Remont MiG-ova: USKOK istražuje dvojicu

 

Jučer je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pri Državnom odvjetništvu RH pokrenuo istragu protiv dvije osobe, a vezano uz prijave o traženju, primanju te davanju mita vezanog uz posao remonta hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21 u Ukrajini. Javnost je o ovome postupanju obaviještena priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti.

USKOK je, na temelju kaznene prijave Ministarstva obrane, Glavnog stožera oružanih snaga, Službe vojne policije, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1957., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. (5.7.2016.)
Osnovano se sumnja da je I. okr., od 12. prosinca 2011. do kraja veljače 2016. godine, kao načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Zapovjedništva za logistiku MORH-a, te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja, Povjerenstva MORH-a za analizu izvodivosti i isplativosti remonta te Povjerenstva MORH-a za stručno-tehničku potporu postupku remonta, od zastupnika dvaju inozemnih društava u više navrata zatražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava MORH-a u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21 onom potencijalnom izvršitelju koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos. Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili zahtjev I. okr. da mu za pogodovanje prilikom odabira izvršitelja isplate određenu novčanu nagradu, dok je II. okr. prihvatio zahtjev I. okr. i obećao mu isplatu zatraženog novčanog iznosa ukoliko društvu čiji je zastupnik osigura dobivanje i izvršenje navedenog posla. Nakon što je navedeni posao realiziran, I. okr. je od II. okr. u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. godine preuzeo obećanu novčanu nagradu. USKOK u koordinaciji s Vojnom policijom i PNUSKOK-om nastavlja provođenje kriminalističkog istraživanja“.

Iako u navedenom priopćenju nisu dani detaljniji osobni podaci osumnjičenih osoba, iz opisa funkcija koje je obnašao prvoosumnjičeni može se naslutiti da je tu riječ o bojniku Josipu Čoviću, dok hrvatski mediji kao drugu osumnjičenu osobu navode poduzetnika Ivicu Josipovića, osnivača poduzeća Aeropartner, te zastupnika ukrajinske tvrtke Ukrspeceksport u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Zanimljivo je prisjetiti se da je upravo bojnik Čović bio prisutan i na tematskoj sjednici Odbora za obranu, koja se na temu remonta MiG-ova 10. prosinca 2014. godine održala u Hrvatskome saboru (i koja je na kraju ipak bila otvorena za javnost, usprkos nagađanjima u doba njenog sazivanja). On je tada bio predstavljen kao “načelnik Samostalnog sektora za vojni zračni promet i šef povjerenstva koje je radilo provjeru sposobnosti (audit) u remontnim zavodima koji su konkurirali za posao – u Rumunjskoj i Ukrajini“, i pred okupljenim članovima Odbora i javnošću je iskazivao o poslu kojeg je obavio u tom službenome svojstvu.

Riječ je o provedenim auditima u oba zavoda koji su konkurirali za posao remonta – i to u zavodu u Odesi od 30. siječnja do 02. veljače 2013. godine, te u Aerostaru od 05. do 08. veljače iste godine. Kako smo prenijeli prilikom sažimanja tijeka ovog zanimljivog višesatnog događanja, tom je prilikom Čović izjavio:

Stručni tim je dao stručno mišljenje i zaključak da obje tvrtke ispunjavaju temeljne uvjete za provedbu remonta, ali da je tvrtka ‘Odeski zrakoplovni zavod’ sposobnija za provedbu remonta u datom momentu“,

budući je stručni tim s njim na čelu zaključio da rumunjski Aerostar trenutno nema niti jednu letjelicu na remontu, kao i da u tom trenutku ne raspolaže specijaliziranom radionicom ni ispitnom opremom za popravak radara. Pri tome, rumunjska je tvrtka potom pridonijela dokaze da je u stanju oživjeti proces remonta aviona, iako u tom trenutku nije raspolagala s takvom sposobnošću. S druge strane, prema Čoviću, Zavod u Odesi imao je „živi“ proces remonta aviona, sa svim traženim uvjetima i normama, te zavidnim dokumentacijskim sustavom koji je vrlo bitan za cijeli proces remonta.

Za kraj, spomenimo da se u kontekstu spomenute tematske sjednice Odbora za obranu moglo čuti i ime osobe koju danas mediji navode kao mogućeg drugog osumnjičenika iz priopćenja USKOK-a. Naime, Ivica Josipović je svojedobno bio poslovni partner poduzetnika Đure Sesara (često spominjane osobe u vezi s oba hrvatska remonta zrakoplova MiG-21) – sve dok se oni nisu posvadili i razišli, nakon čega je Sesarova tvrtka Informatika sistemi krenula zastupati rumunjski Aerostar, a Josipovićev Aeropartner ukrajinski Ukrspecexport.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.