranju sustava,
  • baterijsko napajanje.

HP 47 na sajmu ASDA 2019

Mjesto izvršenja ugovora je zagrebačka vojarna „Tigrovi – Croatia“, a krajnji rok isporuke je 30. studenog ove godine, što znači da će MORH i OS RH svoju anti-drone pušku početi aktivno koristiti tek sljedeće godine. Prema dostupnoj dokumentaciji, i MUP-u i MORH-u je anti-drone puška potrebna za „provedbu zadaća osiguranja štićenih osoba, objekata i infrastrukture ili prostora od posebnog značaja i interesa“, te rada na „nadzoru i zaštiti državne granice, zadaćama traganja i spašavanja, u VP operacijama okruženja i pretrage, prilikom potpore civilnim institucijama u prevenciji ili saniranju posljedica prilikom elementarnih nepogoda i drugim zadaćama gdje postoji povećani ili veliki rizik za angažiranje ljudi uslijed posrednih ili neposrednih štetnih utjecaja na sigurnost i zdravlje ljudi“.

Demonstracija rada anti-drone puške na TT zboru 2019.

Kako smo već pisali, ova anti-drone puška djeluje tako da prisili malu bespilotnu letjelicu na spuštanje ili na vraćanje na početnu poziciju. MUP RH je prvi puta upotrijebio svoju anti-drone pušku HP 47 u veljači 2018. godine, prilikom posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Prošle godine prilikom proslave Dana OS RH na Jarunu Specijalna policija MUP-a RH demonstrirala je rad anti-drone puške, a tvrtka „ALFATEC“ izložila ju je na splitskom vojnom sajmu ASDA 2019. Što je Ministarstva obrane tiče, ono već godinama muku muči s dronovima koje razni „genijalci“ dižu tijekom gašenja požara, ne bi li dobili što atraktivnije fotografije. Time dovode u opasnost pilote protupožarnih aviona, zbog čega je MORH periodički upozoravao da se to ne čini. Slično se počelo događati i prilikom raznih TT-zborova s letačkim programom, pa nema nikakve dileme da je nabava anti-drone puške neophodna. I to ne starijeg modela, niti samo jednog primjerka.

Uz to, potpuno je nerazumljivo da u današnje vrijeme eksplozivnog rasta dostupnosti jeftinih besposadnih letjelica državne vlasti ijedne rubno ozbiljne države stoje oslonjene samo na takvu količinom rijetku i relativno rudimentarnu mobilnu opremu, umjesto rada na sustavnome stvaranju ozbiljnijih zaštitnih kišobrana nad prostorima od posebnog javnog značaja. Time, kada gledamo aktualnu nabavu anti-dron puške – iako je riječ o načelno pohvalnom koraku za Ministarstvo obrane RH – ostaje činjenica da se tu radi tek o parcijalnoj, te tehnološki konzervativnoj mjeri iz nužde. Njeno suštinski kasno poduzimanje itekako ostavlja otvorenim pitanje za čitavu Hrvatsku – što se čeka sa sustavnim raspisivanjem natječaja za nabavu ozbiljnijih sustava zaštite ključnih nacionalnih institucija i kritički važnih lokacija (kao R&S Ardronis, o kojem smo već pisali i na portalu Obris.org), od prijetnje zlonamjernim besposadnim letjelicama??

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.