Nova vozila za vatrogasce

 

U MUP-u je danas bilo svečano – zahvaljujući financijskim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija (OPKK) Europske unije hrvatski će vatrogasci dobiti 94 nova vozila. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je danas, 12. veljače, s predstavnicima triju tvrtki -poljskom tvrtkom WAWRZASZEK ISS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zajednicom ponuditelja: M.G.S. Grupa d.o.o./Volvo Group Croatia d.o.o. i DOK-ING d.o.o – četiri ugovora o nabavi 94 vatrogasna vozila. Među tih 94 vozila su duga i mala navalna vozila, teška i laka šumska vatrogasna vozila, autocisterne i zapovjedna vozila s prikolicom i vatrogasnim robotom, koja će stići kroz tri ture isporuke i potom će biti raspoređena diljem Hrvatske, jednako po svim hrvatskim županijama, sukladno procjeni struke. Ova razna vatrogasna vozila nabavljaju se u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, te su u iznosu od 85% sufinancirana sredstvima fondova EU, putem Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Ostatak sredstava ide iz državnog proračuna. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 256.260.000,00 kuna, pri čemu je EU sufinancirala nabavu u iznosu od 217.821.000,00 kuna.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i državna tajnica Terezija Gras, pomoćnici ministra Cvjetko Obradović i Damir Trut, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Sanja Slunjski, v.d. pomoćnica ministra, iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike državni tajnik Mario Šiljeg, iz Hrvatskih voda Damir Vukmirić, zamjenik generalnog direktora, te glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković,koji je nedavno dobio drugi mandat na ovoj funkciji. On je u prigodnom govoru naglasio da je ovo veliki dan za hrvatsko vatrogastvo. “Kada dobijete mandat i idete u daljnji razvoj vatrogastva, a na početku vam se dogodi ovako nešto, mogu samo reći hvala u ime svih vatrogasaca Republike Hrvatske“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković zaželjevši da se s ovakvom suradnjom i nastavi.

Bez obzira što je ovo današnje potpisivanje trajalo relativno kratko, veliki je posao napravljen da bi se svi potrebni dokumenti pripremili i da bi sve prošlo verifikacije kada je u pitanju odobravanje sredstava iz EU fondova“, istaknuo je ministar Božinović, podsjetivši kako je ovo još jedna realizacija nečega što se javno najavljivalo i čiji se tijek mogao pratiti kroz razdoblja. Nadovezao se ministar i na opasku zapovjednika Tucakovića o načinu započinjanja mandata:

“Kako je kazao zapovjednik Tucaković, njemu je mandat započeo vrlo lijepo, potpisivanjem ugovora o izradi i nabavi novih vozila, a meni je mandat počeo s onim požarima u Splitu 2017. godine. Tada smo na licu mjesta mogli uočiti nekoliko stvari – da imamo vatrogasce koji su na visini zadatka kada je u pitanju zaštita sigurnosti ljudi i imovine i koji zaslužuju sve pohvale za svoju požrtvovnost i hrabrost, da imamo sustav koji je malo manjkav u organizacijskom smislu, a bilo je tu i nekih nelogičnosti, te da nam je oprema u izvjesnoj mjeri zastarjela, da ne odgovara zahtjevima vremena i da se neplanski nabavlja. Zato smo već tada počeli komunicirati da će MUP učiniti sve kako bi iz proračuna EU povuklo sredstva za opremanje vatrogastva”,

pojasnio je Božinović kronološki tijek, spomenuvši kao dio ove priče i prvi veliki posao vezan uz opremanje sofisticiranom i suvremenom opremom, odnosno nabavu radiokomunikacijskih uređaja za sve žurne službe spašavanja, u vrijednosti od 62 milijuna kuna.

Od tada do danas smo, kada je u pitanju vatrogastvo, radili i ad hoc i sustavne mjere,” nastavio je ministar, podsjetivši na osnivanje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, ali i na ustrojavanje Središnjeg državnog ureda za vatrogastvo, s početkom ove godine, kao samostalne vatrogasne organizacije na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom.

“MUP i Vlada RH su tu da budu potpora. Požare gase vatrogasci i oni su najvažniji i neprocjenjivi dio ovoga sustava, a na nama je da im stvorimo uvjete kada je u pitanju i ustrojstvo i opremanje. I nakon ovog posla idemo dalje, jer ovo je posao koji ne smije stati, ne možemo kampanjski opremati vatrogastvo, moramo to raditi sustavno,”

istaknuo je Božinović, zaključivši da se nabavom ovih vozila podiže i razinu i kvalitetu reakcije vatrogasaca, a time se na višu razinu podiže i efikasnost cjelokupnog sustava.

 

*Photo: MUP RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.